Όπως γνωρίζεις, το θέμα των προσφύγων και των μεταναστών είναι πολύ σημαντικό και πάντα επίκαιρο για τη χώρα μας. Όπως και το θέμα των αστέγων στις μεγαλουπόλεις της Ελλάδας. Θέλεις η οικονομική κρίση, θέλεις ο πόλεμος, θέλεις η φτώχεια και το πολιτικό σύστημα… όποιος κι αν είναι ο λόγος που κάνει τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν πατρίδα και οικογένεια αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και την οικογένειά τους είναι πάντα μια θλιβερή ιστορία.

Ειδικότερα τις ‘μέρες των γιορτών που διανύουμε, το θέμα αυτό είναι σίγουρα κάτι που θα πρέπει να μας απασχολήσει στον βαθμό να βοηθήσουμε, να αναλάβουμε δράση και γιατί όχι να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Γι’ αυτόν τον λόγο επέλεξα για το αγαπημένο site του πρώτου μήνα του έτους, του Ιανουαρίου, ένα φιλανθρωπικό και άκρως ενδιαφέρον blog, το οποίο ξεκίνησε στη Νέα Υόρκη αλλά επεκτείνεται σιγά σιγά παγκοσμίως, το Humans of New York (http://www.humansofnewyork.com/)

Η Ιδέα!

Η ιστοσελίδα Humans of New York ξεκίνησε ως έμπνευση του δημοσιογράφου Brandon Stanton, ο οποίος φιλοξενεί σ’ ένα blog χιλιάδες φωτογραφίες απλών καθημερινών ανθρώπων μεταξύ των οποίων και αρκετοί άστεγοι, μετανάστες, πρόσφυγες, άνθρωποι της διπλανής πόρτας και όχι μόνο. Ο Brandon Stanton με τον τρόπο αυτό μας απέδειξε πως όλοι οι άνθρωποι είναι ξεχωριστοί και έχουν να πουν κάτι.

Η ιδέα λοιπόν, ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2010 ως φωτογραφικό project. Ο αρχικός σκοπός του ήταν να φωτογραφίσει 10.000 Νεοϋορκέζους στον δρόμο δημιουργώντας έναν κατάλογο των αστέγων της πόλης. Κάπου στην πορεία, άρχισε να παίρνει και συνεντεύξεις από τους ανθρώπους μαζί με τις φωτογραφίες. Έτσι, παράλληλα με τα πορτραίτα τους, συμπεριέλαβε ατάκες και ιστορίες από τη ζωή τους. Όλα αυτά έγιναν το αντικείμενο ενός ζωντανού blog!

Η πράξη!

Σήμερα το HONY έχει πάνω από 20 εκατομμύρια followers στα social media και παρουσιάζει ανθρώπους απ’ όλον τον κόσμο με καθημερινές ματιές στις ζωές αγνώστων στους δρόμους της Νέας Υόρκης. Τα τελευταία πέντε χρόνια, το blog έχει επεκταθεί και περιλαμβάνει ιστορίες από 20 διαφορετικές χώρες, όπως Πακιστάν, Ιράν, Ιράκ, Ιορδανία, Ουγκάντα, Σουδάν, Κένυα, Ουκρανία, Βιετνάμ και πολλές άλλες… Η δουλειά αυτή μάλιστα, περιλαμβάνεται και σε τρία bestselling των New York Times βιβλία: το Humans of New York, το Humans of New York: Stories και το Little Humans. Βρες τα εδώ!

Ρίξε μια ματιά και στη σελίδα τους στο facebook: Humans of New York on facebook

Ας παίρνουμε αφορμή λοιπόν, από αυτούς τους ανθρώπους, τις ιδέες και τις ιστορίες τους για έναν καλύτερο κόσμο και για τη χώρα μας, ξεκινώντας από το 2017. Και αυτό, κατά τη γνώμη μου, είναι το αληθινό μήνυμα των γιορτών.

XOXO

X.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *