Γεια σε όλους και όλες! Ελπίζω να είστε καλά και χαρούμενοι. Μου στέλνετε μηνύματα και μου ζητάτε να ανεβάζω περισσότερα θέματα καριέρας. Οπότε, τα “θέλω” σας εισακούστηκαν και στο σημερινό post θα σας δώσω ενδιαφέρουσες συμβουλές για ένα πρόβλημα που σίγουρα έχετε αντιμετωπίσει αναζητώντας εργασία. Ποιό είναι το πρόβλημα; Πηγαίνετε σε αρκετές συνεντεύξεις ακόμα και για δουλειές που είστε σίγουροι πως τις “έχετε” αλλά τελικά δεν καταφέρνετε να κερδίσετε τη θέση; Έτσι επιστρέφετε στο μηδέν και στην επόμενη συνέντευξη κάνετε τα γνωστά: Εκτυπώνετε το βιογραφικό σας, το επεξεργάζεστε λίγο και αναζητάτε νέους τρόπους για να πείτε τα ίδια και τα ίδια. Πως όμως, θα πετύχετε αυτό το κάτι διαφορετικό που θα σας χαρίσει την πολυπόθητη δουλειά; Αυτό ακριβώς θα μάθετε σε αυτό το post!
ΚΑΝΟΝΑΣ: Το μυστικό σου όπλο βρίσκεται πιθανότατα στην τσέπη σου ή μπορεί και στο χέρι σου: Το smartphone σου!
Πριν ξεκινήσουμε, θυμίσου πως οι άνθρωποι συνεχώς υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους και υποτιμούν τις αδυναμίες τους. Μόνο αν τραβήξεις βίντεο τον εαυτό σου (ή βάλεις κάποιον να σε τραβήξει) απαντώντας στις καθιερωμένες ερωτήσεις μιας συνέντευξης θα μπορέσεις να δεις και να ακούσεις τα προσόντα και τις αδυναμίες σου. Ακολουθούν 5 λόγοι που το smartphone σου είναι ο καλύτερος φίλος σου στην αναζήτηση εργασίας.
#1 Η κάμερα δεν λέει ποτέ ψέματα!
Μπορεί να είσαι εθισμένος/η στις selfies, αλλά σίγουρα αποφεύγεις να βλέπεις ή να ακούς τον εαυτό σου “on camera”. Αυτό το κόκκινο κουμπάκι σού προκαλεί άγχος και φόβο. Αυτή ακριβώς η νευρικότητα που αισθάνεσαι όταν σε καταγράφει η κάμερα είναι η ίδια που νιώθεις και όταν ξεκινάει μια επαγγελματική συνέντευξη. Παίζοντας ξανά και ξανά τη λήψη σου, θα ακούσεις όλα τα “εμ”, “ξέρετε” κ.λ. που λες ασυναίσθητα. Θα παρατηρήσεις επίσης, και τη γλώσσα του σώματος: Πως κάθεσαι, τις εκφράσεις του προσώπου σου, αν δαγκώνεις τα χείλη σου από το άγχος, αν κουνάς υπερβολικά τα χέρια σου κ.λ. Ό, τι δεν γνωρίζεις μπορεί να σε καταστρέψει σε μια συνέντευξη. Πρέπει λοιπόν, να αποκτήσεις αυτοπεποίθηση, ικανότητα, επάρκεια και ανταγωνιστικότητα, πράγμα που θα πετύχει μόνο αν βγεις μπροστά στην κάμερα. Δοκίμασέ το!
#2 Πρόβα… Ναι! Αποστήθιση… Όχι!”
#3 “Πες μου δυο λόγια για ‘σένα!”
Τράβα βίντεο τον εαυτό σου να προβάρεις βασικές ερωτήσεις συνεντεύξεων: Ποια είναι η πιο πρόσφατη προϋπηρεσία σου, ποια είναι η καλύτερή σου επαγγελματική επιτυχία, ποιες είναι οι δυνατότητες/αδυναμίες σου, γιατί θέλεις να δουλέψεις εδώ και -φυσικά- πες μου δυο λόγια για ‘σένα. Όταν παίξεις ξανά το βίντεο, άκου τις απαντήσεις σου. Πως μπορείς να το πεις πιο περιεκτικά και σύντομα, δίνοντας μια απάντηση κάτω των 60”; Ναι, πίστεψέ με! Το 1 λεπτό είναι τεράστιος χρόνος. Παρακολούθησε μια τηλεοπτική συνέντευξη και θα καταλάβεις. Χρειάζεσαι απαντήσεις που είναι στακάτες, περιεκτικές και ζωηρές και ακριβώς πάνω στο θέμα. Μια μονολεκτική απάντηση είναι σίγουρα καταστροφική, το ίδιο όμως και η φλυαρία. Να είσαι ομιλητικός/ή με μέτρο. Αν ο συνεντευξιαστής θέλει να μάθει περισσότερα, θα σε ρωτήσει εκ νέου.
#4 Φτιάξε τη συνολική σου εικόνα!
Παρακολουθώντας τον εαυτό σου στο βίνετο, παρατήρησε τη συνολική σου εικόνα! Να είσαι αυθεντικός/ή, συνεργάσιμος/η και να δίνεις στον άλλο μια γεύση του ποιος/α είσαι. Το να είσαι αυθεντικός/ή σημαίνει να παρουσιάζεις τον αληθινό εαυτό σου, τις εμπειρίες σου και το παρελθόν σου. Το να είσαι συνεργάσιμος/η βοηθά τον συνεντευξιαστή να σχηματίσει μια ουσιαστική εικόνα για ‘σένα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Μια μικρή γεύση του ποιος/α είσαι επιτρέπει στον απέναντί σου να κατανοήσει καλύτερα το τι έχεις να προσφέρεις. Θυμίσου πως παίρνει μόνο μερικά δευτερόλεπτα στον άλλο να πάρει καίριες αποφάσεις για ‘σένα, συμπεριλαμβανομένων του πόσο έμπιστος φαίνεσαι και αν θα μπορούσες να ταιριάξεις στη θέση.
#5 Συνέντευξη εξ’ αποστάσεως!
Αν είσαι καλός/ή στη διαπροσωπική συνέντευξη, μη θεωρήσεις δεδομένο πως θα είσαι εξίσου καλός/ή και στη συνέντευξη από το τηλέφωνο ή το skype ή μέσω τηλεδιάσκεψης. Πρέπει να προσαρμόσεις το επίπεδο της ενέργειάς σου, το μέγεθος των απαντήσεών σου και το πόσο αργά ή γρήγορα μιλάς. Όταν κάνεις πρόβα, ειδικά για τηλεδιάσκεψη και skype, βεβαιώσου ότι δεν θα συμβούν “εκπλήξεις”. Τσέκαρε τι υπάρχει στο background σου μήπως αποσπά την προσοχή και ντύσου κανονικά ακόμα κι αν πρόκειται να φαίνεσαι μέχρι τους ώμους. Μην πιαστείς απροετοίμαστος/η!
Σίγουρα παίρνει χρόνο να βιντεοσκοπήσεις τον εαυτό σου και να αναλύσεις τα αποτελέσματα και το πως μπορείς να βελτιωθείς. Αλλά, λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα της επόμενης συνέντευξής σου, μήπως τελικά αξίζει η προσπάθεια;
Θυμίσου πως το μόνο εμπόδιο στην επιτυχία σου είναι ο εαυτός σου!
Καλή επιτυχία!
xxx.
Xenia