Δεν ξέρω αν είναι ο ευρωπαϊκός της αέρας, η νεοελληνική αρχιτεκτονική της, οι τέχνες και ο πολιτισμός, οι ανατολίτικες γωνίες της με τα μπαχάρια και τα πικάντικα αλλαντικά, το ιδιαίτερο ταπεραμέντο και η φιλοξενία των κατοίκων της, η έντονη νυχτερινή διασκέδαση ή το γεγονός ότι είναι αρκετά κοντά στην Ελλάδα, πάντως οι προσφορές δίνουν και παίρνουν τον τελευταίο καιρό για την πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, τη μαγευτική Βουδαπέστη. Τα πακέτα των ταξιδιωτικών πρακτορείων είναι τόσο χαμηλά που η πόλη προσφέρεται και για μια εξόρμηση το Σαββατοκύριακο με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι Έλληνες να την επισκέπτονται καθημερινά και να βολτάρουν στους δρόμους της θαυμάζοντας τα αξιοθέατα και δοκιμάζοντας την τοπική κουζίνα.

Επειδή λοιπόν, σίγουρα θα βρεθείς στη Βουδαπέστη, όπως εγώ, σου προτείνω να επισκεφτείς οπωσδήποτε το ιστορικό καφέ- ζαχαροπλαστείο Ζερμπώ. Είναι πολύ απλό! Μπαίνεις στο μετρό και κατεβαίνεις στη στάση Vörösmarty Ter, στο κέντρο της πόλης. Βγαίνοντας στην όμορφη πλατεία, θα το δεις μπροστά σου, επιβλητικό και εντυπωσιακό, σαν το δικό μας Zonar’s.

Η παλιά του ιστορία…

Η ιστορία του Gerbeaud Cafe ξεκινάει το 1858, όταν ο Henrik Kugler, ήδη τρίτης γενιάς ζαχαροπλάστης, ανοίγει το δικό του καφέ στην πλατεία József nádor. Σύντομα το μέρος γίνεται γνωστό ως αυτό που φτιάχνει το καλύτερο παγωτό στην Πέστη. Το 1870 ο Κugler μεταφέρει το καφέ σε ένα πιο κεντρικό σημείο, την πλατεία Vörösmarty. Ο Kugler συναντάει για πρώτη φορά τον Emil Gerbeaud στο Παρίσι το 1882 και τον προσκαλέι στη Βουδαπέστη με σκοπό να τον κάνει συνέταιρό του. Ο Gerbeaud όπως και ο Kugler προέρχεται από μια οικογένεια με ζαχαροπλάστες και έχει ταξιδέψει σε Αγγλία, Γαλλία και Γερμανία αποκτώντας πολύτιμη εμπειρία.

Τι να δοκιμάσεις!

To Gerbeaud Cafe είναι από τα παλαιότερα και γνωστότερα ζαχαροπλαστεία και καφέ της Βουδαπέστης. Η μια γενιά περνάει τη γνώση της στην άλλη χρησιμοποιώντας πάντα υψηλής ποιότητας φρέσκα υλικά. Με το που θα μπεις στο εσωτερικό του θα εκπαγείς. Χλιδάτη διακόσμηση, αριστοκρατικό στιλ, καθρέφτες και πολυέλαιοι είναι κάποια μόνο από αυτά που θα προσελκύσουν το βλέμμα σου. Θα καθίσεις αναπαυτικά στην αρχοντική καρέκλα σου και θα δοκιμάσεις τις γεύσεις της ουγγρικής παραδοσακής ζαχαροπλαστικής συνδυασμένες με μοντέρνες γεύσεις και συστατικά. Μπορείς να δοκιμάσεις όλων των ειδών τα γλυκά ωστόσο, σου προτείνω να επιλέξεις κάτι τοπικό και παραδοσιακό, όπως τα κλασικά Dobos cake, Esterházy cake και Gerbeaud cake.

Αν τέλος πεινάς, στο μπιστρό του θα έχεις τη δυνατότητα να πάρεις μια γεύση από την ουγγρική κουζίνα. Οι τιμές του είναι αρκετά υψηλές, όμως το αποτέσμα και ο συνδυασμός του περιβάλλοντος με τη γεύση αξίζουν μέχρι και το τελευταίο σου φιορίνι.

EXTRA!!!

Κατά τον εορτασμό της 140ης επετείου από την ίδρυση του, ένα ξεχωριστό δώρο προσφέρθηκε στο Καφέ Ζερμπώ, το πιάνο που προοριζόταν αρχικά για τον Τιτανικό και το οποίο είχε κατασκευαστεί από την φίρμα πιάνων της Λειψίας Μπλύτνερ (Bluethner). Η κατασκευή του όμως, δεν είχε ολοκληρωθεί όταν ο Τιτανικός απέπλευσε για το μοιραίο και χωρίς επιστροφή ταξίδι του. Έτσι το τυχερό πιάνο γλίτωσε από το ναυάγιο και αντί να σκουριάζει στον βυθό στολίζει σήμερα τις αίθουσες του Καφέ Ζερμπώ. Αξίζει μια φωτογραφία!

Info

GERBEAUD GASZTRONÓMIA KFT.
1051 Vörösmarty tér 7-8.
Βουδαπέστη, Ουγγαρία
Tel: +36-1/429-9000
Fax: +36-1/429-9009
http://www.gerbeaud.hu
zerbeaud-1 zerbeaud-collage

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *