“Φωτισμένη από ήλιο και ποτισμένη από αλμύρα…
Πλημμυρισμένη από αρώματα και γεύσεις…
Ζωσμένη από θρύλους και μυστικά…

Ήταν η Νέα Ρώμη, η πρωτεύουσα του Βυζαντίου…
Ήταν η Βασιλεύουσα, η γη του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου…
Σήμερα είναι η πόλις των πόλεων… Η Κωνσταντινούπολη!”

Η ιστορία της γραμμένη απ’ το μελάνι του αίματος πάνω στον πάπυρο των αιώνων να μετρά σουλτάνους και χανούμισσες, λαούς Ελλήνων και Οθωμανών, πολλές επαναστάσεις και εξεγέρσεις, τέσσερις σταυροφορίες, δυο θρησκείες, υπέρλαμπρους ναούς, άφθονες μάχες, πολλές νίκες μα και μία ήττα… Κι αν για τους γείτονες Τούρκους η πόλη αυτή λέγεται Istanbul, για τον ελληνισμό θα φέρει μονάχα το όνομα του ιδρυτή της και θα λέγεται για πάντα Κωνσταντινούπολη…

Ιστορική, μοντέρνα, παραδοσιακή – είναι πολλές πόλεις σε μία! Άλλωστε, αυτό είναι που την κάνει γοητευτική: ο μοναδικός τρόπος που συνδυάζει τα ευρωπαϊκά με τα ασιατικά στοιχεία. Ατμοσφαιρική με σύγχρονο χαρακτήρα που εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς από τη μία, με ένα μυστηριώδες πέπλο Ιστορίας, ακουσμάτων και γεύσεων από την άλλη. Δίπλα στα τεμένη στέκονται μοδάτα διεθνή εστιατόρια με κορυφαίους σεφ, ωραία clubs και αβανγκάρντ γκαλερί, αλλά και παζάρια με κορυφαία διεθνή brands. Η ενέργειά της απλώνεται ανάμεσα στον Κεράτιο κόλπο και στη θάλασσα του Μαρμαρά. Ελληνικές εκκλησίες, ο Πύργος του Γαλατά, οι γέφυρες του Βοσπόρου που ενώνουν την Ευρώπη με την Ασία και τα εγκαταλελειμμένα Φαναριώτικα σπίτια με την καταπληκτική αρχιτεκτονική συνθέτουν τις πτυχές αυτής της πολυδιάστατης πόλης.

Επισκέφτηκα την Κωνσταντινούπολη και σας παρουσιάζω τις εμπειρίες μου από ένα μαγικό ταξίδι που θα μου μείνει αξέχαστο στα video που ακολουθούν!

Καλή διασκέδαση!

XOXO

X.

untitled-1

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *