Μια ταινία εποχής και μυστηρίου με επίκεντρο έναν φόνο στην έπαυλη μιας πλούσιας οικογένειας γεμάτης μυστικά, ίντριγκες και πάθη, με έξυπνη σκηνοθεσία, γρήγορη πλοκή και ένα απίστευτο και σοκαριστικό φινάλε με την υπογραφή της Αγκάθα Κρίστι.

Η Αγκάθα Κρίστι είναι αναμφίβολα η πλέον ευπώλυτη συγγραφέας όλων των εποχών και ως εκ τούτου το “σιγουράκι” των παραγωγών που επιλέγουν ένα προς ένα τα βιβλία της για να μεταφερθούν ξανά και ξανά στη μεγάλη οθόνη. Να θυμίσω ότι τα θεατρικά της έργα και τα μυθιστορήματά της έχουν πουλήσει πάνω από δύο δισεκατομμύρια αντίτυπα (!) τον περασμένο αιώνα. Διάσημη για τις πανέξυπνες αστυνομικές της ιστορίες, η δουλειά της Βρετανίδας συγγραφέα έδωσε την πρώτη ύλη για να γυριστούν δεκάδες τηλεοπτικές μεταφορές των βιβλίων της, με πρωταγωνιστές τους αγαπημένους της ντετέκτιβ, Ηρακλή Πουαρώ και Μις Μαρπλ. Παραδόξως, όμως, η Αγκάθα Κρίστι δεν μεταφερόταν στον κινηματογράφο εδώ και χρόνια. Ήταν κάτι που έκανε μεγάλη εντύπωση στον παραγωγό Τζο Άμπραμς. «Δεν υπήρξε μια πραγματικά σπουδαία μεταφορά βιβλίου της Κρίστι στον κινηματογράφο εδώ και πολλά χρόνια και ήταν απαραίτητο να γυριστεί μία», εξομολογείται. «Οι σινεφίλ πεθαίνουν να δουν μία». Μαζί με τη συνεργάτη του, Σάλι Γουντ, άρχισαν να εξερευνούν τα λιγότερο δημοφιλή βιβλία της Κρίστι, ξαναδιαβάζοντας εκείνα από τα δημιουργήματά της, που δεν έχουν γυριστεί ακόμα σε ταινία. «Αποφασίσαμε να γράψουμε την κορυφαία επιλογή μας σε ένα κομμάτι χαρτί και να το αποκαλύψουμε ο ένας στον άλλο», είπε. «Και οι δυο μας εντέλει επιλέξαμε το ίδιο βιβλίο».

Η υπόθεση της ταινίας εκτυλίσσεται στην Αγγλία στα τέλη της δεκαετίας του 1950. Ο Αριστείδης Λεωνίδης βρίσκεται νεκρός κάτω από ύποπτες συνθήκες. Μετανάστης από την Ελλάδα, κατόρθωσε να δημιουργήσει μια τεράστια περιουσία και μια οικογένεια στην οποία συμπεριφερόταν ως ο απόλυτος πατριάρχης με αποτέλεσμα όλοι – με ελάχιστες εξαιρέσεις – να τον μισούν. Η εγγονή του, η Σοφία, προσλαμβάνει τον ιδιωτικό ντετέκτιβ Τσαρλς Χέιγουορντ, πρώην εραστή της, με πατέρα σημαίνον πρόσωπο των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, να πάει στην οικογενειακή έπαυλη και να ερευνήσει την υπόθεση. Όταν καταφτάνει στην έπαυλη, ο Τσαρλς ανακαλύπτει τρεις γενιές της δυναστείας Λεωνίδη και μια δηλητηριώδη ατμόσφαιρα πικρίας, δυσαρέσκειας και ζήλιας. Σε ένα σπίτι γεμάτο με κίνητρα, ενδείξεις και υπόπτους, είναι δύσκολο να βρει τον δολοφόνο πριν εκείνος «χτυπήσει» ξανά.

Η αλήθεια είναι ότι η πλοκή της ταινίας είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα με έξυπνες ατάκες, εντελώς προσαρμοσμένες στο κλίμα τόσο της εποχής όσο και της σύγχρονης πραγματικότητας. Η απληστία, η απιστία, η κακή διαχείριση, η πτώχευση και η διαφθορά είναι θέματα που αγγίζουν κάθε εποχή και κάθε πτυχή της σύγχρονης καθημερινότητας. Εμφανής από το πρώτο λεπτό είναι και η απέχθεια της συγγραφέα Αγκάθας Κρίστι για τα παιδιά, κάτι που συναντούμε σε όλα της τα βιβλία. Το σενάριο προχωρά γρήγορα χωρίς να γίνεται βαρετό, με σασπένς και κάποια hints για τον δολοφόνο, που αν είσαι αρκετά έξυπνος/η να τα συνδυάσεις, πιθανώς να τον καταλάβεις. Τα αρχικά σχέδια του σεναρίου τα ανέλαβε άλλωστε ο Τζούλιαν Φέλοους, ο οποίος έχει υπογράψει αριστουργήματα, μεταξύ των οποίων το “Gosford Park” ενώ πρόσφατα το ονόμά του βρέθηκε πίσω από την τεράστια επιτυχία του τηλεοπτικού «Downton Abbey» και τα συνέχισε ο Τιμ Ρόουζ Πράις γνωστός από την ταινία «Το φιλί του ερπετού» (The Serpent’s Kiss, 1997).

Το Crooked House (Αράχνες στη σοφίτα), όπως είναι ο ελληνικός τίτλος του βιβλίου, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 1949 στις ΗΠΑ και τον Μάιο του ίδιου χρόνου στη Μεγάλη Βρετανία. Η ίδια η Κρίστι είχε δηλώσει πως αυτό είναι ένα από τα πιο αγαπημένα δικά της βιβλία, μαζί με το «Ordeal by Innocence». Παραδόξως, το «Crooked House» παραμένει σχετικά άγνωστο συγκρινόμενο με την απήχηση των πιο διάσημων μυθιστορημάτων της, όπως το «Death On The Nile» και το «Murder On The Orient Express». Αυτό θα μπορούσε να εξηγηθεί ενδεχομένως από το γεγονός ότι το φινάλε διαθέτει μιαν απίστευτη και σοκαριστική ανατροπή – τόσο σκοτεινή που ο ίδιος ο εκδότης της παρακαλούσε την Κρίστι να το αλλάξει. «Διαθέτει όλα εκείνα τα σπουδαία σήματα κατατεθέντα της Κρίστι, αλλά επιπλέον έχει μια σπουδαία ανατροπή, όπου η συγγραφέας ξεπερνάει τον εαυτό της», λέει η Σάλι Γουντ.

Τέλος, εκτός από τα υπέροχα πλάνα της Αγγλίας και τα μοναδικά κοστούμια της εποχής των 50’s, η ταινία διαθέτει και εντυπωσιακό cast με σχετικά καλές ερμηνείες. Ο Μαξ Άιρονς, γιος του Τζέρεμι Άιρονς, που είδαμε πρόσφατα στο “The Terminal” υποδύεται τον ντετέκτιβ Τσαρλς Χέιγουορντ με μια ενδιαφέρουσα ερμηνεία που δεν είναι απόκαλυψη αλλά είναι σίγουρα καλύτερος από αυτό που περιμέναμε. Εντυπωσιακή είναι αναμφισβήτητα η ερμηνεία της Γκλεν Κλόουζ στον ρόλο της Λαίδης Ίντιθ αλλά και αυτή της Κριστίνα Χέντρικς στον ρόλο της Μπρέντας Λεωνίδη. Τέλος, συναρπαστική είναι και η ερμηνεία της μικρής Ονόρ Κνίφσι στον ρόλο της Τζοζεφίν Λεωνίδη.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 3,6/5

Περισσότερα για την ταινία

Έχοντας διασφαλίσει ότι το βιβλίο θα έχει την αρμόζουσα σεναριακή μεταφορά, οι παραγωγοί άρχισαν να αναζητούν τον κατάλληλο σκηνοθέτη. Από τα πρώτα ονόματα που σκέφτηκαν ήταν εκείνο του Ζιλ Πακέ-Μπρενέρ. Είχαν ενθουσιαστεί από τη δουλειά του, ιδίως από την ταινία «Sarah’s Keys» (2010), που ήταν η πιο εμπορική ξενόγλωσση ταινία εκείνη τη χρονιά στις ΗΠΑ και απέφερε και μια υποψηφιότητα για βραβείο Σεζάρ στην πρωταγωνίστριά της, Κρίστιν Σκοτ Τόμας. Να πούμε ότι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του σκηνοθέτη είναι το «Les jolies choses» (2001), μια ταινία που έδωσε την ευκαιρία στη Marion Cotillard να γίνει ευρύτερα γνωστή σε έναν δραματικό ρόλο, ξεφεύγοντας από τις κωμωδίες στις οποίες συμμετείχε ως τότε. Όταν έλαβε το σενάριο ο Πακέ-Μπρενέρ, μόλις είχε ολοκληρώσει τα γυρίσματα της ταινίας «Σκοτεινός τόπος», βασισμένη στο ομώνυμο μπεστσέλερ της Τζίλιαν Φλιν, με πρωταγωνίστρια τη Σαρλίζ Θερόν. Και διαβάζοντας το σενάριο, ενθουσιάστηκε. «Σκεφτόμουν: Πως ελπίζουν να τη βγάλουν καθαρή με τέτοιο φινάλε;» είπε ο σκηνοθέτης. Οι παραγωγοί τον καθησύχασαν. Στο συμβόλαιο που είχαν υπογράψει, αναφερόταν πως οποιαδήποτε προσπάθεια να αλλάξει το φινάλε θα είχε ως συνέπεια να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί το όνομα της Αγκάθα Κρίστι από την ταινία.

Από τη στιγμή που καθησυχάστηκαν οι φόβοι του ότι το φινάλε δεν επρόκειτο να αλλάξει, ο σκηνοθέτης σκέφτηκε απλά να κάνει το υλικό πιο μοντέρνο. Κι έτσι, αντί να διαδραματίζεται στα 1947, όπως συμβαίνει στο βιβλίο, να μεταφερθεί στο 1957, με τα απόνερα της κρίσης της διώρυγας του Σουέζ να ταλαιπωρούν τον κόσμο. «Ο κόσμος ολόκληρος ήταν στα πρόθυρα μιας τεράστιας πολιτισμικής ανατροπής», εξομολογείται. «Ήταν η εποχή όπου γεννιόταν το ροκ εν ρολ. Μια ολόκληρη εφηβική κουλτούρα ερχόταν στη ζωή». Πλέον, μιλούσαμε για το «swinging» Σόχο, με κυρίαρχο τον Τόμι Στιλ και τους τέντιμπόις. Με αυτόν τον τρόπο η σύγκρουση γενεών, που ήδη υπήρχε στο βιβλίο, μπορούσε να παρουσιαστεί καλύτερα. «Ξαφνικά, ένιωσα πως μου δινόταν η ευκαιρία να βάλω πάρα πολύ ωραίο υλικό εκεί μέσα, υλικό που δεν είχε δει κανείς ξανά σε μια ταινία βασισμένη σε βιβλίο της Αγκάθα Κρίστι», εξομολογείται ο σκηνοθέτης.

Οι άλλες του επιρροές ήταν πιο κινηματογραφικές. Εμπνευσμένος από τα φιλμ νουάρ γενικότερα και από την ταινία «Chinatown» του Ρομάν Πολάνσκι ειδικότερα, ο Πακέ-Μπρενέρ δεν έχασε την ευκαιρία να αποτίσει φόρο τιμής και στον μυθικό «Πολίτη Κέιν» του Όρσον Γουέλς. Και ιδίως στον πρωταγωνιστή του, τον Τσαρλς Φόστερ Κέιν, έναν πανίσχυρο μεγαλοεκδότη εφημερίδων, τον οποίο υποδυόταν ο ίδιος ο Γουέλς. «Με ιντρίγκαρε πάρα πολύ το γεγονός ότι στο σενάριο που μου δόθηκε, υπήρχε ένας βασικότατος χαρακτήρας τον οποίο το κοινό δεν βλέπει ποτέ – ο Αριστείδης».

Η ταινία “Crooked House – Δέκα ύποπτοι για φόνο” κυκλοφορεί στους κινηματογράφους από τις 28 Ιουνίου.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 115′

ΕΙΔΟΣ: Βρετανική ταινία μυστηρίου

Δείτε το trailer:

Δείτε περισσότερα για τις ταινίες της εβδομάδας, featurettes και film clips κάθε Πέμπτη στις 23:30 στην εκπομπή Cinelovers στην τηλεόραση του ATTICA.

Καλή διασκέδαση!

xxx.

Xenia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *