Το φθινόπωρο και ιδιαίτερα αυτή η περίοδος που αρχίζουν τα πρώτα τσουχτερά κρύα είναι πολύ επικίνδυνη για τους ανθρώπινους οργανισμούς, κυρίως τους πιο ευαίσθητους, καθώς η πιθανότητα να κολλήσουν κάποιον ιό είναι πολύ μεγάλη. Φαντάζομαι πως αυτήν την εποχή το τελευταίο που θέλεις είναι να κρυώσεις ή ν’ ανεβάσεις πυρετό και ν’ αναγκαστείς να κλειστείς στο σπίτι επ’ αόριστον… Γι’ αυτό εκτός από το να ντύνεσαι καλά (τί εννοείς δεν έχεις βγάλει ακόμα τα χειμωνιάτικα…;), υπάρχει μια ακόμα σειρά από πράγματα που μπορείς να προσέξεις ούτως ώστε να βγεις αλώβητη από τη μάχη με τους επιθετικούς ιούς του φθινοπώρου. Η ειδική παθολόγος Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη σου λέει όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τις αναπνευστικές λοιμώξεις και την πρόληψη.

“Αναπνευστικοί ιοί, ο στρεπτόκοκκος, ο σταφυλόκοκκος, ο πνευμονιόκοκκος, ο αιμόφιλος, η moraxella, ο ιός της γρίπης είναι ορισμένα μόνο από τα παθογόνα, που αρχίζουν να απειλούν σε σημαντικό βαθμό το σώμα αυτή την εποχή. Τα πιο συνήθη συμπτώματα που προκαλούν είναι μπούκωμα, καταρροή, βήχα και πυρετό. Τα συμπτώματα, όταν δεν υπάρξουν επιπλοκές, υποχωρούν συνηθέστερα εντός τριημέρου-πενθημέρου, όταν η λοίμωξη κάνει τον κύκλο της. Σπανιότερα συμβαίνουν σοβαρές επιπλοκές, όπως επιμολύνσεις, πνευμονία, βρογχίτιδα, καρδιακές αλλοιώσεις και αναπνευστική ανεπάρκεια.

Η πρόληψη επιτυγχάνεται με το συχνό και καλό πλύσιμο χεριών, τον επαρκή αερισμό των χώρων, την αποφυγή συνωστισμού, τη διατήρηση καλής φυσικής κατάστασης με αποφυγή έκθεσης σε καπνό, σωστή διατροφή που περιλαμβάνει, στο υγιές άτομο, τροφές απ’ όλες τις ομάδες τροφίμων.

Είναι σημαντικό να μην αμελήσεις να προσέλθεις στο ιατρείο για να εξεταστείς παθολογικώς. Ο έγκαιρος εντοπισμός και η αποτελεσματική αντιμετώπιση παθολογικών προβλημάτων που συνδέονται με πτώση της ανοσολογικής ετοιμότητας θα σε προφυλάξει από τις επιθετικές λοιμώξεις που εισβάλλουν με δριμύτητα καθώς η περιβαλλοντική θερμοκρασία ελαττώνεται. Όταν κατά την παθολογική εξέταση εντοπίζεται μειωμένη ανοσολογική ικανότητα, η επιλεκτική εφαρμογή εμβολίων είναι απαραίτητη”.

Για περισσότερες πληροφορίες με εικόνες και video μπες στην αντίστοιχη ιστοσελίδα:

http://amoschovakineaprolipsi.blogspot.gr/

ΧΟΧΟ

Χ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *