Η γοητευτική Gemma Arterton κρατά αυτήν την εβδομάδα στα χέρια της το ηθικό ενός ολόκληρου έθνους. Ο λόγος για την ταινία – κομψοτέχνημα της Λόνε Σέρφιγκ «Their Finest» ή «Η Καλύτερη στιγμή τους», όπως κυκλοφορεί στην Ελλάδα.

Ο ρόλος!

Αν και το ομότιτλο βιβλίο της Λίζα Έβανς  ήταν υποψήφιο για το λογοτεχνικό βραβείο Orange το 2009, οπότε και πρωτοκυκλοφόρησε, τελικά λησμονήθηκε με το πέρασμα του χρόνου. Όταν το ανακάλυψαν οι δύο εκ των μεγαλύτερων παραγωγών στην Αγγλία, η μοίρα του άλλαξε ραγδαία. Η παραγωγός Αμάντα Πόζι είχε ξεκινήσει την καριέρα της στον χώρο του κινηματογράφου, δουλεύοντας για τον Στίβεν Γούλι και γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία με την ταινία «Μία Κάποια Εκπαίδευση». Το πάθος και των δύο για το συγκεκριμένο βιβλίο, έφερε στο προσκήνιο την ανάγκη να μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη.  «Αγάπησα πάρα πολύ το συγκεκριμένο βιβλίο. Και όταν αποφάσισα να διεκδικήσω τα πνευματικά του δικαιώματα, ανακάλυψα ότι τα διεκδικούσε ήδη η Αμάντα», θυμάται χαρακτηριστικά ο Γούλι.

Στο βιβλίο της Έβανς υπάρχουν τρεις βασικοί χαρακτήρες: η Κάτριν, ο Άμπροουζ και η Έντιθ. Την τελευταία δεν θα τη συναντήσουμε στην ταινία γιατί, όπως εξηγεί ο Γούλι, ήθελε να επικεντρωθεί στην Κάτριν. Προκειμένου να γίνει αυτό, έπρεπε να γίνουν ορισμένες «θυσίες». «Ενώ φτιάξαμε πολύ προσεκτικά τους χαρακτήρες του βιβλίου, αποφασίσαμε ότι η ουσία του βρίσκεται στη ζωή της Κατρίν και τη σχέση της με τον Μπάκλι. Έτσι, έπρεπε να αφήσουμε στην άκρη τον χαρακτήρα της Έντιθ και αυτό κάναμε», σχολιάζει ο Γούλι.

«Ένα ακόμη βασικό στοιχείο της ταινίας που την ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες είναι ότι οι περισσότερες ταινίες που αναφέρονται σε πολέμους, έχουν ως πρωταγωνιστές άντρες. Εδώ τα πράγματα αλλάζουν. Πρόκειται για μια ταινία-φόρο τιμής στη γυναικεία τόλμη και το πώς ήταν να τα βγάζουν πέρα μέσα σε μια κοινωνία τόσο ανδροκρατούμενη», λέει η Πόζι. Το πάθος και η γνώση του παραγωγού Στίβεν Γούλι σε οτιδήποτε αφορά σε ταινίες από εκείνη την εποχή, αποτέλεσαν για το φιλμ τα στοιχεία εκείνα που το οδήγησαν στην καλλιτεχνική αρτιότητα. «Η ταινία αφηγείται μία ιστορία μέσα στην κυρίως ιστορία, σχετικά με τη διάσωση τραυματισμένων στρατιωτών στη Δουνκέρκη. Υπήρχε μια κοινωνική ευθύνη εκείνη την εποχή να λέγονται ιστορίες σχετικές με πραγματικούς αλλά «αόρατους» ανθρώπους και αυτό είναι που το κάνει τόσο ενδιαφέρον. Νέοι σκηνοθέτες της εποχής έφτιαχναν ταινίες για καθημερινούς ανθρώπους που ξαφνικά γίνονταν ήρωες εξαιτίας του πολέμου. Και κάπως έτσι, σιγά σιγά, γυναίκες συγγραφείς, σαν την Νταϊάνα Μόργκαν, στον χαρακτήρα της οποίας έχει βασιστεί και η Κατρίν, άρχισαν να γίνονται γνωστές», σχολιάζει ο Γούλι. Μια από τις πιο συγκλονιστικές πτυχές της ταινίας είναι η ειλικρινής εκτίμηση της κινηματογραφικής τέχνης, της ομαδικής εμπειρίας που δημιουργείται κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Αυτό που κάνει την εμπειρία ακόμη πιο δυνατή είναι ότι, στην εποχή που αναφέρεται το φιλμ, η Αγγλία είχε μεγάλη ανάγκη για κινηματογράφο.

Η σκηνοθέτις Λόνε Σέρφιγκ τονίζει: «Σημαίνει πολλά για εμάς τους σκηνοθέτες να κάνουμε μία ταινία για μια περίοδο τόσο σημαντική για τον κινηματογράφο. Έτσι ώστε να θυμόμαστε γιατί περνάμε όλη μας την ενήλικη ζωή δημιουργώντας ταινίες και όχι, ας πούμε, γιατρεύοντας κόσμο. Πρέπει να υπενθυμίζουμε στους εαυτούς μας ότι έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε αυτή τη δουλειά, ακόμη κι αν υπάρχουν μέρες που γελάμε για 16 συνεχόμενες ώρες».

«Θέλαμε επίσης να υπενθυμίσουμε στον κόσμο το πόσο υπέροχο είναι να κάθεσαι μέσα σε μια κινηματογραφική αίθουσα και να παρακολουθείς μια ταινία. Αγαπώ πάρα πολύ τον κόσμο του κινηματογράφου και με αυτήν την ταινία αποτείνω έναν φόρο τιμής σε αυτόν. Πίσω από τους ξέγνοιαστους διαλόγους των πρωταγωνιστών κρύβεται πάντα ο φόβος ότι αυτή η μέρα που δουλεύουν μπορεί να είναι η τελευταία μέρα τους, ενώ παράλληλα γνωρίζουν πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η ταινία που γυρίζουν στο να κερδηθεί ο πόλεμος», συνεχίζει η Σέρφιγκ.

Τέλος, η Αμάντα Πόζι παραμένει αισιόδοξη στο ότι η συγκεκριμένη ταινία μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τον κόσμο και να λειτουργήσει υπενθυμιστικά για το πόσο συγκλονιστική εμπειρία είναι το σινεμά. «Η ταινία είναι ένας εορτασμός για τη σημαντικότητα του σινεμά και το πώς επηρεάζει τις ζωές των ανθρώπων. Δεν χρειάζεται να είναι ένα βαρύ ντοκιμαντέρ για να αλλάξει τις ζωές των ανθρώπων. Οι ταινίες εκείνης της εποχής άλλοτε λειτουργούσαν σαν διέξοδο από τα δεινά του πολέμου και άλλοτε σαν προπαγάνδα. Το βασικό είναι ότι ο κινηματογράφος ήταν κάτι εξαιρετικά σημαντικό και, ακόμη και στις μέρες μας, μπορεί και πρέπει να λειτουργεί κατά αυτόν τον τρόπο».

Πού την ξέρω…; Πού την ξέρω…;

Η Gemma Arterton κέρδισε την υποψήφια Lilly James στον ρόλο της Κατρίν στην ταινία. Η ηθοποιός κατάφερε να κερδίσει την Sienna Miller για τον ρόλο της Kelly Jones στην κωμωδία “St. Trinian’s” το 2007. Κέρδισε επίσης, 1500 υποψήφιες για τον ρόλο της Strawberry Fields στην ταινία του James Bond «Quantum of Solace» το 2008 δίπλα στον Daniel Craig. Μάλιστα η πρώτη σκηνή που γύρισε για την ταινία ήταν η ερωτική της σκηνή με τον ηθοποιό. Το 2010 πρωταγωνίστησε ως Ιώ στην περιπέτεια φαντασίας του Louis Leterrier “Clash of the Titans” δίπλα στους Sam Worthington, Liam Neeson και Ralph Fiennes και λέει ότι η Τιτανομαχία ήταν από τις αγαπημένες της όταν ήταν μικρή γι’ αυτό αν και το σενάριο ήταν πολύ διαφορετικό από το πρωτότυπο, δέχτηκε αμέσως να πρωταγωνιστήσει στο remake.

Ήταν υποψήφια για τον ρόλο της Natasha Romanoff/Black Widow στο “Iron Man 2” το 2010 όταν η Emily Blunt εγκατέλειψε την παραγωγή αλλά τελικά τον ρόλο κέρδισε η Scarlett Johansson. Επίσης, ήταν υποψήφια και για τον ρόλο της Maya Hansen στο «Iron Man 3» το 2013. Αντικατέστησε τη Natalie Portman στον ρόλο της Catherine Earnshaw στα “Ανεμοδαρμένα Ύψη” το 2011 αλλά αργότερα έφυγε από την παραγωγή κι έτσι τον ρόλο υποδύθηκε η Kaya Scodelario. Ήταν υποψήφια για να αντικαταστήσει την Keira Knightley στον ρόλο της Eliza Doolittle στη σειρά “My Fair Lady” όταν η τελευταία έφυγε από την παραγωγή, ωστόσο τον ρόλο τελικά κέρδισε η Carey Mulligan. Έχασε από την Hayley Atwell τον ρόλο της Peggy Carter στο «Captain America: The First Avenger» το 2011. Ήταν υποψήφια για τον ρόλο της Selina Kyle/Catwoman στην περιπέτεια φαντασίας του Christopher Nolan «The Dark Knight Rises» το 2012, τον οποίο τελικά υποδύθηκε η Anne Hathaway. Η ηθοποιός είναι περισσότερο γνωστή για τον ρόλο της ως June στο θρίλερ «RocknRolla» του Guy Ritchie το 2008 στο πλευρό των Gerard Butler και Tom Wilkinson, για τον ρόλο της Alice Creed στο θρίλερ «The Disappearance of Alice Creed», που είδαμε το 2009 καθώς και για τον ρόλο της Gretel στην ταινία τρόμου «Hansel and Gretel: Witch Hunters» στο πλευρό του Jeremy Renner που είδαμε στις οθόνες μας το 2013. Έχει δηλώσει ότι ο ρόλος της ως Gemma Bovary στην ομώνυμη ταινία είναι ο χαρακτήρας που είναι πιο κοντά στο πως είναι στην πραγματική της ζωή.

Προσεχώς θα την δούμε να πρωταγωνιστεί στο ρομαντικό δράμα «The History of Love» μαζί με τον Derek Jacobi αλλά και στο θρίλερ του Colm McCarthy «The Girl with All the Gifts» στο πλευρό της Glenn Close. Θα πρωταγωνιστήσει μαζί με την Adele Εξαρχόπουλος στη δραματική ταινία «Orphan» αλλά και με τον Idris Elba στο δράμα «100 Streets», μια ιστορία για 3 ανθρώπους και 3 ασυνήθιστες ιστορίες που συμβαίνουν σε 100 δρόμους του Λονδίνου. Και τις δύο ταινίες θα δούμε μέσα στο 2017.

Τί δεν ξέρεις για την Gemma Arterton;

Η καταγωγή της είναι από την Αγγλία αλλά έχει και Γερμανικές και Σκωτσέζικες ρίζες. Ο πατέρας της, Barry Arterton είναι αρχιτέκτονας και η μητέρα της, Sally Heap, καθαρίστρια. Ωστόσο η ηθοποιός μεγάλωσε μόνο με τη μητέρα της. Έχει επίσης, μια μικρότερη αδερφή, την Hannah. Πριν γίνει ηθοποιός και όντας λάτρης του καραόκε, η Gemma Arterton δούλευε ως τραγουδίστρια σ’ ένα κακόφημο bar του Νότιου Λονδίνου όπου είχε εντολή να τραγουδά το “My Heart Will Go On” της Celine Dion κάθε φορά που τα πράγματα μεταξύ πελατών και πατρόνων ξέφευγαν από τον έλεγχο. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της στη Royal Academy of Dramatic Arts του Λονδίνου, η ηθοποιός δούλευε ως προωθήτρια προϊόντων μακιγιάζ. Τέλος, γεννήθηκε με ένα επιπλέον δάχτυλο σε κάθε χέρι, τα οποία αφαίρεσε χειρουργικά. Ωστόσο έχει ακόμα τα σημάδια της εγχείρησης.

Θέλω κι άλλα…

Η Gemma Arterton τον Ιούνιο του 2008 ξεκίνησε να βγαίνει με τον ισπανό κασκαντέρ που της δίδαξε ιππασία και την ντούμπλαρε στην ταινία “Prince of Persia: The Sands of Time” Eduardo Munoz. Έπειτα έβγαινε με τον Βρετανό animator John Nolan, τον οποίο γνώρισε στα γυρίσματα της ταινίας «Quantum of Solace» και μάλιστα έμεναν μαζί στο Λονδίνο. Τον Μάρτιο του 2009 ξεκίνησε να βγαίνει με τον Ιταλό επιχειρηματία Stefano Catelli. Οι δυο τους παντρεύτηκαν στις 5 Ιουνίου του 2010 σε μια μυστική τελετή στην κορυφή ενός λόφου στο χωριό Zuheros στην Ανδαλουσία της Ισπανίας αλλά χώρισαν τρία χρόνια αργότερα. Από το 2013 έχει σχέση με τον Γάλλο βοηθό σκηνοθέτη Franklin Ohanessian, τον οποίο γνώρισε στα γυρίσματα της ταινίας «The Voices» το 2014. Οι δυο τους δούλεψαν ξανά μαζί στο γαλλικής παραγωγής ρομαντικό δράμα «Μια άλλη Bovary» την ίδια χρονιά. Τέλος, η ηθοποιός έχει δηλώσει ότι δεν θα κάνει παιδιά μέχρι να κερδίσει ένα Oscar.

Δες περισσότερα για την ταινία “Their Finest”, trailers των ταινιών της εβδομάδας, featurette και φωτογραφίες καθώς και όλα τα κινηματογραφικά νέα της εβδομάδας στο νέο επεισόδιο Cinelovers Season 5 – Επεισόδιο 30 που κυκλοφορεί. Κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 24:00 στα κανάλια του Ομίλου της Hellas Net και κάθε Σάββατο πρωί στις 11:45 στο ΚΡΗΤΗ TV (και στον OTE TV).

xxx.

Xenia

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *