Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά, οπότε τι καλύτερο από μικρές εξορμήσεις στα ελληνικά νησιά! Δεν ξέρω για ‘σένα αλλά εμένα σίγουρα με χαλαρώνουν, γεμίζουν το μυαλό μου με υπέροχες εικόνες και αναμνήσεις, με διασκεδάζουν και φυσικά με γεμίζουν ενέργεια! Όταν μάλιστα έχω την ευκαιρία να συνδυάσω ολιγοήμερες διακοπές με τη δουλειά μου -που παρεμπιπτόντως λατρεύω- νιώθω πραγματικά ευλογημένη.

Πρόσφατα βρέθηκα στη Σύρο, όπως διάβασες και σε προηγούμενο post μου, στο πλαίσιο του 2nd TRIMORE Syros Triathlon και πραγματικά λάτρεψα το νησί. Ένιωσα μια ομορφιά, μια μεγαλοπρέπεια και μια αρχοντιά μιας άλλης εποχής. Τα νεοκλασικά με τα χρωματιστά πορτοπαράθυρα συνδυασμένα με τα καταγάλανα νερά του Αιγαίου, την κυκλαδίτικη αύρα, το Θέατρο Απόλλων, τις πολύχρωμες βουκαμβίλιες που στολίζουν τα μπαλκόνια των σπιτιών, τις γραφικές παραλίες, τον επιβλητικό ναό του Αγίου Νικολάου, τα μεγαλόπρεπα αστικά μέγαρα στα Βαπόρια, το Δημαρχιακό Μέγαρο του 19ου αιώνα, τα πλακόστρωτα σοκάκια, τις γραφικές παραλίες και τον πολιτισμό, όλα μου έμοιασαν βγαλμένα από ταινία εποχής. Ξέρεις… Εκείνες με τις κυρίες των σαλονιών, τις άμαξες και τους δούκες. Ίσως τελικά αυτός ο συνδυασμός να εντυπωσίασε και τον Jacob Moe με την Cassandra Celestin που το 2013 αποφάσισαν να ιδρύσουν το πρώτο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου της Σύρου προβάλλοντας μια ευρεία γκάμα κινηματογραφικών ειδών σε παραδοσιακούς και αναδιαμορφωμένους χώρους του νησιού, κάνοντας το SIFF πλέον θεσμό.

Ραντεβού και φέτος στη Σύρο!

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου λοιπόν, έρχεται και φέτος στο πανέμορφο νησί των Κυκλάδων από τις 14 μέχρι τις 19 Ιουλίου με ένα πρόγραμμα αποκλειστικά διαδοχικών προβολών, όπου το κοινό θα περιηγείται από ταινία σε ταινία και από εμπειρία σε εμπειρία. Για άλλη μια χρονιά, το φεστιβάλ κινηματογράφου συνδέεται με τη Σύρο αξιοποιώντας για τις προβολές του μια σειρά από πολλούς διαφορετικούς χώρους του νησιού, μέσα και έξω από την Ερμούπολη. Οι χώροι προβολών φέτος θα είναι, μεταξύ άλλων: το ναυπηγείο του Ταρσανά, η παραλία Κόμητο, το παλιό βυρσοδεψείο, ο θερινός κινηματογράφος «Παλλάς», η αυλή της εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου, το ντράιβ ιν στην Ποσειδωνία, το λατομείο της Σύρου και άλλα. Ο ιδρυτής του φεστιβάλ Jacob Moe μού μίλησε για το SIFF στο πλαίσιο της εκπομπής μου, του CINELOVERS, και μου είπε ότι μεγαλώνοντας στο νησί της Σύρου πολλά καλοκαίρια και βλέποντας τις αρχιτεκτονικές, ιστορικές και πολιτιστικές ιδιαιτερότητες που έχει το νησί εμπνεύστηκε ένα τεράστιο φάσμα από πιθανά σημεία προβολής που θα μπορούσαν να μετατρέψουν ή να χρησιμοποιήσουν μέρη που ήδη υπάρχουν και παράλληλα ξανασκέφτηκε τρόπους με τους οποίους αυτά τα μέρη θα μπορούσαν να έρθουν σε επαφή με το σινεμά, τις προβολές και το performance.

Εις ότι αφορά στην ανταπόκριση που είχε στο κοινό το φεστιβάλ τα προηγούμενα χρόνια, ο Jacob μού είπε ότι παρόλο που τα χρόνια που διανύουμε είναι πολύ δύσκολα, υπάρχει πολλή υποστήριξη από τον δήμο, την περιφέρεια, τους τοπικούς φορείς αλλά και από την κοινωνία, ανθρώπους και επιχειρήσεις που πιστεύουν στο φεστιβάλ και το βοηθούν κάθε χρόνο να μεγαλώνει. «Είναι ένα δύσκολο φεστιβάλ στο στήσιμο, δηλαδή φτιάχνουμε χώρους προβολής από το τίποτα προσθέτοντας οθόνες, προβολείς και άλλα τεχνικά μέσα. Σκεφτόμαστε πολύ σοβαρά το τεχνικό κομμάτι και προσπαθούμε να παντρεύουμε ένα υψηλό τεχνικό επίπεδο με σημεία σχετικά δύσκολα προσβάσιμα. Νομίζω πως αυτό που έχουμε μάθει από προηγούμενες χρονιές είναι το πως επιτυγχάνεται αυτή η ισορροπία, το να δουλεύουμε με τεχνικούς εδώ αλλά και με σκηνοθέτες που έρχονται από το εξωτερικό. Γενικότερα το πως μπορεί να υπάρχει αυτή η ευελιξία ανάμεσα σε κάτι πάρα πολύ τοπικό και εστιασμένο στη Σύρο με ένα διεθνές επίπεδο κι ένα κοινό που έρχεται από το εξωτερικό. Είναι μια πολύ λεπτή ισορροπία που κάθε χρόνο μαθαίνουμε πως να την κρατάμε», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Τέλος, σχετικά με τις καινοτομίες του φετινού φεστιβάλ ο Jacob μάς είπε ότι με βάση κάποιες ωραίες εμπειρίες που είχαν πέρυσι με κάποια performances, δηλαδή μουσικούς που έχουν δημιουργήσει παρτιτούρες και μουσική για ταινίες, η ομάδα έχει αναπτύξει όλο το πρόγραμμα των performances, που είναι αρκετά πλούσιο φέτος. Λαμβάνουν χώρα στο βυρσοδεψείο, το λατομείο και άλλα εμβληματικά και όχι τόσο πολύ αναγνωρισμένα σημεία του νησιού.

«Φέτος υπάρχουν δύο βραδιές performances από μουσικούς, χορευτές και κινηματογραφιστές από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο και το θεματικό μας πρόγραμμα είναι πιο διασκεδαστικό από άλλες χρονιές και πιο πειραματικό. Φέτος, εντάξαμε στο επίσημο πρόγραμμα του φεστιβάλ το λατομείο και το βυρσοδεψείο και συνεχίζουμε να εξερευνούμε χώρους και τοποθεσίες που μάς δίνουν έμπνευση, από μια πηγή μιας εκκλησίας μέχρι μια παραλία, ένα drive in cinema στην Ποσειδωνία κι ένα ναυπηγείο».

Φτάνοντας λοιπόν, αισίως στην πέμπτη του διοργάνωση, το SIFF φιλοδοξεί να αποτυπώσει στο φετινό του πρόγραμμα τις διαφορετικές αποχρώσεις της αμερικανικής φράσης «Cracking Up» – μια φράση που παραπέμπει τόσο στο διαταραγμένο όσο και στο ξεκαρδιστικό, αλλά και σε κάθε τι που γκρεμίζει τη σταθερή αντίληψή μας για την «κανονικότητα». Το θέμα αυτό γίνεται η αφετηρία για να εξερευνήσουμε μαζί την παράφορη, ξέφρενη και ζωογόνο δύναμη του να βλέπεις και να κάνεις σινεμά, δημιουργώντας μια ασυνήθιστη εμπειρία που απευθύνεται σε όλες μας τις αισθήσεις ταυτόχρονα.

Το φεστιβάλ πραγματοποιείται με τη χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Επίσης, βασίζεται στην ευγενική υποστήριξη και συνεργασία της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση και άλλων τοπικών και διεθνών φορέων, όπως ο Δήμος της Σύρου, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα, το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, η κοινότητα της Σύρου, καθώς και μεμονωμένοι δωρητές.

Εγώ θα είμαι εκεί για τον λόγο που προανέφερα στον πρόλογο… Εσύ θα μείνεις πίσω;

Μάθε περισσότερα για το φεστιβάλ εδώ!

xxx.

Xenia

SIFF 2017 – Trailer from Syros Int’l Film Festival on Vimeo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *