Αν μ’ ακολουθείς στο facebook θα έχεις φυσικά καταλάβει ότι αγαπώ πολύ το θέατρο. Με ταξιδεύει, με διασκεδάζει και ενίοτε με προβληματίζει, ειδικά αν θέτει κοινωνικά ζητήματα, όπως ο ρατσισμός. Επίσης, μια και κατάγομαι από τη Μικρά Ασία και συγκεκριμένα τη Μυρσίνα, ένα χωριό της “παλιάς” Σμύρνης, τα έργα και οι παραστάσεις που πραγματεύονται το προσφυγικό και το μεταναστευτικό πάντα με άγγιζαν λίγο περισσότερο.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2017, λοιπόν, επαγγελματίες σκηνοθέτες, ηθοποιοί, χορευτές, εικαστικοί, ιστορικοί, μουσικοί, performers και άλλοι θέτουν και αναπαριστούν με τον πιο ιδανικό τρόπο το ζήτημα της αποδοχής της διαφορετικότητας ανθρώπων με διαφορετική κοινωνική, ηλικιακή, οικονομική, ιστορική αλλά και μορφωτική ταυτότητα. Οι δράσεις της ενότητας «Γεφυρώνοντας τις διαφορετικότητες», θα ολοκληρωθούν με άξονα την πόλη του Πειραιά και το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά.

Εκεί λοιπόν, αξίζει να δεις την παράσταση “B.ound – Το σκηνικό που φοβάται” της Christiana Lambrinidis σε σκηνοθεσία Μάνιας Παπαδημητρίου, μια παράσταση που πραγματεύεται το θέμα της ιθαγένειας.

Λίγα λόγια για την παράσταση…

Άνθρωποι φερμένοι από αλλού και άλλοι γεννημένοι σε χώρες που δεν υπάρχουν πια. Άνθρωποι που είχαν πατρίδες μέχρι πριν λίγο και άλλοι που τους δεξιώνονται στις δικές τους πρέπει τώρα να αναγνωριστούν από την αρχή και να προσδιορίσουν τις σχέσεις τους υπό τις νέες συνθήκες, που και αυτές δεν είναι μόνιμες. Τι άλλο μένει να τους συνδέει εκτός από την αφήγηση των προσωπικών ιστοριών, της μνήμης του καθενός; Όμως πόσο η μνήμη ευνοεί την επικοινωνία; Ποιο κομμάτι της βοηθά στη σύγκλιση και ποιο θα οδηγεί πάντα σε αποκλίσεις; Τι να πετάξεις και τι να κρατήσεις, αν θες να συνυπάρξεις;

Και τι χρειάζεται μια σκηνή θεάτρου για όλα αυτά; Χρειάζεται, γιατί η σκηνή μπορεί να σε κάνει να αισθανθείς αυτό που μπορεί να μη θες να καταλάβεις, να προσεγγίσεις το βίωμα της οδύνης των ανθρώπων που δίπλα σου στερούνται τα αυτονόητα για ‘σένα.

Μετάφραση: Νάνσυ Τρικαλίτη
Σκηνοθεσία: Μάνια Παπαδημητρίου
Σκηνικά – Κοστούμια: Άρτεμις Θεοδωρίδη
Κατασκευή μαριονέτας:
Ολυμπία Σιδερίδου
Μουσική: Μαρίνα Χρονοπούλου
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Βίντεο: Μάτα Καστρησίου
Αυτοσχεδιασμοί – Κίνηση: Αγγελική Καρυστινού
Βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Κοτσώνα
Παίζουν: Τάσος Αντωνίου, Ιουλία Γεωργίου, Νίκος Γιαλελής, Βαγγέλης Ζαπανιώτης, Καίτη Ιωαννίδου, Αγγελική Καρυστινού, Μάτα Καστρησίου, Θεοφάνης Μιλλεούνης, Μαρία Κόμη-Παπαγιαννάκη, Μάνια Παπαδημητρίου, Μαρίνα Χρονοπούλου και η μικρή Αλκμήνη Παπαγεωργίου

Η παράσταση θα ξεκινήσει να προβάλλεται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά από τις 27 Ιουνίου μέχρι τις 2 Ιουλίου 2017 στις 20:30.

xxx.

Xenia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *