Με μια σπουδαία και συναρπαστική αφήγηση γεμάτη ένταση και βρετανικό χιούμορ και έντονες, δυνατές ερμηνείες, η ταινία περιστρέφεται γύρω από τη βιογραφία της διάσημης και καταξιωμένης -κυρίως για τα “Chéri” και “Gigi”- Γαλλίδας συγγραφέα της αβάν γκαρντ Gabrielle Colette, το παιχνίδι εξουσίας ανάμεσα σε εκείνη και τον σύζυγό της αλλά και τις συμβάσεις της εποχής.
Η δύο φορές υποψήφια για Όσκαρ, Κίρα Νάιτλι, υποδύεται την καλλιτέχνιδα και πρωτεργάτρια του φεμινισμού, Κολέτ. Η Γκαμπριέλ ξεκίνησε από ένα χωριό της Βουργουνδίας αλλά ο γάμος της με τον συγγραφέα Ανρί Γκοτιέ Βιλάρ (Ντόμινικ Γουέστ) την απομάκρυνε από την απλοϊκή ζωή της επαρχίας και την εισήγαγε στη θορυβώδη ζωή του Παρισιού, όπου μεταξύ άλλων ανέπτυξε και το συγγραφικό της ταλέντο. Τα πρώτα της βιβλία με τον τίτλο “Κλοντίν” ήταν ημι-αυτοβιογραφικά και εκδόθηκαν με το ψευδώνυμο του άντρα της «Ουίλι» και έγιναν ανάρπαστα. Εύστροφη, δυναμική και γεμάτη αυτοπεποίθηση, η Κολέτ δεν ήταν μόνο μια χαρισματική συγγραφέας, ηθοποιός και δημοσιογράφος, αλλά και μια πρωτεργάτρια του φεμινιστικού κινήματος που αγωνιζόταν για τα δικαιώματα της γυναίκας σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία.
Η συγκεκριμένη βιογραφία της Κολέτ εστιάζει στα πιο κρίσιμα χρόνια της ζωής της, όταν έζησε στη σκιά του συζύγου της, Γουίλι, με το πέρασμά της στην αβαν γκάρντ σκηνή του Παρισιού στο τέλος του 19ου αιώνα, και κυρίως στη δυναμική ανεξαρτητοποίησή της από την ερωτική και εμπορική σχέση με τον άντρα της. Καλοφτιαγμένη, με εντυπωσιακή κινηματογραφία, φοβερά τοπία της Βουδαπέστης γεμάτα χρώμα και μοναδική αρχιτεκτονική που σίγουρα συναρπάζει αλλά και υπέροχα κοστούμια, η ταινία αναπαριστά εξαιρετικά τη Γάλλια του 1890 και μεταφέρει στην οθόνη ζητήματα σύγχρονα και διαχρονικά, όπως τα δικαιώματα των γυναικών, η ισότητα των δύο φύλων, η σεξουαλική απελευθέρωση, ο ρατσισμός, ο φαλλοκρατισμός και η αναγνώριση των πνευματικών δικαιωμάτων.
Αναφορικά με τις ερμηνείες, είναι αναμφίβολα συγκλονιστικές. Στον ρόλο της επαναστάτριας Κολέτ βλέπουμε τη δύο φορές υποψήφια για Όσκαρ (για τα «Περηφάνια και Προκατάληψη» και «το Παιχνίδι της Μίμησης») Κίρα Νάιτλι, η οποία, αν και εμφανισιακά δε μοιάζει με την πραγματική Κολέτ, ταιριάζει ωστόσο, άψογα στην εποχή και τον χαρακτήρα, δίνοντας μια δυνατή ερμηνεία που μοιάζει να της είναι εύκολα οικεία. Άλλωστε, όπως πολύ εύστοχα αναφέρει ο σκηνοθέτης, η ηθοποιός συνδυάζει την ευφυία και τη γοητεία και έχει μια έμφυτη ικανότητα να υποδύεται χαρακτήρες εποχής.
Τέλος, ο ρόλος του Ουίλι απαιτούσε σίγουρα έναν ηθοποιό που θα μπορούσε να συνδυάσει τη γοητεία και ταυτόχρονα τη σκληρότητα του συζύγου της Κολέτ και σίγουρα ο δύο φορές υποψήφιος για Χρυσή Σφαίρα, Ντόμινικ Γουέστ, τον απογειώνει. Με μια σχεδόν έμφυτη απάθεια και ψυχρότητα στο βλέμμα και εντυπωσιακές εναλλαγές διάθεσης και συναισθημάτων δίνει ίσως μια από τις πιο κορυφαίες ερμηνείες της καριέρας του, υποδυόμενος έναν αυταρχικό, καταπιεστικό, σεξιστή, σωβινιστή αλλά και ταυτόχρονα διασκεδαστικό άντρα.
Συνοψίζοντας, έχουμε μια εντυπωσιακή αναπαράσταση της ζωής της εμβληματικής Γαλλίδας συγγραφέως της αβαν γκάρντ, Κολέτ, που, μέσα από το έργο της, έγινε σύμβολο της γυναικείας χειραφέτησης τον 20ό αιώνα σε μια συναρπαστική αφήγηση γεμάτη ένταση και βρετανικό χιούμορ και έντονες, δυνατές ερμηνείες και φυσικά την υπογραφή του γνωστού από το σπαρακτικό “Still Alice” Γουος Γουέστμορλαντ.
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 3,8/5
Περισσότερα για την ταινία…
Η πραγματική Σιντονί Γκαμπριέλ Κολέτ (1873-1954) παντρεύτηκε το 1893 τον επιχειρηματία Ανρί Γκοτιέ Βιλάρ (που είχε το ψευδώνυμο Ουίλι) και μπήκε στα αστικά σαλόνια του Παρισιού όπου ήρθε σε επαφή με τον κόσμο της τέχνης, της διανόησης και της λογοτεχνίας. Πολύ γρήγορα βρήκε τον εαυτό της και άρχισε να νιώθει σαν να είναι στο φυσικό της περιβάλλον, αν και δυσκολευόταν να αποδεχθεί τις επαναλαμβανόμενες απιστίες του συζύγου της. Ο Ουίλι, ιδιοκτήτης ενός λογοτεχνικού εργαστηρίου από το οποίο εκδίδονταν βιβλία με το όνομά του, γραμμένα όμως από συγγραφείς-φαντάσματα, την παρακίνησε να γράψει το πρώτο της μυθιστόρημα. Σύντομα η Κολέτ έγινε μία από αυτούς τους συγγραφείς και τo ημι-αυτοβιογραφικό μυθιστόρημά της «Κλοντίν» έγινε αμέσως ανάρπαστο.
Ο Ουίλι υστερούσε σε συγγραφικό ταλέντο, είχε όμως φοβερό χάρισμα στο μάρκετινγκ κι έτσι μετέτρεψε την Κλοντίν σε brand και κυκλοφόρησε αρώματα, προϊόντα μακιγιάζ και σαπούνια. Ήταν ο ίδιος που προέτρεψε την Κολέτ να χρησιμοποιήσει λεπτομέρειες από την προσωπική τους ζωή στα μυθιστορήματά της, καθώς γνώριζε καλά πώς να χρησιμοποιεί το σκάνδαλο για τη δημοσιότητα. Όταν όμως αρνήθηκε να της δώσει τα συγγραφικά δικαιώματα του έργου, η σχέση τους ταράχτηκε με αποτέλεσμα η Κολέτ να αναζητήσει την αγάπη και την κατανόηση στη σχέση της με μια αστή της εποχής της, τη Μίσι, η οποία και την παρακίνησε να διεκδικήσει την καλλιτεχνική της φωνή παρά τους ψυχολογικούς εκβιασμούς που της ασκούσε ο σύζυγός της. Ήταν ξεκάθαρο πως τίποτα δεν μπορούσε να μπει ανάμεσα στη δυναμική Κολέτ και στα όνειρά της.
Το cast
Η «Colette» δεν είναι μια ταινία για τη μάχη των δύο φίλων αλλά για «μια γυναίκα που κανείς δεν μπορούσε να σταματήσει και η πατριαρχία δεν μπορούσε να τη χωρέσει», σύμφωνα με την παραγωγό Ελίζαμπεθ Κάρλσεν. “Η Κίρα είναι από τους ελάχιστους ανθρώπους που διαθέτει όλες τις αξίες που χρειάζεται η Κολέτ”, αναφέρει ο σκηνοθέτης Γουός Γουέστμορλαντ, ενώ η ίδια παρατηρεί για τον ρόλο της: «Μου φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα ηρωίδα και πιστεύω ότι η σχέση της με τον Ουίλι ήταν εντυπωσιακή. Υπήρχε μια αλήθεια εκεί που εγώ, σαν γυναίκα που είχα σχέσεις με άντρες και έχοντας δουλέψει με άντρες, μπορούσα να δω».
Για τον ρόλο του Ουίλι «χρειάζεσαι έναν ηθοποιό που δεν θα φοβηθεί να παίξει τον ρόλο τού όχι και τόσο εντάξει τύπου και ταυτόχρονα να είναι γοητευτικός, έξυπνος και αξιαγάπητος με τον δικό του τρόπο», λέει η παραγωγός Πάμελα Κόφλερ, ενώ ο ίδιος ο Γουέστ σχολιάζει πως «Ο Ουίλι είναι ο κακός της ιστορίας. Είναι μια βδέλλα, είναι σεξιστής και σωβινιστής, όμως ταυτόχρονα είναι γοητευτικός και διασκεδαστικός». Η Κίρα Νάιτλι δίνει το δικό της στίγμα για τον χαρακτήρα του Ουίλι: «Δεν πιστεύω ότι είναι κακός. Πιστεύω ότι πρέπει να μην τον μισείς για να καταλάβεις τον λόγο που κρατάει την Κολέτ κοντά του. Ξέρω αρκετούς ανθρώπους σαν αυτόν. Μπορεί να συμπεριφέρονται φρικτά αλλά η γοητεία και το χιούμορ τούς επιτρέπουν να τη γλιτώνουν, για λίγο καιρό τουλάχιστον».
Η ιστορία πίσω από την ταινία
Τέσσερα χρόνια μετά τη συγκλονιστική και πολυβραβευμένη ταινία «Still Alice: Κάθε Στιγμή Μετράει», ο Γουός Γουέστμορλαντ φέρνει την ιστορία της Κολέτ στη μεγάλη οθόνη, σκηνοθετώντας για πρώτη φορά μόνος του μετά τον θάνατο του συνεργάτη και συντρόφου του Ρίτσαρντ Γκλέιτζερ που έχασε τη μάχη με τη ζωή στις 10 Μαρτίου 2015 λόγω της Αμυοτροφικής Πλευρικής Σκλήρυνσης (ALS). «Για πολλά χρόνια δούλευα μαζί με τον Ρίτσαρντ, γράφαμε σενάρια, σκηνοθετούσαμε. Ήμασταν συνεργάτες και σύντροφοι στη ζωή. Περίπου το 1999 ο Ρίτσαρντ ξεκίνησε να διαβάζει μυθιστορήματα της Κολέτ και έτσι άρχισα κι εγώ. Συνειδητοποιήσαμε πως μπορεί να γίνει μια υπέροχη ταινία αυτή η ιστορία», εξηγεί ο Γουέστμορλαντ.
Η αγάπη που τρέφει ο σκηνοθέτης για την πραγματική Κολέτ γοήτευσε την Κίρα Νάιτλι και την έπεισε να υποδυθεί τη σπουδαία αυτή προσωπικότητα. «Ο Γουός έχει μεγάλη λατρεία για την Κολέτ. Έχει ένα προσωπικό δέσιμο μαζί της και αυτό είναι σπάνιο για έναν σκηνοθέτη ή για οποιονδήποτε. Μόνο το γεγονός ότι επέμεινε γι’ αυτή την ιστορία τόσο καιρό είναι εντυπωσιακό», σχολιάζει η Νάιτλι.
Το 2001 ο Γουέστμορλαντ ταξίδεψε με τον Γκλέιτζερ στη Γαλλία για να συγγράψουν το πρώτο σενάριο. Εκεί γνώρισαν την εγγονή της Κολέτ, Αν Ντε Ζουβενέλ. «Ήπιαμε τσάι, γίναμε φίλοι και μας έδωσε όλα τα αυθεντικά γραπτά της Κολέτ που θα δείτε στην ταινία», αποκαλύπτει ο Γουέστμορλαντ. Δεκαέξι χρόνια μετά, όταν πια ο Γκλέιτζερ ήταν κλινήρης και επικοινωνούσε μόνο μέσω iPad, έγραψε ‘Κ-Ο-Λ-Ε-Τ’ στη οθόνη. «Μετά τον θάνατό του ήμουν βυθισμένος στο πένθος. Αλλά η ταινία μού έδωσε κάτι να ξεχνιέμαι. Οι παραγωγοί μου πρότειναν να συνεργαστώ με κάποιον σεναριογράφο και το πρώτο πρόσωπο στη λίστα ήταν η Ρεμπέκα Λινκέβιτς, η σεναριογράφος του βραβευμένου με Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινίας “Ida” του Πάβελ Παβλικόφσκι», εξηγεί ο Γουέστμορλαντ. And so the story goes…
Η ταινία “Colette” κυκλοφορεί στους κινηματογράφους από τις 11 Οκτωβρίου από τις Odeon και Audio Visual.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 111′
ΕΙΔΟΣ: Βιογραφία, δράμα
Δείτε το trailer:
Δείτε περισσότερα για τις ταινίες της εβδομάδας, featurettes και film clips κάθε εβδομάδα στην εκπομπή Cinelovers.
Καλή διασκέδαση!
xxx.
Xenia