Τρομακτικοί δεινόσαυροι, αγωνία, δράση, κορυφαία μουσική, εντυπωσιακά εφέ και απρόσμενη πλοκή σε μια ταινία που ευχαριστεί και παράλληλα προβληματίζει, θέτοντας καίρια και πιο επίκαιρα από ποτέ θέματα ηθικής και αξιών, όπως η θεοποίηση του χρήματος, η ανθρώπινη απληστία, τα δικαιώματα των ζώων και η χρήση “επικίνδυνης” τεχνολογίας.
Μόλις ολοκληρώθηκε η παραγωγής της ταινίας “Jurassic World”, το 2015, κανείς δεν περίμενε την τεράστια επιτυχία της ταινίας που έφτασε να είναι στις πέντε πρώτες εισπρακτικές επιτυχίες όλων των εποχών. Έτσι, ήταν δεδομένη η προετοιμασία της επόμενης ταινίας, που όφειλε να είναι γεμάτη περιπέτεια, συγκίνηση κι εκπλήξεις, όπως κάθε ταινία που ανήκει σε μια από τις πιο επιτυχημένες και δημοφιλείς σειρές στην ιστορία του κινηματογράφου.
Έχουν περάσει τρία χρόνια λοιπόν, αφότου το θεματικό πάρκο του Jurassic World καταστράφηκε από τους δεινοσαύρους που το έσκασαν από τα κλουβιά τους, σπέρνοντας τον τρόμο. Η νήσος Νούμπλαρ έχει τώρα εγκαταλειφθεί από τους ανθρώπους, ενώ οι εναπομείναντες δεινόσαυροι τρέφονται με ό, τι υπάρχει στη ζούγκλα. Όταν το ανενεργό ηφαίστειο του νησιού αρχίζει να ξυπνά, ο συμπεριφοριστής ζώων Όουεν (Κρις Πρατ), παρακινούμενος από την Κλερ και η Κλερ (Μπράις Ντάλας Χάουαρντ), ακτιβίστρια πια μιας οργάνωσης προστασίας δεινοσαύρων, παρακινούμενη από έναν πλούσιο παλιό γνωστό της, ηγούνται μιας προσπάθειας να διασώσουν τους εναπομείναντες δεινοσαύρους από το επερχόμενο καταστροφικό συμβάν. Ο Όουεν – όπως και ολόκληρη η ομάδα- θέλει να βρει την αγαπημένη του Μπλε, την πανέξυπνη επικεφαλής ράπτορα, που ακόμα αγνοείται στην άγρια φύση, και η Κλερ έχοντας αποκτήσει σεβασμό για αυτά τα πλάσματα, βάζει σκοπό της ζωής της να τα σώσει. Φτάνοντας στο νησί κι ενώ η λάβα αρχίζει να ξεχύνεται, η σταυροφορία διάσωσης αποκαλύπτεται πως συνιστά μια συνωμοσία που απειλεί να οδηγήσει τον πλανήτη μας πίσω στους προϊστορικούς χρόνους.
Είναι κάποιες ταινίες που έχουν ξεκινήσει με εξαιρετικές προδιαγραφές, έχουν κινήσει το ενδιαφέρον, έχουν σπάσει τα ταμεία και έχουν εισπράξει διθυραμβικά σχόλια από κοινό και κριτικούς. Συνεπώς το επόμενο sequel είναι επιβεβλημένο και πολυαναμενόμενο. Με αυτές τις προσδοκίες πήγα να δω το “Jurassic World: Fallen Kingdom” και ομολογώ ότι είμαι ικανοποιημένη καθώς η ταινία είναι πολύ κοντά σε αυτά που περίμενα. Με τους δεινοσαύρους πιο βελτιωμένους και επικίνδυνους, με τη σκηνοθεσία ιδιαίτερα έξυπνη, με κοινωνικά και ηθικά ζητήματα να βγαίνουν μπροστά, όπως η ανθρώπινη απληστία, το ξεπούλημα κάθε ηθικού φραγμού και η θυσία του στον βωμό του χρήματος, η ανάγκη προστασίας υπο εξαφάνιση μεν αλλά πολύ επικίνδυνων ζώων δε, το πόσο άνθρωποι ή τέρατα είναι τα όντα που δημιουργούνται μηχανικά και ποια δικαιώματα έχουν ή δεν έχουν, με τον “πατέρα των δεινοσαύρων” Steven Spielberg στην εκτέλεση παραγωγής και με έναν Κρις Πρατ πιο sexy από ποτέ, το “Fallen Kingdom” στοχεύει δικαιωματικά ψηλότερα από το προηγούμενο.
Το “Jurassic World: Fallen Kingdom”, η συνέχεια ενός από τα εμπορικότερα σύγχρονα franchises θέτει στον θεατή ένα καίριο ερώτημα: Τα δημιουργημένα από τον άνθρωπο τέρατα είναι όντως εχθροί μας… ή μήπως (επικίνδυνοι) φίλοι μας; Σε αυτήν την ταινία όχι μόνον οι άνθρωποι αλλά και οι δεινόσαυροι χωρίζονται σε στρατόπεδα. Στους “καλούς” που συμπαθούμε και θα θέλαμε να σώσουμε και στους “κακούς” που θέλουμε να πεθάνουν. Ολόκληρη η εκστρατεία διάσωσής τους είναι από την αρχή γεμάτη με σασπένς, εικόνες ολοκληρωτικής καταστροφής με τη δράση και τις φαντασμαγορικές σκηνές κυνηγιού και κρυφτού να μεταφέρονται πλέον στην πόλη, και συγκεκριμένα στην τεράστια και απομονωμένη έπαυλη του πάμπλουτου Λόκγουντ, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα πως τα πιο επικίνδυνα και εχθρικά πλάσματα στον πλανήτη είναι τελικά οι άνθρωποι. Κορυφαία η σκηνή δημοπρασίας των δεινοσαύρων, οι οποίοι μεταφέρονται σε κλουβιά για να τα αγοράσουν για μερικά εκατομμύρια οι πιο πλούσιοι του κόσμου με σκοπό φυσικά να τα μετατρέψουν σε όπλα μαζικής καταστροφής…
Και οι δεινόσαυροι φεύγουν από το νησί… με τον Ισπανό σκηνοθέτη Χουάν Αντόνιο Μπαγιόνα να τους φέρνει στην πόλη και ενώ, μέχρι αυτήν την ταινία, άνθρωποι και δεινόσαυροι ήταν πάντα «μακριά κι αγαπημένοι» τώρα καλούνται να «συνυπάρξουν». Έτσι, για πρώτη φορά, βλέπουμε τόσους πολλούς δεινοσαύρους μαζί και τόσες πολλές κοντινές λήψεις, ενώ για πρώτη φορά υπάρχει ένας δεινόσαυρος πραγματικά τερατώδης εμφανισιακά και συμπεριφορικά. Ίσως, λοιπόν, η ταινία να είναι «το πρώτο πραγματικό υβρίδιο μεταξύ μιας ταινίας δεινοσαύρων και μιας ταινίας με τέρατα», όπως, χαριτολογώντας, λέει ο Στίβεν Σπίλμπεργκ. Ο αγαπημένος σκηνοθέτης ταινιών τρόμου και μετρ των θρίλερ, Χουάν Αντόνιο Μπαγιόνα, (“Το Ορφανοτροφείο”, “The Impossible” και “7 Λεπτά Μετά τα Μεσάνυχτα”) συνδυάζει δεξιοτεχνικά την αγωνία και τον τρόμο, τα “ζωντανά” φαντασμαγορικά εφέ, τις εντυπωσιακές σκηνές δράσης και την κινηματογραφική δεινοσαυρική μυθολογία δημιουργώντας ένα αμερικανικό κινηματογραφικό υπερθέαμα. Τέλος, οι πρωταγωνιστές, Κρις Πρατ και Μπράις Ντάλας Χάουαρντ, ζωντανεύουν ξανά στη μεγάλη οθόνη την απίστευτη χημεία τους, υποδυόμενοι για ακόμα μια φορά το κρυφά ερωτευμένο ζευγάρι συνεργατών.
Συνοψίζοντας, η ταινία συνδυάζει πολύ καλά αγωνία, δράση, εντυπωσιακά εφέ και απρόσμενη τροπή ενώ παράλληλα προβληματίζει, θέτοντας καίρια και πιο επίκαιρα από ποτέ θέματα ηθικής και αξιών, όπως η θεοποίηση του χρήματος, η ανθρώπινη απληστία και το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η χρήση “επικίνδυνης” τεχνολογίας, μιας τεχνολογίας που είναι περισσότερο κοντά απ’ όσο θέλουμε να πιστεύουμε… Καλώς ήρθετε στο “Jurassic World” λοιπόν!
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 4/5
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ
Αυτό το ολοκαίνουριο κινηματογραφικό γεγονός μάς φέρνει πίσω μερικούς από τους πλέον αγαπημένους ήρωες και δεινοσαύρους, αλλά και νέα, ακόμα πιο εντυπωσιακά και τρομακτικά είδη, όπως τον Ινδοράπτορα που είναι αλεξίσφαιρος κι επιτίθεται κατόπιν εντολής, γεγονός που τον καθιστά το απόλυτο πολεμικό όπλο. Οι πρωταγωνιστές της προηγούμενης ταινίας (του 2015) ο Όουεν (Κρις Πρατ) και η Κλερ (Μπράις Ντάλας Χάουαρντ), ο «πατέρας» και η «μητέρα» του νέου αυτού κόσμου, ξανασυναντιούνται και στο cast βρίσκουμε και τους Τζεφ Γκόλντμπλουμ στο ρόλο του Δρα Ίαν Μάλκολμ (η σύνδεση με το παλιό Jurassic Park και την ιστορία του, αλλά και το μεγάλο ζήτημα του πόσο ηθικό είναι να παρεμβαίνουμε στη φυσιολογική (και φυσική) ροή των πραγμάτων), Τζέιμς Κρόμγουελ, Τόμπι Τζόουνς, Τεντ Λιβάιν και τον Μπ.Ντ. Γουόνγκ στο ρόλο του γενετιστή Δρα Χένρι Γου.
Η εταιρεία, ναυαρχίδα στον χώρο των οπτικών εφέ, ILM ανέλαβε να δώσει «σάρκα κι οστά» στους δεινοσαύρους (που πλέον με βάση νέες επιστημονικές μελέτες έχει αποδειχτεί πως δεν ήταν μόνο γκρι χρώματος, οπότε πλέον απέκτησαν και στη μεγάλη οθόνη χρώμα-τηρουμένων των αναλογιών) χρησιμοποιώντας animatronics αλλά και CGIs. Σε συνεργασία με παλαιοντολόγους, η δημιουργική ομάδα έφτιαξε τον σκελετό των δεινοσαύρων σε κανονικές, για δεινόσαυρο, διαστάσεις, και μετά πρόσθεσε κίνηση μέσα από πολύπλοκες διαδικασίες προσομοίωσης. Animatronics για διάδραση με τους ηθοποιούς, VFX και CFX, όλα τα τμήματα σε αγαστή συνεργασία ζωντάνεψαν, μεταξύ άλλων, τους δεινοσαύρους T-rex (πολύ παλιός και εξαιρετικά αγαπημένος) και Μπλε, με «πρωταγωνιστικό» ρόλο αφού είναι ο ράπτορας – κλειδί στον οποίο υπακούν οι υπόλοιποι, αλλά και το πάρκο (που πλέον το βρίσκουμε ρημαγμένο να αναμένει την τελική του καταστροφή από την έκρηξη του ηφαιστείου). Γυρίσματα, τέλος, έγιναν στη Χαβάη (όπως άλλωστε και κάθε ταινία Jurassic) και στα Pinewood Studios (UK).
Η ταινία “Jurassic World: Το Βασίλειο έπεσε” κυκλοφορεί στους κινηματογράφους από τις 7 Ιουνίου.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 128′
ΕΙΔΟΣ: Περιπέτεια φαντασίας
Δείτε το trailer:
Δείτε περισσότερα για τις ταινίες της εβδομάδας, featurettes και film clips κάθε Πέμπτη στις 23:30 στην εκπομπή Cinelovers στην τηλεόραση του ATTICA.
Καλή διασκέδαση!
xxx.
Xenia