Καταιγιστική δράση, με αύρα ωκεάνιας υπερπαραγωγής μυθικών διαστάσεων που καθηλώνει, χιούμορ, απολαυστικοί διάλογοι, δυνατές ερμηνείες και εντυπωσιακό θέαμα σε μια επική περιπέτεια που εκτυλίσσεται στον αχανή και πρωτόγνωρο υποβρύχιο κόσμο των επτά θαλασσών. O τιτάνιος Aquaman ζωντανεύει με τον μοναδικό Τζέισον Μομόα (Justice League) ενώ στο πλάι του εμφανίζονται οι Άμπερ Χερντ (The Rum Diary), Νικόλ Κίντμαν (The Hours), Πάτρικ Γουίλσον (Fargo TV series) και Γουίλεμ Νταφόε (The Florida Project).

Στη νέα ταινία του σύμπαντος της θρυλικής DC, που εξερευνά το ταξίδι της ζωής και την ιστορία του μισού ανθρώπου μισού Ατλάντιου Aquaman, η αποστολή του Άρθουρ Κέρι είναι να ενώσει δύο κόσμους και ξεκινά με τη μία πρόκληση που θα δοκιμάσει τη δύναμη και το θάρρος του: πρέπει να βρει τη Χαμένη Τρίαινα του Άτλαντα. Μόνο ο αληθινός Βασιλιάς της Ατλαντίδας μπορεί να την κρατήσει, αλλά για να τη βρει πρέπει να συνεργαστεί με την Πριγκίπισσα Μίρα σε μια επικίνδυνη περιπέτεια στη στεριά και τη θάλασσα. Το πρώτο εμπόδιο που πρέπει να ξεπεράσει ο Άρθουρ είναι η αδιαφορία του να λύσει τα προβλήματα των άλλων είτε των κατοίκων της Ατλαντίδας είτε της ανθρωπότητας. Μέχρι τώρα, είναι ικανοποιημένος λειτουργώντας ως ένας πανίσχυρος μοναχόλυκος, επιλέγοντας τις μάχες που δίνει και αποφεύγοντας τη συμμετοχή σε οποιονδήποτε παγκόσμιο εμφύλιο πόλεμο… Τώρα όμως, καλείται να αντιμετωπίσει το πεπρωμένο του: Να γίνει ο Ocean Master!

Ο Aquaman εμφανίστηκε το 1941 σε κόμικ, ενώ η ιστορία της ταινίας είναι εμπνευσμένη από ένα τεύχος του 2011. Ο ταλαντούχος σκηνοθέτης/σεναριογράφος Τζέιμς Γουάν ενθουσιάστηκε με την προοπτική να αναλάβει την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία αυτού του σύνθετου χαρακτήρα. «Ο Aquaman είναι πολύ ισχυρός και μπορεί να χειριστεί μάχες επικών διαστάσεων. Αυτό που μου αρέσει περισσότερο είναι η ιστορία που διηγούμαι και ότι το κοινό εμπλέκεται και παρασύρεται στην περιπέτεια του ήρωα».

Αν και ομολογουμένως η συνεργασία της Warner Bros. με την DC Comics δεν έχει να επιδείξει μέχρι σήμερα κάποια θεαματική παραγωγή παρά μονάχα μέτριες ταινίες με συμπαθητικές κριτικές, όποιος/α πάει στο σινεμά προκατειλημμένος/η, το σίγουρο είναι πως θα απογοητευτεί. Ο Aquaman καταφέρνει με ευκολία να βγάλει την DC από τον βυθό και να την ανεβάσει στην επιφάνεια με μια ιδιαίτερα προσεγμένη ταινία, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο αφού φέρει την υπογραφή του χαρισματικού James Wan, που μας έχει δείξει θρίλερ όπως τα «Saw», «Παγιδευμένη Ψυχή» και «Το Κάλεσμα», έχοντας παράλληλα υπογράψει και το «Fast & Furious 7».

Η πλοκή είναι ενδιαφέρουσα με χιουμοριστικούς διαλόγους, έξυπνες ατάκες και κάποια δυνατά σημεία που έχουν δέσει άρτια με τη μουσική ενώ ο Γουάν έχει φέρει στην ταινία μόνιμους συνεργάτες του με αποτέλεσμα να φαίνεται η χημεία και το άψογο αποτέλεσμα. Ουσιαστικά η ταινία είναι γεμάτη οπτικά εφέ και εννοείται πως στερείται ρεαλισμού, αφού κατά το μεγαλύτερο μέρος της είναι γυρισμένη στον βυθό, αλλά πάλι αυτό δεν περιμένεις να δεις από μια ταινία με υπερήρωες;

Η Νικόλ Κίντμαν στον ρόλο της Βασίλισσας Ατλάνα ήταν ιδιαίτερη πρόκληση ωστόσο αποδείχτηκε συναρπαστική, ο Γουίλεμ Νταφό μακιγιαρισμένος πολύ νεότερος είναι πάντα μοναδικός και ο Τζέισον Μομόα που σίγουρα αγάπησε έναν ρόλο που του ταιριάζει γάντι, άφησε ελεύθερο το ταλέντο του. Ο Πάτρικ Γουίλσον στον ρόλο του Όρμ είναι αρκετά καλός ενώ η Άμπερ Χέρντ που έχει φοβερή χημεία με τον Μομόα υποστηρίζει επάξια την εικόνα της γοργόνας – πριγκίπισσας Μίρα.

Συνοψίζοντας, ο Aquaman είναι μια ιδιαίτερη εντυπωσιακή ταινία καθώς μας μεταφέρει σε έναν κόσμο που δεν έχει παίξει ιδιαίτερα στον κινηματογράφο, με μοναδικά οπτικά εφέ, ενδιαφέρουσα πλοκή, εντυπωσιακά κοστούμια και σκηνικά, χιούμορ και έντονη ωκεάνια υπερηρωική δράση. Σίγουρα είναι το δυνατό χαρτί της DC, ξεπερνά ίσως και τη “Wonder Woman” και αναμφισβήτητα η Marvel πρέπει να ανεβάσει τώρα τον πήχη (δεν το λες και τυχαίο που κυκλοφόρησε το πρώτο trailer των Avengers την εβδομάδα κυκλοφορίας της ταινίας…)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 3,5/5

Περισσότερα για την ταινία

Η παραγωγή της ταινίας είναι των Πίτερ Σάφραν και Ρομπ Κόουαν και διευθυντές παραγωγής είναι οι Ντέμπορα Σνάιντερ και ο Ζακ Σνάιντερ και οι Τζον Μπεργκ, Τζεόφ Τζονς και Γουόλτερ Χαμάντα. Στην ομάδα του Γουάν συμπεριλαμβάνονται σταθεροί του συνεργάτες, όπως ο υποψήφιος για Όσκαρ, διευθυντής φωτογραφίας Ντον Μπούργκες (“The Conjuring 2”, “Forrest Gump”), ο μοντέρ Κερκ Μόρι, με τον οποίο έχει συνεργαστεί πέντε φορές μεταξύ των οποίων στα “The Conjuring”, “Furious 7” και “Insidious” και ο σχεδιαστής παραγωγής Μπιλ Μπρζέσκι (“Furious 7”). Μαζί τους η σχεδιάστρια κοστουμιών Κιμ Μπάρετ (τριλογία “The Matrix”, “The Amazing Spider-Man”) και ο συνθέτης Ρούμπερ Γκρέγκσον Γουίλιαμς (“Wonder Woman”).

Καθώς ο υποβρύχιος κόσμος της ταινίας είναι μεγάλο μέρος της ιστορίας, ο Γουάν και η ομάδα του ένιωσαν ότι ήταν καταλυτικό να παρουσιάσουν την Ατλαντίδα και τα περιφερειακά βασίλεια με πρωτόγνωρο τρόπο. «Είναι ένας τελείως διαφορετικός κόσμος χωρίς όρια. Δεν ξέρουμε πώς θα έμοιαζε ένας κόσμος κάτω από την επιφάνεια του νερού, πώς θα κουνιόντουσαν τα μαλλιά. Για τους κατοίκους της Ατλαντίδας, το νερό είναι σαν τον δικό μας αέρα. Είναι το περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσαν. Οπότε, έπρεπε να το προσεγγίσουμε από την δική τους οπτική». Ο σεναριογράφος Γουίλ Μπιλ παρομοιάζει την υποβρύχια εκδοχή τους με τη Ρώμη «αν δεν έπεφτε ποτέ, οπότε υπάρχει μοντέρνα τεχνολογία και αρχαία έθιμα μαζί με την αρένα για τους μονομάχους. Έτσι φαντάστηκα την Ατλαντίδα. Ανίκητη και απομονωμένη, εξελιγμένη αλλά και φορτωμένη με αρχαία ήθη».

Τι δεν ξέρετε για την ταινία;

  • Η Nicole Kidman ήταν η πρώτη επιλογή του σκηνοθέτη James Wan. Είχαν εξάλλου δουλέψει μαζί στο remake του «At the End of the Spectra» το 2006. Μάλιστα η ηθοποιός είναι μεγάλη του θαυμάστρια και τον έχει επαινέσει πολλές φορές δημόσια για τις ταινίες του αποκαλώντας τόν τον νέο μετρ του τρόμου. «Ο Τζέιμς μού έδειξε μερικά storyboards και μου είπε ότι θα μου αποδείκνυε ότι με σκεφτόταν, γιατί με είχε σχεδιάσει. Πως θα μπορούσα να αρνηθώ; Και τον αγαπώ, αγαπώ την ενέργεια του, τον ενθουσιασμό του και αυτό που δείχνει στον κόσμο. Είναι ένας καλλιτέχνης», λέει χαρακτηριστικά η ηθοποιός. Έτσι δέχτηκε αμέσως τον ρόλο της Βασίλισσας Ατλάνα όταν της είπε ότι θα φοράει πέρλες και θα είναι μια γοργόνα πολεμίστρια ενώ σημαντική παράμετρος ήταν και το γεγονός ότι η ταινία γυρίστηκε στη γενέτειρά της, την Αυστραλία. Να θυμίσουμε πως η ηθοποιός είχε προηγούμενα αρνηθεί τον ρόλο της βασίλισσας Ιππολύτης στην επίσης ταινία που βασίζεται σε χαρακτήρα του DC Universe «Wonder Woman» το 2017, έναν ρόλο που τελικά υποδύθηκε η Connie Nielsen.
  • Το Aquaman είναι η τρίτη ταινία του James Wan που δεν είναι θρίλερ και η πρώτη του με θέμα έναν υπερήρωα. Ο James Wan μάλιστα αποκάλυψε ότι είχε την επιλογή να σκηνοθετήσει ή το «The Flash» ή τον «Aquaman», αλλά διάλεξε τον δεύτερο επειδή ήταν outsider. «Αυτό που κάνει τον Aquaman μοναδικό είναι η καταγωγή του από την Ατλαντίδα. Έχουμε συνηθίσει στις ταινίες υπερηρώων η απειλή να έρχεται από μια άλλη διάσταση ή aliens από ένα άλλο σύμπαν να έρχονται απειλητικά για να καταστρέψουν τη γη. Αλλά δεν έχουμε δει ποτέ ταινία όπου η απειλή να είναι από έναν ολόκληρο πολιτισμό που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τη μύτη μας, μέσα στον ωκεανό που κολυμπάμε. Αυτή ακριβώς η ιδέα είναι κάπως τρομακτική και παράλληλα συναρπαστική», λέει χαρακτηριστικά.
  • Ο σκηνοθέτης δήλωσε ότι οι Ατλάντιοι δεν θα μιλούν μέσα από προστατευτικές φυσαλίδες όπως έκαναν στη «Justice League» του Zack Snyder. Όταν μάλιστα ρωτήθηκε σχετικά δήλωσε: «Δεν υπάρχει λόγος να το υπεραναλύουμε. Απλά θα μιλούν!»
  • Ο σκηνοθέτης ανέφερε τη σειρά ταινιών «Raiders of the Lost Ark» το 1981 και «Romancing the Stone» το 1984 ως την επιρροή του για την ταινία.
  • Το κοστούμι του Aquaman υποτίθεται ότι θα ήταν έκπληξη μέχρι το 2016. Ωστόσο, ο Zack Snyder κυκλοφόρησε μια φωτογραφία του Momoa να φορά το κοστούμι τον Φεβρουάριο του 2015. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο ηθοποιός είχε δηλώσει δημόσια πως θα ήθελε ο Zack Snyder να σκηνοθετήσει την ταινία.
  • Ο Jason Momoa πρόσθεσε ξανθιές ανταύγειες στα μαλλιά του για να μοιάζει περισσότερο με τον πρωτότυπο χαρακτήρα, ο οποίος είναι εντελώς ξανθός στη σειρά κόμικς.
  • Ο ηθοποιός είχε πρωταγωνιστήσει στην τηλεοπτική εκπομπή «Stargate: Atlantis» το 2004.
  • Παραδέχτηκε ότι κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας έκανε συνέχεια φάρσες σε όλα τα μέλη του cast εκτός της Nicole Kidman με την οποία μάλιστα δήλωσε πως έχει κάτι κοινό. Έχουν γεννηθεί και οι δύο στη Χονολουλού της Χαβάης. Η Amber Heard είπε χαρακτηριστικά ότι στα διαλείμματα μεταξύ των σκηνών συνήθιζε να διαβάζει βιβλία και ότι ο Jason Momoa συνειδητά της έσκιζε τις σελίδες για να την κάνει να του δώσει σημασία.
  • Ο Leonardo DiCaprio φιγούραρε ανάμεσα στα ονόματα των παραγωγών της ταινίας ενώ ο Jeff Nichols ανάμεσα στα ονόματα των σκηνοθετών.
  • Οι Michael Kenneth Williams και Michael Jai White έδειξαν ενδιαφέρον για να υποδυθούν τον Black Manta.
  • Η Natalia Σάφραν, σύζυγος του παραγωγού Peter Safran στην ταινία υποδύεται τη βασίλισσα Rina, δηλαδή την αρχηγό των Fisherman σε μια εντυπωσιακή μεταμόρφωση.
  • Το όνομα του βασιλιά Όρμ στα σουηδικά σημαίνει φίδι και υποψήφιος για τον ρόλο πριν τον κερδίσει ο Patrick Wilson ήταν ο Karl Urban.
  • Ο βασιλιάς Νηρέας και η Μίρα που στην ταινία εμφανίζονται ως πατέρας και κόρη, στο κόμικ New 52 δεν έχουν καμία συγγένεια και μάλιστα επρόκειτο να παντρευτούν.
  • Δημιουργήθηκαν 2.500 κομμάτια ρουχισμού για τα κοστούμια των Ατλάντιων. Η εμφάνισή τους είναι επηρεασμένη από τα κοράλλια, τα ψάρια και τα φύκια που βρίσκονται στον περιβάλλοντα χώρο αυτού του μυθικού βασιλείου.
  • Τα τατουάζ του Άρθουρ είναι εμπνευσμένα από αυτά που είχε ήδη ο ηθοποιός Τζέισον Μομόα. Χρειάστηκε να τα ζωγραφίσουν πάνω του περισσότερες από 100 φορές κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων.
  • Η Άμπερ Χερντ τα βρήκε σκούρα με το κοστούμι της που αποτελούντα από κορσέδες και διάφορους μηχανισμούς. «Γύριζα σπίτι στο τέλος της μέρας και είχα μυστήριες μελανιές παντού πάνω μου. Είχαμε περίεργη σχέση με αυτό το κοστούμι!» λέει η ηθοποιός.
  • Η Άμπερ Χερντ προπονήθηκε λίγο λιγότερο από πέντε μήνες για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των σκηνών μάχης. Ο Τζέισον Μομόα που κατέφθασε στο γύρισμα σε άριστη κατάσταση, έκανε αναρρίχηση στον τοίχο που του είχαν εγκαταστήσει για να διατηρήσει τη φόρμα του κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων.
  • Για να γίνει πιστευτό ότι ο Πάτρικ Γουίλσον θα μπορούσε να νικήσει τον Μομόα, χρειάστηκε εντατικό πρόγραμμα προπονήσεων. Πήρε επτά κιλά και άλλαξε τελείως τον σωματότυπό του.
  • Τέλος, το budget της ταινίας κοστολογείται στα 160 εκατομμύρια δολάρια.

«Αυτή η ιστορία έχει στοιχεία που αντανακλούν τον κόσμο όπου ζούμε τώρα, που για μένα είναι σημαντικό, γιατί λέμε ιστορίες που μιλάνε στο σήμερα. Κάθε ιστορία με υπερήρωα πρέπει να έχει πλάκα και να μας παρασύρει σε μια καταπληκτική περιπέτεια και την ίδια στιγμή να μας κάνει να νιώθουμε ότι μάθαμε κάτι από αυτούς τους χαρακτήρες και ότι κι εμείς ο ίδιοι μπορούμε να κάνουμε το σωστό. Δεν χρειάζεται μια στολή ή μια κάπα για να τα καταφέρουμε!», καταλήγει ο σκηνοθέτης Τζέιμς Γουάν για το όραμα και την ουσία της ταινίας.

Η ταινία “AQUAMAN” κυκλοφορεί στους κινηματογράφους από τις 13 Δεκεμβρίου από την Tanweer.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 h και 23′

ΕΙΔΟΣ: Περιπέτεια φαντασίας

Δείτε το trailer:

Δείτε περισσότερα για τις ταινίες της εβδομάδας, featurettes και film clips κάθε εβδομάδα στην εκπομπή Cinelovers.

Καλή διασκέδαση!

xxx.

Xenia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *