Η Ευρώπη με τις παραμυθένιες πόλεις, βγαλμένες από μια ρομαντική εποχή, δικαίως θεωρείται μια από τις ομορφότερες ηπείρους της Γης. Δώρο στους εαυτούς μας για τα 30κοστά γενέθλιά μας, το λεγόμενο 30 trip, κάναμε με τη φίλη μου τη Μαρία ένα ταξίδι σε μια από τις πιο παραμυθένιες πόλεις της, τη Βουδαπέστη. Με χίλια χρόνια Ιστορίας, η Βουδαπέστη αποτελεί μοναδικό μωσαϊκό αρχιτεκτονικών επιρροών, με στοιχεία μπαρόκ, αρ νουβό και νεοκλασικά να συνθέτουν το πιο ειδυλλιακό τοπίο. Αν προσθέσουμε και την ιδιαίτερη κουλτούρα των σπα, την ενδιαφέρουσα νυχτερινή ζωή, τη ρομαντική ατμόσφαιρα του Δούναβη και τις γενναίες δόσεις κουλτούρας και καθημερινών απολαύσεων, τότε σας παρουσιάζουμε έναν από τους πιο αγαπημένους τουριστικούς προορισμούς. Η «διπλή» πρωτεύουσα στις όχθες του ποταμού αποτελείται από δύο ξεχωριστές πόλεις, οι οποίες ενώνονται με γέφυρες, τη Βούδα και την Πέστη. Η πρώτη είναι χτισμένη σε λόφους και η δεύτερη στις όχθες του Δούναβη.

Σήμερα η Βουδαπέστη είναι η έβδομη μεγαλύτερη πόλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για την ευκολότερη διοίκησή της χωρίζεται σε 23 γεωγραφικά διαμερίσματα. Δυτικά του ποταμού Δούναβη λοιπόν, βρίσκεται η Buda το κέντρο της οποίας ονομάζεται περιοχή του Κάστρου. Είναι ένα από τα πιο γνωστά και πιο επισκέψιμα αξιοθέατα της Βουδαπέστης και φιλοξενεί το Βασιλικό Παλάτι, την Εκκλησία του Ματθαίου και τον Πύργο των Ψαράδων, που αποτελούν και τον πρώτο σταθμό του ταξιδιού μας. Η Βουδαπέστη τον χειμώνα με το τσουχτερό κρύο και τις θερμοκρασίες υπό του μηδενός ντύνεται στα λευκά, δημιουργώντας μια υπέροχη θέα που θυμίζει κινηματογραφική ταινία. Η φύση δημιουργεί το τέλειο σκηνικό για να αφήσεις τη φαντασία σου να ταξιδέψει και να ονειρευτείς.

Σημείο αναφοράς για τους περισσότερους τουρίστες στην περιοχή αποτελεί ο νεογοτθικού και νεο-ρωμαϊκού ρυθμού Πύργος των Ψαράδων, που χτίστηκε στα τέλη του προηγούμενου αιώνα. Η συντεχνία των ψαράδων ήταν υπεύθυνη για τη φύλαξη της ψαραγοράς, που υπήρχε εκεί στα μεσαιωνικά χρόνια, γεγονός που δικαιολογεί και το όνομά του. Πρόκειται για ένα από τα ομορφότερα κτίρια της Βουδαπέστης! Ο προμαχώνας περιστοιχίζεται από 7 πυργίσκους που αντιπροσωπεύουν τις 7 φυλές των Mαγυάρων, που ήρθαν στην Ουγγαρία το 1896 και κοφτές σκάλες. Πολλοί χαρακτηρίζουν το κτίριο σαν να είναι βγαλμένο από παραμύθι της Disney καθώς η κατασκευή του φέρνει στο μυαλό τα κάστρα των παραμυθιών της Σταχτοπούτας και της Ωραίας Κοιμωμένης. Στο εσωτερικό του Προμαχώνα λειτουργεί παραδοσιακό εστιατόριο και καφέ, όπου μπορείτε να απολαύσετε εξαιρετική ζεστή σοκολάτα (οπωσδήποτε!) ενώ από την κορυφή του πυργίσκου μπορείτε να θαυμάσετε κτίρια όπως η Βασιλική του Αγ.Στέφανου, το Κοινοβούλιο και η Ακαδημία των Επιστημών ενώ ο πύργος προσφέρει και εκπληκτική θέα στο ποτάμι. Δίπλα ακριβώς από τον Πύργο των Ψαράδων, θα μπείτε οπωσδήποτε στην επιβλητική και ντυμένη στα λευκά Εκκλησία του Ματθαίου, η οποία πήρε το όνομά της από το βασιλιά Ματθαίο που κυβέρνησε την περίοδο 1458-1490 και ήταν γνωστός προστάτης των τεχνών και της διαφώτισης.

Ένα μεσαιωνικό ρητό λέει: «Υπάρχουν τρεις πόλεις-μαργαριτάρια: η Βενετία στο νερό, η Φλωρεντία στην πεδιάδα και η Βούδα στον λόφο». Στην κορυφή αυτού του λόφου, λοιπόν, δεσπόζει το Κάστρο και το σύμπλεγμα των κτιρίων του βασιλικού παλατιού. Στη γειτονιά του κάστρου, τα μεσαιωνικά κτίρια, οι εκκλησίες και τα καλντερίμια προσφέρονται για ρομαντικές βόλτες. Το Κάστρο διαθέτει 203 δωμάτια και σήμερα στεγάζει διάφορα μουσεία, μεταξύ των οποίων και το Μουσείο Ιστορίας της Βουδαπέστης αλλά και την Εθνική Πινακοθήκη, τη μεγαλύτερη έκθεση καλών τεχνών της Ουγγαρίας και τον πιο κατάλληλο και εντυπωσιακό τρόπο να ταξιδέψετε μέσα από τους χώρους της και ανάμεσα στις εποχές, στη γέννηση και την εξέλιξη των καλών τεχνών στη χώρα.

Κατεβαίνοντας από τον λόφο του Κάστρου είχε ήδη αρχίσει να νυχτώνει κι έτσι συνεχίσαμε τη νυχτερινή πια εξόρμησή μας σε ένα από τα πιο επιβλητικά και εντυπωσιακά κτήρια της Βούδας, το Κοινοβούλιο. Φωτισμένο μέσα και έξω πολύ εντυπωσιακά, τη νύχτα το κτήριο θυμίζει παραμυθένιο παλάτι που αντικατοπτρίζεται στα παγωμένα νερά του Δούναβη, του οποίου τη θέα αξίζει να θαυμάσετε από το προαύλιό του.

Από την πλατεία Ρούσβελτ, στην οποία το μοναδικό κτίριο του προηγούμενου αιώνα που διασώζεται είναι η Ουγγρική Ακαδημία Επιστημών, ξεκινήσαμε για μια βόλτα στην ολόφωτη και επιβλητική Αλυσιδωτή Γέφυρα. Εννέα γέφυρες συνδέουν τη Βούδα με την Πέστη, αλλά η Αλυσιδωτή Γέφυρα είναι η πρώτη και η πιο διάσημη, στολισμένη με συμπαγείς αψίδες και αγαλμάτινα λιοντάρια. Το 1836 ανατέθηκε η κατασκευή της στον William Clark, ο οποίος είχε ήδη σχεδιάσει 2 κρεμαστές γέφυρες πάνω από τον Τάμεση στο Λονδίνο. Η μία από τις δύο γέφυρες του Λονδίνου αποτέλεσε μάλιστα τη βάση για το σχέδιο της γέφυρας της Βουδαπέστης. Το 1889 οι κάτοικοι διαδήλωσαν πάνω στην Αλυσωτή γέφυρα για την ελευθερία και την ανεξαρτησία τους. Έκτοτε η γέφυρα έγινε σύμβολο της Ουγγρικής ελευθερίας.

Η επόμενη μέρα μας ξεκίνησε νωρίς με αισθητά βελτιωμένες καιρικές συνθήκες. Το κρύο παρέμενε τσουχτερό, όμως τα χιόνια είχαν λιώσει αφήνοντας σε κοινή θέα τα μεγαλοπρεπή κτήρια και αξιοθέατα της πόλης. Ένα από αυτά ξεκινήσαμε να επισκεφτούμε στην εβραϊκή συνοικία. Ο λόγος για τη μεγαλύτερη συναγωγή της Ευρώπης, και τη δεύτερη μεγαλύτερη του κόσμου, την Μεγάλη ή Κεντρική Συναγωγή Ντό χάνι, η οποία πλαισιώνεται από το εντυπωσιακό Μνημείο των Ηρώων. Ο αριθμός των δολοφονημένων Ουγγρο-Εβραίων του ολοκαυτώματος είναι 724.000, των οποίων η μνήμη τιμάται στο Εβραϊκό Μουσείο Ιστορίας και στο μνημόσυνο Imre Varga δίπλα στην συναγωγή.

Επόμενη στάση του ταξιδιού μας είναι η Κρατική Οπερα της Βουδαπέστης, με το κτίριο-κόσμημα, που συνδυάζει εξαιρετικές παραστάσεις σε πολύ προσιτές τιμές. Η κεντρική αίθουσα της Όπερας είναι στολισμένη με ένα μπρούντζινο πολυέλαιο βάρους 3.050 κιλών, ο οποίος φωτίζει μια θαυμάσια νωπογραφία του Λοτζ με τους Θεούς του Ολύμπου. Επίσης το Βασιλικό Θεωρείο είναι διακοσμημένο με γλυπτά που συμβολίζουν τις τέσσερις φωνές της όπερας: άλτο, σοπράνο, μπάσο, τενόρο.

Η βόλτα μας καταλήγει στην εντυπωσιακή Κεντρική Αγορά της πόλης, η οποία θα σας θυμίσει πολύ τη δική μας Βαρβάκειο. Στο ισόγειο, όπου συχνάζουν κυρίως οι ντόπιοι, θα βρείτε αμέτρητους πάγκους με λαχανικά, φρούτα, ψάρια, παραδοσιακά μπαχαρικά και αλλαντικά, κρέατα και τυριά. Στον επάνω όροφο οι πάγκοι είναι γεμάτοι χειροποίητα αντικείμενα και σουβενίρ ενώ υπάρχουν και κάποια εστιατόρια με παραδοσιακό φαγητό. Αξίζει να κάνετε τα ψώνια σας από την Κεντρική Αγορά καθώς οι τιμές είναι πολύ πιο χαμηλές από τα τουριστικά καταστήματα που θα βρείτε στην πόλη.

Ο ήλιος πλησιάζει σιγά σιγά προς τη δύση του, αφήνοντας πίσω του ακόμα μια γεμάτη μέρα. Τελευταίος μας σταθμός είναι η ξακουστή πλατεία Vorosmarty, ο ομφαλός της πόλης, όπως αποκαλείται. Αυτή η πλατεία είναι το κέντρο της τουριστικής περιοχής της Βουδαπέστης. Εδώ θα βρείτε επώνυμα καταστήματα μόδας, το βραβευμένο με αστέρι Michelin εστιατόριο Onyx, το ξακουστό καφέ- ζαχαροπλαστείο Gerbeaud το Hard Rock Café και πολλά άλλα εστιατόρια, καφετέριες και καταστήματα με σουβενίρ.

Από την πλατεία Vorosmarty ξεκινά η διάσημη οδός Vaci, η αγαπημένη βόλτα των ευγενών του 18ου αιώνα. Πρόκειται για έναν μεγάλο πεζόδρομο που χωρίζεται από τη γέφυρα “Ελισάβετ” σε δύο μέρη: στο νότιο για όσους θέλουν να κάνουν τα ψώνια τους και στο βόρειο για ποτό και φαγητό. Την ενέργειά της θα νιώσετε στην πολύβουη λεωφόρο Andrassy με τα καταστήματα και τα cafes ενώ όμορφα wine restaurants και μπαράκια σας καλούν σε νυχτερινές περιπέτειες με jazz και blues ρυθμούς. Η οδός Vaci είναι μέρα – νύχτα γεμάτη κόσμο καθώς αποτελεί το εμπορικό και κοινωνικό κέντρο της πόλης.

Η τελευταία μέρα της ξενάγησής μας στην παραμυθένια Βουδαπέστη, περιλάμβανε ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της πόλης, την Πλατεία Ηρώων, στη μέση της οποίας δεσπόζει το εντυπωσιακό Μνημείο της Χιλιετίας. Η πλατεία περιβάλλεται από δύο σημαντικά κτίρια, το Παλάτι της Τέχνης, ή ακριβέστερα το Hall of Art, όπως αποκαλείται, στα δεξιά και το Μουσείο Καλών Τεχνών στα αριστερά ενώ από την άλλη πλευρά περνά η ξακουστή Λεωφόρος Andrássy.

Συνεχίζοντας την περιήγησή μας στα αξιοθέατα της Βουδαπέστης, επισκεφτήκαμε τη Βασιλική του Αγίου Στεφάνου, ορόσημο της πόλης, που στέκει επιβλητική και αγέρωχη σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της. Η εκκλησία αυτή είναι αφιερωμένη στον Άγιο Στέφανο, τον πρώτο Ούγγρο χριστιανό βασιλιά.

Η νύχτα άρχισε να πέφτει αργά στην πόλη και τι καλύτερο για να κλείσουμε τη μέρα μας από τα ψώνια! Επισκεφτήκαμε λοιπόν, το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της πόλης, που για πολλά χρόνια ήταν και το μεγαλύτερο της Ευρώπης. Ο λόγος για το West End city center, που περιλαμβάνει περισσότερα από 400 καταστήματα, κινηματογράφο, πίστα πατινάζ και εξαιρετικά εστιατόρια στην ταράτσα.

Η Βουδαπέστη είναι εμπλουτισμένη με φυσικές πηγές από θερμά νερά, που έχουν θεραπευτικές ιδιότητες, γι’ αυτό και είναι γνωστή ως η Πόλη των Spa. Ανάμεσα σε αυτά, βρίσκονται και τα φημισμένα λουτρά Szechenyi, που συνδυάζουν τις ιαματικές πηγές με τα θαυμάσια νεομπαρόκ αρχιτεκτονικά στοιχεία. Τα νερά τους είναι τόσο ζεστά, που πολλοί τα επισκέπτονται ακόμα και το χειμώνα.

Η Βουδαπέστη, πλούσια σε ιστορία και σοφιστικέ σκηνικά, ρομαντική και κομψή, με τα αρχιτεκτονικά της πετράδια, το εξαιρετικό φαγητό και κρασί, τα μεγαλοπρεπή ιστορικά κτήρια, τις βασιλικές γέφυρες και τους μεγάλους δρόμους συνδυάζει απόλυτα την οικειότητα της Ευρωπαϊκής ζωής με την ξεχωριστή Ουγγρική αίσθηση. Οι μεσαιωνικές γειτονιές, μια κρουαζιέρα στο Δούναβη και μια βόλτα στα θερμά λουτρά μας γέμισαν αναμνήσεις και θα μας θυμίζουν πάντα γιατί η Βουδαπέστη θεωρείται η βασίλισσα της Ανατολικής Ευρώπης, έχοντας κερδίσει επάξια τον τίτλο του πιο πολύτιμου Διαμαντιού του Δούναβη.

budapest-collage

Δείτε παρακάτω το ντοκιμαντέρ που ετοίμασα για την Eqvus Productions με τίτλο: “Βουδαπέστη: Το Διαμάντι του Δούναβη”!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *