Όπως έχω ξαναπεί στο blog, μου αρέσει πολύ να διαβάζω βιβλία, κυρίως όταν είμαι μόνη μου. Με διασκεδάζει, με χαλαρώνει, με προβληματίζει ενώ παράλληλα με συγκινεί και με μαγεύει… Από τη μια στιγμή στην άλλη μπαίνω μέσα σε μια ιστορία και γίνομαι μέρος της, ξεχνάω για λίγο τα προβλήματά μου και τελικά ολοκληρώνοντας και το τελευταίο κεφάλαιο, νιώθω πιο ολοκληρωμένη και γεμάτη τροφή για σκέψη!

Μια λοιπόν και είχαμε την Εθνική μας επέτειο στις 25 Μαρτίου, ημέρα σημαντική για όλους τους Έλληνες, μια και γιορτάζουμε την ελληνική επανάσταση του 1821, αποφάσισα αυτήν τη φορά να σου προτείνω ένα μυθιστόρημα σχετικό, που διάβασα πρόσφατα και το βρήκα πραγματικά υπέροχο. Αρχικά το επέλεξα από το βιβλιοπωλείο γιατί μου άρεσε πολύ το εξώφυλλο και τα χρώματά του, έπειτα με άγγιξε η πλοκή μια και με την πρώτη ανάγνωση του οπισθόφυλλου φαντάστηκα ότι πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα μίξη ιστορίας, έρωτα, πολέμου και μυστηρίου και τέλος το θέμα του. Η αλήθεια είναι ότι σπάνια έχω συναντήσει βιβλία που να αναφέρονται σε τόσο μακρινή -πίσω στον χρόνο- εποχή, όπως το 1798 και παράλληλα τόσο άγνωστη σε ‘μένα. Έτσι βρήκα σαν πρόκληση αυτήν την πολυτάραχη ζωή μιας οικογένειας μέσα στη θύελλα της Ελληνικής Επανάστασης. Ο λόγος για το μυθιστόρημα της Μελίνας Τσαμπάνη “Ο πρώτος αμέθυστος”, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κέδρος!

Αν και είναι το πρώτο έργο της συγγραφέως, είναι πολύ όμορφο το πως βίωσα τις συγκλονιστικές καταστάσεις μαζί με τους ήρωες, το πως ένιωσα τον πόνο της απώλειας, την αγωνία της πλοκής για το πως θα λυθεί αυτή η κατάρα του αμέθυστου, την απόγνωση μπροστά στο δίλημμα και τον δυνατό έρωτα που δεν καταλαγιάζει ποτέ…

Λίγα λόγια για το βιβλίο…

Στην τουρκοκρατούμενη Τήνο του 1798 γεννιέται ο Μιλτιάδης Σκαρλάτος, δευτερότοκος γιος της Μαριγώς και του καραβοκύρη Γιώργη που διατηρεί εμπορικές σχέσεις με την Κωνσταντινούπολη. Από πολύ νεαρή ηλικία ο Μιλτιάδης ακολουθεί τον πατέρα του στα εμπορικά ταξίδια του. Όταν ξεσπάει η Επανάσταση του 1821, ο Μιλτιάδης συμμετέχει με ορμή και θέρμη στον Αγώνα, έχοντας στην καρδιά του δύο επιθυμίες: να αγωνιστεί για την ελευθερία της πατρίδας και να ξεχάσει τον ασίγαστο έρωτά του για τη γυναίκα του αδερφού του, τη Φρόσω. Ένα λάφυρο όμως που θα πέσει στα χέρια του, ένα χρυσό δαχτυλίδι με μια πέτρα από αμέθυστο, θα ανατρέψει τη ζωή του. Ένα δαχτυλίδι ποτισμένο από την κατάρα της γυναίκας που το φορούσε δε θα σημαδέψει τη μοίρα μόνο της φαμίλιας του Μιλτιάδη, αλλά θα στοιχειώσει και τις επόμενες γενιές της ίδιας οικογένειας.

Ένας μεγάλος έρωτας στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης. Μια οικογένεια σημαδεμένη από τα γυρίσματα της μοίρας.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα…

H Mελίνα Τσαμπάνη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1976. Σπούδασε νομικά στο ΑΠΘ και Filmmaking Studies στο UWCN. Έχει εργαστεί ως σκηνοθέτης και σεναριογράφος στην Ελλάδα και το εξωτερικό. “Ο πρώτος αμέθυστος” είναι η πρώτη της συγγραφική απόπειρα.

Καλή ανάγνωση!

xxx.

Xenia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *