Ο Φερνάντο Λεόν ντε Αρανόα συνεργάζεται με το βραβευμένο με Όσκαρ ζευγάρι Χαβιέ Μπαρδέμ και Πενέλοπε Κρουζ σε μια ταινία που αποκαλύπτει με εντυπωσιακή μαεστρία τα δύο πρόσωπα του «βασιλιά της κοκαΐνης»: τον άνθρωπο Πάμπλο και τον βαρόνο Εσκομπάρ.

Οι συστάσεις για τον Πάμπλο Εσκομπάρ περιττεύουν. Ο άνθρωπος που στιγμάτισε την ιστορία του εγκλήματος κατά τις τελευταίες δεκαετίες του 20ου αιώνα εντός κι εκτός Αμερικής ήταν ο γιος ενός αγρότη που κατάφερε χάρη στις παράνομες δραστηριότητες του καρτέλ του, αλλά και τη δημοτικότητά του στον λαό, να γίνει ο έβδομος πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη, με μια περιουσία που – σε σημερινά χρήματα – θα άγγιζε τα 55 δις δολάρια. Ο «βασιλιάς της κοκαΐνης», όπως τον αποκαλούσαν, εκτόξευσε την πώληση του συγκεκριμένου ναρκωτικού στις ΗΠΑ, ενώ ήταν ο πρώτος που το εισήγαγε στην Ευρώπη. Όμως δεν έμεινε εκεί, καθώς η δίψα του για σεβασμό και εξουσία είχε ως αποτέλεσμα τη σύντομη ανάμειξή του στην πολιτική της χώρας του, μια κίνηση που η κολομβιανή κοινωνία έστεψε με δάφνες καθώς ο Εσκομπάρ έγινε η ισχυρή φωνή των φτωχών και αδυνάμων. Η περίοδος της «ηγεμονίας» του καρτέλ του Εσκομπάρ οδήγησε την Κολομβία σε μια φριχτή, ταραχώδη εποχή που κανείς δεν θέλει να θυμάται, μια εποχή που η χώρα έμοιαζε με εμπόλεμη ζώνη και κόστισε τη ζωή σε 3.000 ανθρώπους, ενώ κατέστησε τον Εσκομπάρ τον πιο περιζήτητο καταζητούμενο στον κόσμο. Η προσωπικότητά του έχει εμπνεύσει από τον θάνατό του το 1993 μέχρι σήμερα τη δημιουργία πολλών ντοκιμαντέρ, σειρών (αγαπημένο Narcos) και ταινιών.

Η άνοδος και η πτώση αυτού του μεγαλύτερου βαρόνου ναρκωτικών στον κόσμο, Πάμπλο Εσκομπάρ, μέσα από τα μάτια της ερωμένης του και διάσημης δημοσιογράφου Βιρχίνια Βαγιέχο είναι το θέμα της βιογραφικής ταινίας “Loving Pablo”. Η ταινία καταγράφει την «ηγεμονία» του καρτέλ του Εσκομπάρ στην Κολομβία, σε μια περίοδο βίας και τρομοκρατίας που χώρισε τη χώρα στα δύο και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων. Η ταινία είναι βασισμένη στα απομνημονεύματα της Βαγιέχο με τίτλο «Loving Pablo, Hating Escobar». Τα τελευταία είκοσι χρόνια ο Χαβιέρ Μπαρδέμ – που είναι και παραγωγός της ταινίας –  επιθυμούσε τη δημιουργία μιας ταινίας με πρωταγωνιστή τον πιο περιβόητο ναρκέμπορα όλων των εποχών. «Μου είχαν προσφέρει πολλές φορές τον ρόλο του Εσκομπάρ, όμως κάθε φορά αρνιόμουν επειδή ο χαρακτήρας που μου πρότειναν είχε πάντα μια στερεοτυπική απεικόνιση», εξηγεί. Αυτό που ο ηθοποιός ξεχώρισε στο «Αγαπώντας τον Πάμπλο» είναι ότι η ταινία παρουσιάζει τον Εσκομπάρ μέσα από τα μάτια της ερωμένης του Βιρχίνια Βαγιέχο, καθώς και όλων εκείνων που γνώρισαν τις πιο ανθρώπινες πτυχές του. Όλων εκείνων που γνώρισαν τον Πάμπλο μέχρι να ανακαλύψουν ποιος είναι ο Εσκομπάρ.

Αυτό ακριβώς είναι το διαφορετικό που έχει αυτή η ταινία, αυτή η εντυπωσιακά δοσμένη ανάλυση πτυχών του χαρακτήρα και της προσωπικότητας του Εσκομπάρ που ελάχιστοι γνώριζαν μέχρι σήμερα. Μας θυμίζει πως ο Πάμπλο ήταν πρωτίστως άνθρωπος και ως άνθρωπος είχε τις αδυναμίες και τα πάθη του. Αυτή η ανθρώπινη πλευρά του Εσκομπάρ αποτυπώνεται πολύ καλά σεναριακά και σκηνοθετικά στη μεγάλη οθόνη με αποτέλεσμα ο θεατής σε ορισμένα σημεία να τον συμπαθεί ενώ σε άλλα να τον γεμίζει οργή, έκπληξη, αγανάκτηση και μίσος. Η μεγαλύτερη αδυναμία του και η αχίλλειος πτέρνα του θα λέγαμε, ήταν τελικά η οικογένειά του και κυρίως η κόρη του, η Μανουέλα, και η οικογένεια ήταν αυτή που τελικά τον οδήγησε ακούσια στις αρχές με αποτέλεσμα τη δολοφονία του.

Η γνωριμία του με τη Βαγιέχο έγινε το 1982 και έκτοτε και για τα επόμενα πέντε χρόνια, η διάσημη τότε δημοσιογράφος, κοσμική και πρώην μοντέλο ήταν η ερωμένη του, το πιο έμπιστό του άτομο, η πληροφοριοδότης του. «Όλα αυτά την καθιστούν έναν μοναδικό χαρακτήρα και δίνουν μια φρέσκια οπτική στην ιστορία», σημειώνει ο σκηνοθέτης της ταινίας Φερνάντο Λεόν ντε Αρανόα, ενώ ο Μπαρδέμ υπογραμμίζει: «Ο τρόπος με τον οποίο απεικονίζουμε τον Πάμπλο και τη Βιρχίνια είναι εντελώς απογυμνωμένος από στερεότυπα και ιδιαιτέρως εμπλουτισμένος με ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Δεν κρύβουμε τις άσχημες πλευρές τους – και δεν απολογούμαστε για λογαριασμό τους. Προσπαθούμε να κατανοήσουμε τα κίνητρα του Πάμπλο για τις πράξεις του και γιατί η Βιρχίνια τον υποστήριξε αρχικά». «Είναι πολύ σημαντικό ότι η ταινία δεν εξιδανικεύει τον κόσμο ενός εμπόρου ναρκωτικών», συμπληρώνει η Κρουζ.

Η ταινία ξεκινά από την εποχή που ο Εσκομπάρ είναι ήδη ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας, ακόμα όμως ο κόσμος δεν έχει καταλάβει από που πηγάζει η μεγάλη περιουσία και η εξουσία του. «Μέσα από τη σχέση του με τη Βαγιέχο, ο Εσκομπάρ μαθαίνει πως να επικοινωνεί με τα μίντια και γίνεται ένα ισχυρό δημόσιο πρόσωπο με φωνή που εκπροσωπεί τον κόσμο. Θέλει να διοικήσει τη χώρα, να αλλάξει τα πράγματα για το καλό της χώρας – πάντα όμως με προσωπικό κίνητρο. Υπάρχει πάντα κάτι το υστερόβουλο στις πράξεις του και ο κόσμος δεν τον ανακαλύπτει παρά μόνο όταν είναι αργά», αναφέρει ο Μπαρδέμ.

Τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν εξ’ ολοκλήρου στην Κολομβία, σε πολλά από τα πραγματικά σημεία δράσης του περιβόητου καρτέλ. Οι εντυπωσιακές τοποθεσίες, η εναλλαγή των πλάνων, οι σκηνές δράσης και η γρήγορη πλοκή που κινητοποιούν τον θεατή σε όλη τη διάρκεια της ταινίας, προσδίδουν ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Το cast

Το «Loving Pablo» είναι η πρώτη φορά που ο Ισπανός σκηνοθέτης συνεργάζεται με τη βραβευμένη με Όσκαρ Πενέλοπε Κρουζ, κάτι που δεν ισχύει για τον σύζυγό της, επίσης βραβευμένο με Όσκαρ, Χαβιέρ Μπαρδέμ, με τον οποίο ο ντε Αρανόα μετρά πια τρεις συνεργασίες, με πιο αλησμόνητη εκείνη στις βραβευμένες «Δευτέρες με Λιακάδα» (2002). Ταυτόχρονα, η ταινία σηματοδοτεί την τέταρτη κινηματογραφική συνάντηση του ζεύγους Κρουζ-Μπαρδέμ, μετά τα «Ο Συνήγορος» (2013), «Vicky Christina Barcelona» (2008) και «Jamon Jamon» (1992).

«Όταν πρωτοδιάβασα το βιβλίο της Βιρχίνια, φαντάστηκα την Πενέλοπε ως την τέλεια επιλογή για τον ρόλο γιατί ήμουν σίγουρος ότι θα μετέφερε αυτόν τον δυναμισμό καταπληκτικά στην οθόνη. Το να δουλεύεις μαζί της είναι υπέροχο. Είναι φοβερή ηθοποιός και πάντα σε προκαλεί να κάνεις το κάτι παραπάνω», αναφέρει ο Μπαρδέμ για την συμπρωταγωνίστρια και επί οχτώ χρόνια σύζυγό του. Η Πενέλοπε Κρουζ θα λέγαμε ότι τελικά μάλλον μπορεί να κάνει τα πάντα καθώς η ερμηνεία της ως η ερωτευμένη διάσημη παρουσιάστρια και ερωμένη του Εσκομπάρ είναι εντυπωσιακή. Το ίδιο εντυπωσιακά δε είναι και τα ρούχα της στην ταινία που σίγουρα δεν θα περάσουν απαρατήρητα. Η Πενέλοπε ως Βιρχίνια, βρήκε έναν τρόπο να διανθίσει τον ρόλο της με ευαισθησία και συνάμα σκληρότητα και μάλιστα ήταν υποψήφια για την ερμηνεία της στα φετινά Goya Awards.

Εξαιρετική και η ερμηνεία του έτερου υποψηφίου για Goya Award, Χαβιέ Μπαρδέμ, ο οποίος για να μεταμορφωθεί σε Εσκομπάρ πήρε πολύ σοβαρά την προετοιμασία του. «Έπρεπε να καταφέρω να αποδώσω όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που τον ξεχώριζαν: τη φυσική του κατάσταση, την αργή κίνησή του, τον τρόπο που μιλούσε και κοιτούσε», εξηγεί. «Το αγαπημένο ζώο του Εσκομπάρ ήταν ο ιπποπόταμος, το πιο βίαιο ζώο όλης της Αφρικής. Φαντάζομαι τον ρυθμό του Εσκομπάρ σαν αυτόν του ιπποπόταμου: είναι αργός, δεν μοιάζει με άγριο ζώο, κι όμως είναι δολοφόνος. Και ακριβώς γι’ αυτό είναι το αγαπημένο του ζώο, επειδή κι ο ίδιος είναι έτσι».

Εξίσου σκληρά, δούλεψε και η Κρουζ για να μπει στο «πετσί» του ρόλου. Αν και η πραγματική Βιρχίνια Βαγιέχο ζει, η Κρουζ δε τη συνάντησε ποτέ κι έτσι η προετοιμασία της βασίστηκε σε αρχειακό υλικό. «Μελέτησα περίπου 800 ώρες συνεντεύξεων και τηλεοπτικών show που έκανε ως δημοσιογράφος και τηλεπαρουσιάστρια», αναφέρει η ίδια.

Συνοψίζοντας, το “Loving Pablo” είναι μια πολύ καλή μεταφορά της βιογραφίας του περιβόητου patron του καρτέλ του Μεδεγίν που ξεφεύγει από τα στερεότυπα μιας απλής αφήγησης περιστατικών δράσης, δολοφονιών και διακίνησης κοκαΐνης που έχουμε συνηθίσει αλλά αγγίζει με έξυπνη σκηνοθεσία και ιδιαίτερη μαεστρία μια πιο ανθρώπινη και άγνωστη προσωπική πλευρά του πατέρα, συζύγου και εραστή Πάμπλο που αναμειγνύεται επάξια με αυτήν του δολοφόνου, ανελέητου βαρόνου ναρκωτικών και καταζητούμενου Εσκομπάρ.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 3,8/5

Η ταινία “Loving Pablo” κυκλοφορεί στους κινηματογράφους από τις 21 Ιουνίου.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 128′

ΕΙΔΟΣ: Βιογραφία, δράμα

Δείτε το trailer:

Δείτε περισσότερα για τις ταινίες της εβδομάδας, featurettes και film clips κάθε Πέμπτη στις 23:30 στην εκπομπή Cinelovers στην τηλεόραση του ATTICA.

Καλή διασκέδαση!

xxx.

Xenia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *