Εμπλουτισμένη με το ευφάνταστο πνεύμα της διάσημης συγγραφέα του “Frankenstein”, η ταινία φέρνει στη μεγάλη οθόνη πολύ εύστοχα και μεστά τον πολύπαθο και φιλελεύθερο κόσμο μιας πρωτοπόρου γυναίκας που αψήφησε τις συμβάσεις και διοχέτευσε τους πιο ενδόμυχους δαίμονές της σε έναν μύθο που άφησε εποχή.

200 χρόνια μετά την έκδοση του «Φρανκενστάιν», η «Μαίρη Σέλλεϋ» έρχεται για να μας συστήσει τη γυναίκα που βρίσκεται πίσω από τη συγγραφή του βιβλίου που στιγμάτισε την παγκόσμια λογοτεχνία. Η ταινία σκιαγραφεί το καυτό μποέμικο ειδύλλιο ανάμεσα στον ποιητή Πέρσι Σέλλεϋ και τη 16χρονη Μαίρη Γουόλστονκραφτ Γκόντγουιν που χαρακτηρίζεται από το πάθος και την προσωπική τραγωδία που θα μεταμορφώσει τη Mary και θα τροφοδοτήσει τη συγγραφή της εμβληματικής γοτθικής νουβέλας της, σε μια εποχή κατά την οποία οι γυναίκες συγγραφείς δεν έχαιραν ιδιαίτερου κύρους. Η ταινία ξεκινά με την Mary να ζει με τον πατέρα της και πρόδρομο του Αγγλικού Ρομαντισμού, William Godwin, στο σπίτι τους στο Λονδίνο  του 1814, όταν διαβάζοντας ιστορίες με φαντάσματα ψάχνει να βρει τη δική της φωνή. Όταν γνωρίζει τον νεαρό ρομαντικό ποιητή Πέρσι Σέλλεϋ ενθουσιάζεται από τα μεγάλα λόγια και τον αντισυμβατικό του χαρακτήρα και ερωτεύεται. Στην πορεία και έχοντας θυσιάσει τα πάντα για να είναι μαζί του, συνειδητοποιεί ότι ο αγαπημένος της είναι μεταξύ άλλων ένας αναρχικός, ένας επαναστάτης με ελαττώματα που είναι ολέθρια για τους γύρω του και όχι απλά ένας ρομαντικός ποιητής. Στα 18 της η Mary γνωρίζει τη θλίψη και την απώλεια και σε συνδυασμό με το ελεύθερο πνεύμα του Πέρσι, βρίσκει το έναυσμα και την έμπνευση μετά την προτροπή του Λόρδου Μπάιρον, να γράψει την πιο παράξενη, ολοκληρωμένη αλλά και τρομακτική ιστορία που είχε γραφτεί ποτέ.

Αυτό που ξεχωρίζει τη συγκεκριμένη ταινία από τις αντίστοιχες του είδους της είναι ότι αρχικά είναι γυναικεία υπόθεση αφού η συγγραφή, η σκηνοθεσία, η καλλιτεχνική διεύθυνση, το μοντάζ και η μουσική ανήκουν σε γυναίκες. Είναι εύστοχη, καλογυρισμένη, με γρήγορες εναλλαγές που δεν κουράζουν, δυνατές σκηνές που προκαλούν, σενάριο που κυλά σταθερά χωρίς πολλά περιττά στοιχεία αλλά τονίζοντας τα σημαντικότερα γεγονότα της ζωής της Mary και ωραίες ερμηνείες, δίνοντας στον θεατή την ευκαιρία να νιώσει και να δει πράγματα σαν να ήταν εκεί. Είναι μια από τις λίγες ταινίες που έχω δει να σέβεται τη ροή των πραγματικών γεγονότων αποδίδοντάς τα σχεδόν στο ακέραιο. Όσο για τη μουσική είναι αδιάφορη αλλά απόλυτα συνδυασμένη με τις σκηνές, ντύνοντας κατάλληλα τα δυνατά σημεία της ταινίας.

Η υποψήφια για βραβείο BAFTA Χάιφα Αλ-Μανσούρ είναι η πρώτη σκηνοθέτης από τη Σαουδική Αραβία και φαίνεται πως ταυτίστηκε με τον κεντρικό της χαρακτήρα, η ζωή του οποίου της φάνηκε οικεία. Ξεκίνησε την καριέρα της με μια ιστορία γυναικείας χειραφέτησης (Το Απαγορευμένο Ποδήλατο) και συνεχίζει με την αγγλόφωνη Mary Shelley. Η Χάιφα προφανώς χρειάστηκε να παλέψει για κάθε πράγμα που κατάφερε στη ζωή της σε μια κοινωνία αυταρχική και αναχρονιστική, οπότε μπορεί να καταλάβει απόλυτα μια γυναίκα που θέλει να πει μια ιστορία αλλά η κοινωνία δεν της το επιτρέπει. Έχει κατανόηση για την ανθρωπότητα και αυτό είναι εμφανές σε όλη την ταινία. Τέλος, η αναπαράσταση της εποχής μέσα από τα σκηνικά είναι πολύ ενδιαφέρουσα και προσεγμένη. Τα γυρίσματα άλλωστε, πραγματοποιήθηκαν στο Δουβλίνο και το Λουξεμβούργο, που προσφέρονται για πλάνα και εικόνες μιας άλλης εποχής. Εντυπωσιακά και όμορφα σχεδιασμένα και επιμελημένα είναι και τα κοστούμια αλλά και τα χτενίσματα των ηθοποιών που βάζουν τον θεατή στο πετσί της ταινίας.

Οι ερμηνείες

Για την πρωταγωνίστρια Ελ Φάνινγκ αυτή ήταν η πρώτη της επαφή με το συγκεκριμένο είδος και φαίνεται ότι τα κατάφερε καλά να βιώσει το φιλελεύθερο πνεύμα, το πείσμα, τον δυναμισμό και την ωριμότητα που απαιτούσε ο ρόλος της Mary Shelley, αν και δυσκολεύτηκε λίγο με τον κορσέ, όπως δήλωσε σε συνέντευξή της! Ακολουθεί επίσης, άρτια τον χαρακτήρα της στην πορεία του από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση. Το πρώτο της μέλημα όταν έμαθε για τον ρόλο της ήταν να διαβάσει το Φρανκενστάιν και την προσωπική αλληλογραφία της Mary με τον Byron, όπως άλλωστε έκανε και το υπόλοιπο καστ. «Ένιωσα μεγάλο βάρος και ευθύνη που θα την υποδυθώ. Είναι ένας χαρακτήρας με πολλά επίπεδα. Είναι ένα ελεύθερο πνεύμα, δυναμική, με μια έμφυτη περιέργεια για όλα. Φυσικά έχω ακόμα μαζί μου πάντα το βιβλίο της και πριν κοιμηθώ το ανοίγω για να ακούσω λίγο τη φωνή της Μαίρη», δηλώνει η ίδια με ενθουσιασμό.

O Ντάγκλας Μπουθ φαίνεται να νιώθει πολύ οικεία με νεαρούς που αψηφούν τους κανόνες της κοινωνίας και ζουν ελεύθερα εις βάρος των άλλων (κάτι αντίστοιχο έκανε και στο “The Riot Club”). Σίγουρα του άρεσε ο ρόλος του Πέρσι Σέλλεϋ αφού η ερμηνεία του είναι πολύ καλή και δουλεμένη. Να σημειωθεί ότι έβαλε και πρόσθετη οδοντοστοιχία για τον ρόλο. Η αλήθεια είναι επίσης, ότι ο Stephen Dillane δεν είχε ιδιαίτερα μεγάλο ρόλο ως ο πατέρας της Mary και συγγραφέας William Godwin, αλλά σίγουρα η ερμηνεία του είναι εκπληκτική και αξιομνημόνευτη. Οι εκφράσεις του είναι καθηλωτικές καθώς από τη μία είναι αυταρχικός και προσπαθεί να κρύψει τον θυμό και την οργή του για τις αποφάσεις της κόρης του, που του θυμίζουν τη μητέρα της και από την άλλη εκπέμπει με το σταγονόμετρο μια τρυφερότητα και αγάπη, συνδυασμένες με συγκρατημένη υπερηφάνεια για το ταλέντο της Mary.

Συνοψίζοντας, η “Mary Shelley” είναι μια πολύ εύστοχη, προσεγμένη και εντυπωσιακή ταινία εποχής που σέβεται τη ροή των πραγματικών γεγονότων -άσχετα αν έχετε ή όχι διαβάσει τον Φρανκενστάιν- με γρήγορους ρυθμούς, άρτια σκηνοθεσία, δυνατές ερμηνείες και φεμινιστικό χαρακτήρα (ίσως λίγο υπερβολικά τραβηγμένο), φέρνοντας στη μεγάλη οθόνη την πολύπαθη βιογραφία μιας πρωτοπόρου γυναίκας που αψήφησε τις συμβάσεις και διοχέτευσε τους πιο ενδόμυχους δαίμονές της σε ένα έργο, που αν και διαδραματίζεται στο 1800, το ταξίδι και η ιστορία του είναι αδιαμφισβήτητα σύγχρονα και διαχρονικά.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 3,5/5

Περισσότερα για την ταινία…

Το υπόλοιπο cast

Ο Τομ Στάριτζ ενσαρκώνει τον Λόρδο Βύρωνα, ο οποίος σύμφωνα με τον ίδιο είναι γενναίος, απρόβλεπτος και παθιασμένος. «Είναι μια εκπληκτική ιστορική φιγούρα. Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να διαβάσω την ποίηση και τα γράμματά του για να πλησιάσω λίγο παραπάνω τον χαρακτήρα».

Η Μπελ Πάουλι που υποδύεται την Κλερ, αδελφή της Mary, αναφέρει για τον ρόλο της: «Αυτές οι δύο γυναίκες, η Κλερ και η Mary, ήταν εξαιρετικά ανοιχτόμυαλες για την εποχή τους και την ηλικία τους. Η Κλερ είναι πολύ έξυπνη και παλεύει να κάνει τη διαφορά ανάμεσα στο ζευγάρι».

Το κεντρικό νόημα και η διαχρονική σημασία του

Αν και πρόκειται για μια ταινία εποχής που τοποθετείται στο 1800, η ιστορία είναι γεμάτη σύγχρονα και διαχρονικά νοήματα, όπως η χειραφέτηση μια νεαρής κοπέλας, μια ανάγκη που υπάρχει σε κάθε εποχή, ακόμα και στη σημερινή. «Πιστεύω πως είναι ένα παγκόσμιο θέμα είτε συνέβη πριν 200 χρόνια είτε πριν δύο εβδομάδες. Επίσης, ξέρετε, ο Φρανκενστάιν είναι ο πρόδρομος όλης της επιστημονικής φαντασίας και γράφτηκε από μια γυναίκα!», σχολιάζει η παραγωγός Έιμι Μπέρ. Όταν η σκηνοθέτης Χάιφα Αλ-Μανσούρ ρωτήθηκε τι κάνει την ταινία και την ιστορία ξεχωριστή απάντησε: «Η Μαίρη Σέλλεϋ είναι η αξιοθαύμαστη ιστορία μιας γυναίκας που εναντιώθηκε στους αυστηρούς κανόνες της κοινωνίας της εποχής της και έγραψε ένα έργο που ενέπνευσε γενιές συγγραφέων δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα νέο λογοτεχνικό είδος, την επιστημονική φαντασία».

Η ταινία “Mary Shelley” κυκλοφορεί στους κινηματογράφους από τις 15 Νοεμβρίου από την Odeon.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 120′

ΕΙΔΟΣ: Δραματική, βιογραφική

Δείτε το trailer:

Δείτε περισσότερα για τις ταινίες της εβδομάδας, featurettes και film clips κάθε εβδομάδα στην εκπομπή Cinelovers.

Καλή διασκέδαση!

xxx.

Xenia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *