Αγαπητή Ναντίν,

Με την Αθηνά είμαστε φίλες από τη σχολή. Είναι η φίλη όλων των φοιτητικών μου χρόνων για πάνω από έξι χρόνια. Μαζί διαβάζαμε για τις εξεταστικές, μαζί ξενυχτούσαμε μέχρι πρωίας στα parties, μαζί πηγαίναμε διακοπές. Την είχα σαν αδερφή μου. Την υποστήριζα και με υποστήριζε. Την κάλυπτα και με κάλυπτε. Όμως τώρα που έχουμε τελειώσει τις σπουδές μας εδώ και πέντε χρόνια, η Αθηνά έχει αλλάξει πολύ. Είμαστε και οι δύο δικηγόροι πια. Εγώ εργάζομαι σε μια εταιρεία ενώ η Αθηνά έχει το δικό της γραφείο. Εγώ είμαι αυτή που από την αρχή την υποστήριξα και επειδή είναι πολύ καλή στη δουλειά, τής έχω στείλει πολλές φορές πελάτες. Εκείνη όμως, νομίζω πως με βλέπει ανταγωνιστικά. Δεν χάνει ευκαιρία να επιδεικνύει εμμέσως πως είναι καλύτερη από ‘μένα, χωρίς να ασχολούμαστε με το ίδιο αντικείμενο αφού λάβε υπόψιν ότι εγώ εργάζομαι αποκλειστικά και μόνο για τα συμφέροντα της εταιρείας στην οποία δουλεύω. Εννοείται ότι δεν με βοηθά καθόλου επαγγελματικά, ούτε χαίρεται ιδιαιτέρως για τις επαγγελματικές μου επιτυχίες. Σκέψου ότι έχει ελάχιστες φίλες εκτός από ‘μένα. Ο φίλος μου, ο Πάνος, που είναι και αυτός δικηγόρος, μού λέει επανειλημμένα να σταματήσω να την κάνω παρέα γιατί με ζηλεύει. Της έκανα μια κουβέντα αλλά -ως δικηγόρος που είναι- έχει την ικανότητα να βγαίνει από πάνω, αντικρούοντας τα επιχειρήματά μου προς το συμφέρον της. Ίσως έχω λιγότερη αυτοπεποίθηση από αυτήν. Ξέρω ότι ο Πάνος έχει δίκιο… Όμως, περνάω καλά μαζί της, όταν δεν μιλάμε για τη δουλειά. Δεν μπορώ να διαγράψω όλα αυτά που έχουμε ζήσει μαζί έτσι ξαφνικά, όμως αυτή η κατάσταση με έχει κουράσει και μου καταστρέφει την ψυχολογία. Τί μου προτείνεις;

Κωνσταντίνα


Αγαπητή Κωνσταντίνα!

“Αγαθά κόποις κτώνται”, έλεγε ο αρχαίος φιλόσοφος Επίμαρχος και βλέπουμε να επαληθεύεται καθημερινά στη ζωή μας… Εσύ με κόπους και θυσίες κατάφερες να χτίσεις μια υγιή φιλική σχέση (ή τουλάχιστον έτσι νόμιζες) με την Αθηνά, η οποία απ’ ότι μας είπες μετράει περίπου 10 χρόνια.

Αρχικά σε κάθε είδους σχέση κ ειδικά στις φιλικές δε γίνεται να είναι όλα ρόδινα… Είναι αλήθεια ότι επειδή τα φοιτητικά μας χρόνια είναι πιο ανέμελα, δεν έχουμε τόσες ευθύνες και υποχρεώσεις κι έτσι κυλούν ξέγνοιαστα και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Στην πορεία της ζωής μας όμως, όταν κλείνει ο κύκλος των φοιτητικών μας χρόνων και ανοίγει αυτός του επαγγελματικού προσανατολισμού, εκεί ξεκαθαρίζει το τοπίο. Πέφτουν οι μάσκες και αποκαλύπτεται το πραγματικό πρόσωπο του καθενός. Ιδιαίτερα σε άτομα που κινούνται στον ίδιο επαγγελματικό χώρο, όπως εσύ με τη φίλη σου, είναι έκδηλος ο ανταγωνισμός, καθώς καθένας προσπαθεί να επιβιώσει στον δύσκολο εργασιακό βίο, πολλοί μάλιστα δε διστάζουν να πατήσουν επί πτωμάτων…

Φαίνεται λοιπόν, πως η Αθηνά τοποθετεί πάνω απ’ όλα την καριέρα της και όχι τις διαπροσωπικές της σχέσεις, καθώς αναφέρεις ότι γενικά δεν έχει παρέες. Αυτό είναι και ένα δείγμα του χαρακτήρα της… Βάζει πάνω απ’ όλα τον εαυτό της, προσπαθεί να θρέψει τον εγωισμό της. Την απασχολεί να πετύχει με κάθε κόστος και ίσως αυτό συμβαίνει για να καλύψει τις δικές της ανασφάλειες. Τονώνει έτσι την προσωπική της φιλοδοξία και αυτοπεποίθηση! Εγώ λοιπόν, θα σε συμβούλευα να απομακρυνθείς λιγάκι και να κρατήσεις κάποιες αποστάσεις… Κατανοώ ότι δεν διαγράφονται έτσι απλά όσα περάσατε, αλλά μια ουσιαστική φιλία πρέπει να λειτουργεί αμφίδρομα και όχι μονόπλευρα! Δε γίνεται να τη σκέφτεσαι, να την υπολογίζεις και να τη βοηθάς μόνο εσύ, γιατί αυτό κάποια στιγμή αργά ή γρήγορα θα σε κουράσει και θα σε φθείρει ψυχικά. Φρόντισε λοιπόν, κι εσύ τη ζωή σου, τον εαυτό σου και τη δουλειά σου, και άκου λίγο περισσότερο και τον φίλο σου τον Πάνο που, απ’ ότι φαίνεται σε αγαπάει πραγματικά.

Κωνσταντίνα μου, στη ζωή μας έχουμε την τύχη να επιλέγουμε τους φίλους μας. Οι φίλοι όμως, έρχονται και παρέρχονται και αυτοί που αξίζουν πραγματικά είναι αυτοί που μένουν για ΠΑΝΤΑ δίπλα μας και αντέχουν στον χρόνο… Οι γνωστοί μας είναι αρκετοί, οι φίλοι λίγοι και εκλεκτοί και οι κολλητοί ελάχιστοι και σπάνιοι. Να είσαι σίγουρη λοιπόν, ότι δε χρειάζεσαι κάποια δίπλα σου που να σε ζηλεύει και να σε ανταγωνίζεται, αλλά κάποια που θα σε στηρίζει και θα σε θαυμάζει ειλικρινά!

Καλό και ποιοτικό καλοκαίρι!

Φιλικά,

Ναντίν!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *