Περπατώντας στις όχθες του Μολδάβα, στην εβραϊκή συνοικία, στη Γέφυρα του Καρόλου και στο κάστρο της πόλης, οι εικόνες μοιάζουν μαγικές. Τα παραμύθια των παιδικών μου χρόνων παίρνουν κινηματογραφική διάσταση στο μυαλό μου. Αλλά όχι αυτά με τους δράκους και τους κακούς. Εκείνα με τις πριγκίπισσες και τους ιππότες…

Ήταν Φεβρουάριος του 2009 όταν βρέθηκα με την κολλητή μου στην πόλη των εκατό πύργων, όπως πολύ εύστοχα αποκαλείται, την πρωτεύουσα της Τσεχίας, την παραμυθένια Πράγα. Ένα από τα πρώτα μου φοιτητικά ταξίδια στο εξωτερικό που θα μου μείνει αναμφισβήτητα αξέχαστο! Παρακάτω σας καταθέτω εντυπώσεις και εμπειρίες!

Μεσαιωνική γοητεία, αρχιτεκτονικά ρεύματα με δόσεις από γοτθικό, μπαρόκ, αναγεννησιακό και art nouveau, 350 θέατρα, 25 μουσεία, 257 εκκλησίες, 100 πινακοθήκες, όπερα και αμέτρητα casinos. H Πράγα είναι αναμφισβήτητα η πιο μαγική πόλη της Ευρώπης. Είναι η πόλη όπου το κλασικό αναμειγνύεται μοναδικά με το μοντέρνο και είναι χωρίς αμφιβολία από τις πόλεις με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην Ευρώπη. Είναι μια μυθική πόλη που έχει κρατήσει όλη την αριστοκρατική γοητεία των παλαιών εποχών, χωρίς όμως να μένει πίσω στα σύγχρονα ρεύματα της τέχνης και του lifestyle.

Τα πρώτα σημάδια ζωής της πόλης εντοπίζονται στο δεύτερο μισό του 9ου αιώνα, όταν ο Πρίγκηπας Borijov I έκτισε το κάστρο Βύσεχραντ στην όχθη του Μολδάβα. Αργότερα αναπτύχθηκαν οικισμοί γύρω από το Κάστρο που χώρισαν την Πράγα σε μικρότερες πόλεις: η Παλιά Πόλη (stare mesto), η Μικρή Πόλη (mala strana), η Νέα Πόλη (nove mesto) και η Καστρούπολη (Hradcany).

MUST SEE (κατά τη γνώμη μου)!

Το αεροδρόμιο της Πράγας απέχει από το κέντρο της πόλης περίπου 17 χιλιόμετρα. Παίρνοντας το μετρό θα κατέβετε στη στάση Mustek, στο κέντρο της πόλης. Εκεί θα επισκεφτείτε σίγουρα το Εθνικό Μουσείο της Πράγας (Narodni museum) όπου θα έχετε την ευκαιρία να δείτε εξαιρετικές συλλογές ορυκτολογίας, ζωολογίας, ανθρωπολογίας, παλαιοντολογίας, φυσικής ιστορίας και να πάρετε μια γεύση από την καθημερινή ζωή της παλιάς Τσεχίας.

Στο κέντρο της πόλης μπορείτε να επισκεφτείτε τον Πύργο με το φημισμένο Αστρονομικό Ρολόι, όπου εκτός από την καταπληκτική θέα της Πράγας που θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε από την κορυφή του Πύργου, θα δείτε να περνούν από μπροστά σας οι 12 Απόστολοι κάθε φορά που αλλάζει η ώρα!

Από το Αστρονομικό ρολόι μπορείτε να πάτε με τα πόδια –το συστήνω αν δε βαριέστε καθώς θα θαυμάσετε τα μαγευτικά σοκάκια- ή με το μετρό στη γέφυρα του Καρόλου, μια γέφυρα γεμάτη αγάλματα, που περνά πάνω από τον ποταμό Μολδάβα. Εκεί θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε τη θέα αλλά και τη μικρή πόλη. Το βράδυ μαζεύεται εκεί με κιθάρες όλη η νεολαία της πόλης, ενώ πλανόδιοι ζωγράφοι δίνουν στην ατμόσφαιρα art διάθεση που ανεβάζει. Αξίζει επίσης, να επισκεφτείτε την Εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Θα εντυπωσιαστείτε από την επιβλητική αρχιτεκτονική!!!

Σας συστήνω ακόμα να κάνετε βόλτα με το καραβάκι στον ποταμό Μολδάβα, όπου θα έχετε την ευκαιρία να δείτε τα μεγαλύτερα αξιοθέατα της Πράγας. Extra tip: Επιλέξτε βραδινή κρουαζιέρα… Η θέα θα σας αποζημιώσει!!!

Τέλος, αν έχετε χρόνο στη διάθεσή σας θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε το Κάρλοβυ Βάρυ στην Δυτική Βοημία. Πρόκειται για μια πασίγνωστη λουτρόπολη και ταυτόχρονα τόπο συνάντησης ανθρώπων των γραμμάτων, των τεχνών και της πολιτικής. Απέχει 95 χιλιόμετρα από την Πράγα και είναι γεμάτη πηγές με ζεστό νερό, η κάθε μία από τις οποίες θεωρείται ότι θεραπεύει διαφορετικές ασθένειες. Στις φωτογραφίες μου παρακάτω θα δείτε το εντυπωσιακό σπίτι του Μότσαρτ στο Κάρλοβυ Βάρυ!

Οι Προτάσεις Μου!

  • Είναι σχετικά φτηνή πόλη αλλά δεν χρησιμοποιεί ευρώ. Θα πρέπει να πληρώνετε με Τσέχικες Κορόνες. Το 1 ευρώ ισούται περίπου με 27 κορόνες. Σας προτείνω σε εστιατόρια και καφετέριες να πληρώνετε ακριβώς το ποσό καθώς είναι πολιτική των μαγαζιών να μην δίνουν ρέστα. Τα κρατούν σαν φιλοδώρημα!
  • Η τοπική γλώσσα είναι τα τσέχικα και τα γερμανικά αλλά οι περισσότεροι μιλούν αγγλικά έτσι δε θα έχετε ιδιαίτερο πρόβλημα στην επικοινωνία.
  • Να επισκεφτείτε οπωσδήποτε τα πιο διάσημα καφέ της Πράγας, Café Slavia και Café Imperial. Επίσης, μπορείτε να επισκεφτείτε το Café Kafičko (MUST! Δείτε το στην πάνω αριστερά φωτογραφία μου) δίπλα στη γέφυρα του Καρόλου και να παραγγείλετε ζεστή σοκολάτα. Είναι η καλύτερη σοκολάτα που έχετε δοκιμάσει και θα πληρώσετε μόνο 48 κορόνες (1,77 ευρώ)!
  • Να προσέξετε πάρα πολύ όταν ζητήσετε εμφιαλωμένο νερό. Να πείτε ότι θέλετε φυσικό γιατί αλλιώς θα σας δώσουν ανθρακούχο. Το πίνουν πολύ στην Πράγα και το θεωρούν δεδομένο. Πάντως για καλό και για κακό μην το πιείτε απότομα μόλις το ανοίξετε!
  • Για φαγητό σας προτείνω το Triton Restaurant, με τη μοναδική Art Nouveau που μοιάζει με σπηλιά σταλακτιτών. Δοκιμάστε το Goulash, τυπικό Τσέχικο πιάτο. Πρόκειται για πηχτή κόκκινη σάλτσα με βάση το κρεμμύδι, κομμάτια βοδινού με συνοδεία ντάμπλιγκ. Θα ενθουσιαστείτε!
  • Για ποτό σας προτείνω τα Coyotes της Πράγας, δίπλα στο Αστρονομικό ρολόι. Θα δείτε χορευτικά πάνω στην μπάρα και τεχνάσματα με αλκοόλ και φωτιές. Κάτι τελείως διαφορετικό από αυτά που έχετε συνηθίσει. Θα σας θυμίσει την αμερικάνικη ταινία Ugly Coyote.
  • Μπορείτε να αγοράσετε κρύσταλλα Βοημίας σε πολύ καλή τιμή αλλά και μαριονέτες με τον αρλεκίνο, το παραδοσιακό σύμβολο της Πράγας (Πάρτε μια γεύση στην κάτω δεξιά φωτογραφία μου)!
  • Να δοκιμάσετε οπωσδήποτε Becherovka, το παραδοσιακό τσέχικο λικέρ. Παραδοσιακά χρησιμοποιείται και σαν αντιβιοτικό γι’ αυτό δεν πρέπει να πιείτε πολύ. Αν έχετε χρόνο αξίζει να επισκεφτείτε το εργοστάσιο της Becherovka στο Κάρλοβυ Βάρυ καθώς και το εργοστάσιο κατασκευής γυαλιού στην ίδια περιοχή.

Πράγα Colage

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *