Αχ! Δεν ξέρω γιατί αλλά κάτι η Εθνική μας επέτειος τον προηγούμενο μήνα, κάτι που το προσφυγικό είναι πάντα επίκαιρο, κάτι που η περίοδος κρίσης που διανύουμε είναι πρωτόγνωρη, κάτι που μου έχουν λείψει και οι εξορμήσεις στην Ελλάδα… όλα αυτά με οδήγησαν αυτήν τη φορά στο ράφι των ιστορικών – κοινωνικών μυθιστορημάτων. Ναι σίγουρα η Ιστορία μπορεί να σου ακούγεται κάπως “βαριά”, όμως έχει πολύ ενδιαφέρον το πως μέσα από τον πόλεμο δημιουργούνται μεγάλοι έρωτες, ειλικρινείς φιλίες και αληθινές σχέσεις.

Πάντα μου άρεσε να διαβάζω για “καταδικασμένους” έρωτες. Ίσως γιατί στην πραγματικότητα θεωρώ πως δεν υπάρχουν! Όταν δύο άνθρωποι θέλουν να είναι μαζί, σίγουρα μπορούν να είναι. Θα βρουν τον τρόπο. Τίποτα δεν είναι πιο δυνατό από έναν δυνατό έρωτα. Επίσης, όταν κάτι είναι κρυφό και απαγορευμένο, είναι παντοτινό και με το πέρασμα του χρόνου έχει την ίδια ένταση και πάθος, όπως την πρώτη ‘μέρα. Πότε δεν ξέρεις τι κατάληξη θα έχει ένας καταδικασμένος έρωτας… Και αν πραγματικά αξίζει, σίγουρα κάποια στιγμή στο μέλλον θα δικαιωθεί.

Τέλος, μου αρέσει να επιλέγω βιβλία που αναφέρονται σε χρονικές, ιστορικές περιόδους που είναι παντελώς άγνωστες σε ‘μένα. Έτσι μαθαίνω καινούρια πράγματα για τον τρόπο ζωής των ανθρώπων τότε, τα ήθη, τα έθιμα, τις συνήθειες και τα προβλήματα που είχαν να αντιμετωπίσουν. Για όλους αυτούς τους λόγους, επέλεξα αυτήν τη φορά το μυθιστόρημα “Κάποτε στη Σαλονίκη” της Μεταξίας Κράλλη, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός, ένα βιβλίο για μια πόλη, δυο κοινότητες και τους ανθρώπους που βρίσκονται αντιμέτωποι με τον εαυτό τους και την Ιστορία.

Λίγα λόγια για το βιβλίο…

Η Χριστίνα Παπάζογλου και ο Αλμπέρτο Ματαλών συναντιούνται στη Θεσσαλονίκη το 1927. Είναι γείτονες και πηγαίνουν στο ίδιο σχολείο. Αυτά είναι και τα μοναδικά πράγματα που τους ενώνουν. Εκείνη είναι ανιψιά του μητροπολίτη της πόλης κι εκείνος γιος μιας εύπορης εβραϊκής οικογένειας.

Ο έρωτας που θα γεννηθεί μεταξύ τους μοιάζει καταδικασμένος. Στη Θεσσαλονίκη του μεσοπολέμου –ένα μωσαϊκό προσφύγων, φτωχολογιάς, αλλά και μιας πλούσιας, ανθηρής ισραηλιτικής κοινότητας– οι κανόνες της κοινωνίας και της θρησκείας δεν αφήνουν άλλο περιθώριο στο ζευγάρι παρά να ακολουθήσει διαφορετικούς δρόμους.

Από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα κι από κει στη μακρινή Βιέννη, ο Αλμπέρτο και η Χριστίνα γίνονται μάρτυρες των ταραγμένων στιγμών πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Κι όταν αυτός ξεσπάει, ό,τι ως τότε θεωρούνταν δεδομένο ανατρέπεται μέσα στη λαίλαπα των γεγονότων. Η Χριστίνα, ο Αλμπέρτο, ο Μπενίκο, η Νινόν, η Ρούλα και ο Αστέρης θα κληθούν να αναμετρηθούν με τον εαυτό τους και τις πεποιθήσεις τους, αλλά και με όσα, σε πείσμα των καιρών, ποτέ δεν απαρνήθηκαν.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα…

Η Μεταξία Κράλλη (ψευδώνυμο) γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και στο Παρίσι. Ζει μόνιμα στην Αθήνα κι εργάζεται ως νομικός. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν επίσης, τα μυθιστορήματά της “ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΙ ΕΝΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ”, “Η ΑΓΑΠΗ ΦΟΒΟ ΦΕΡΝΕΙ” και “ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΡΑΞΗ”.

Καλή ανάγνωση!

xxx.

Xenia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *