Το θέατρο το αγαπώ για πολλούς λόγους… Με διασκεδάζει, με χαλαρώνει, με προβληματίζει ενώ παράλληλα σε συγκινεί και με μαγεύει… Από τη μια στιγμή στην άλλη μπαίνεις μέσα σε μια ιστορία και γίνεσαι μέρος της. Σε συνδυασμό μάλιστα με τη μουσική και τις ερμηνείες των ηθοποιών καθαρίζεις το μυαλό σου, ξεχνάς για λίγο τα προβλήματά σου και τελικά φεύγεις από την αίθουσα πιο ολοκληρωμένος/η και γεμάτος/η τροφή για σκέψη! Επίσης, το θέατρο είναι μια δραστηριότητα για τους μοναχικούς ανθρώπους. Μπορείς να πας μόνος/η χωρίς παρέα και να σου κρατήσει την καλύτερη συντροφιά… σαν το βιβλίο.

Το ταξίδι του μυαλού μου αυτήν τη φορά με οδήγησε στο Θέατρο “Αγγέλων Βήμα”, ένα διατηρητέο κτίριο της οδού Σατωβριάνδου 36 στην Ομόνοια (με τα πολλά πιάνα), που στολίζει την κακόφημη -κατά τα άλλα- περιοχή, είναι σημείο συγκέντρωσης καλλιτεχνών και θεατρόφιλων, μια όαση πολιτισμού στο κέντρο της Αθήνας και ακριβώς αυτό που βλέπουμε σήμερα: ένας τόπος συνάντησης Ανατολής-Δύσης μέσα από τον πολιτισμό.

Επέλεξα να παρακολουθήσω την παράσταση “La Cocinera (Η μαγείρισσα)”, η οποία αποτελεί μέρος της θεματικής ενότητας “ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΜΕ”. Η καρδιά μας, φέτος, θα ταξιδέψει στο Χόλιγουντ, στη Βαυαρία, στη Σερβία, στη Ρωσία, στην Κούβα, στην Ινδία, στην Κωνσταντινούπολη. Σε όλα αυτά τα μέρη, η καρδιά μας θα συναντήσει ανθρώπους που ζουν τη ζωή δυνατά, που αγαπούν με πάθος, που δεσμεύονται από τους όρκους τους μέχρι τέλους, που ξέρουν να γελούν, να πιστεύουν στη ζωή και να μην παραδίνονται. Ανθρώπους που ακούν τη φωνή της παράδοσής τους και τιμούν τις ρίζες τους. Ανθρώπους που μάς γεμίζουν πίστη, αισιοδοξία και χαρά της ζωής. Το έργο του Eduardo Machado το επέλεξα -μεταξύ άλλων- λόγω του πρόσφατου θανάτου του Φιντέλ Κάστρο που μου έφερε ξανά στο μυαλό την ιστορία που κρύβεται πίσω από το όνομά του…

Λίγα λόγια για την παράσταση…

Το έργο αρχίζει την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1959. Την βραδιά που ο Φιντέλ Κάστρο προελαύνει στην Αβάνα. Την ίδια εκείνη βραδιά, πολλοί υποστηρικτές του δικτάτορα Μπατίστα, μαζί και η εύπορη Άντρια με τον σύζυγο και το αγέννητο παιδί τους, ειδοποιημένοι από το καθεστώς που καταρρέει, εγκαταλείπουν άρον-άρον την Κούβα για να καταφύγουν στην ασφάλεια των απέναντι ακτών της Φλόριντα.  Πριν φύγει, η  Άντρια ορκίζει την πιστή μαγείρισσα της οικογένειας να μην εγκαταλείψει το αρχοντικό της, να διαφυλάξει άθικτη την περιουσία της οικογένειας και να μην επιτρέψει σε κανέναν να πατήσει το πόδι του εκεί μέχρι η Άντρια και η οικογένειά της να ξαναγυρίσουν. Η οικογένεια φεύγει και η cocinera μένει πιστή στον όρκο της για τα επόμενα σαράντα χρόνια! Με κάθε τίμημα και παρά  τις τεράστιες φυσικές και συναισθηματικές απώλειες για την ίδια και για την οικογένειά της. Μόνο που, όταν, μετά από σαράντα χρόνια άνισου αγώνα της cocinera για να μείνει πιστή σε όσα ορκίστηκε, επιτέλους, η κόρη της Άντρια πράγματι εμφανίζεται στην πόρτα του αρχοντικού, τίποτα δεν γίνεται όπως κανείς θα περίμενε.

Λίγα λόγια για τους συντελεστές…

Η Αλεξάνδρα Παλαιολόγου υποδύεται σε μια εξαιρετική ερμηνεία που θα σε συγκινήσει την πάντα χαμογελαστή, πιστή, υπομονετική και εντέλει προδομένη cocinera ονόματι Γκλάντις ενώ μαζί της θα δεις τους Μπάμπη Χατζηδάκη, Δώρα Θωμοπούλου, Μίλτο Σαμαρά και Μαρία Δερεμπέ. Τη σκηνοθεσία αναλαμβάνει ο Λεωνίδας Παπαδόπουλος, τη μετάφραση στα ελληνικά η Μαργαρίτα Δαλαμάγκα – Καλογήρου ενώ τα εξαιρετικά κοστούμια των ηθοποιών επιμελείται ο Αλέξης Φούκος.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα…

Ο Εντουάρντο Ματσάντο γεννήθηκε στην Κούβα αλλά έφυγε στις Ηνωμένες Πολιτείες σε ηλικία 8 ετών. Μεγάλωσε στο Λος Άντζελες. Έχει γράψει πάνω από 40 θεατρικά έργα, τα οποία έχουν παρουσιαστεί μεταξύ άλλων σε Ευρώπη και Αμερική. Από το 2004 μέχρι το 2010 διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του Off-Broadway θεατρικού οργανισμού INTAR στη Νέα Υόρκη. Είναι μέλος του Actors Studio, του Ensemble Studio Theatre καθώς και της ένωσης Νέων Δραματουργών. Πρόσφατα έγινε πρόεδρος στο Goldberg Department of Dramatic Writing της Νέας Υόρκης.

Αν λοιπόν, σε πιάσει ξαφνικά νοσταλγία για θέατρο σε ένα ήσυχο και ξεχωριστό περιβάλλον, σου συστήνω ανεπιφύλακτα την “Cocinera”!

Info

La Cocinera
Κάθε Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 19:00 και Κυριακή στις 20:30 – Μέχρι την Κυριακή των Βαϊων.
Θέατρο Αγγέλων Βήμα – Σατωβριάνδου 36, Μετρό Ομόνοια
Τηλ.: 210 5242211
http://www.aggelonvima.gr

Καλή Διασκέδαση!

XOXO

X.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *