Την Δευτέρα 23/10/17 είχα τη χαρά να παρευρεθώ δημοσιογραφικά στην επίσημη πρεμιέρα της νέας ταινίας του Παντελή Βούλγαρη, «Το Τελευταίο Σημείωμα», που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ομολογουμένως ήταν μια βραδιά γεμάτη συγκίνηση και έντονα συναισθήματα. Παρουσία του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και της συζύγου του καθώς και του Γερμανού πρέσβη στην Αθήνα, εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης, του ελληνικού κοινοβουλίου, του πολιτικού κόσμου, ανθρώπων της τέχνης, του πολιτισμού, των επιχειρήσεων, των συντελεστών της ταινίας και εκλεκτών καλεσμένων πραγματοποιήθηκε η επίσημη πρεμιέρα της ταινίας του Παντελή Βούλγαρη στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Εκπρόσωποι της εταιρείας διανομής της ταινίας ευχαρίστησαν τον σπουδαίο σκηνοθέτη αλλά και τον παραγωγό της ταινίας Γιάννη Ιακωβίδη για την τιμή να συνεργαστούν σε αυτήν τη σπουδαία στιγμή του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου. Ο Παντελής Βούλγαρης, έντονα συγκινημένος, ευχαρίστησε θερμά τους εκλεκτούς καλεσμένους που βρέθηκαν στην κατάμεστη Αίθουσα Τριάντη και επεσήμανε τη μεγάλη του χαρά που μέσα από «Το Τελευταίο Σημείωμα» τού δίνεται η δυνατότητα να συστήσει στο κινηματογραφικό κοινό την ιστορία του Ναπολέοντα Σουκατζίδη και των 200 της Καισαριανής. 

Μετά το τέλος της προβολής, μέσα σε θερμό χειροκρότημα, ο Παντελής Βούλγαρης, η Ιωάννα Καρυστιάνη, οι πρωταγωνιστές της ταινίας Ανδρέας Κωνσταντίνου, Αντρέ Χένικε, Μελία Κράιλινγκ, Τάσος Δήμας, Αινείας Τσαμάτης, Λουκάς Κυριαζής, Λευτέρης Λαμπράκης και το συνεργείο της ταινίας ανέβηκαν στη σκηνή ευχαριστώντας τον κόσμο για την παρουσία τους σε αυτή την ξεχωριστή βραδιά για όλους όσους εργάστηκαν στην ταινία.

Ο Παντελής Βούλγαρης μού μίλησε αποκλειστικά για την ταινία, επισημαίνοντας το πόσο σημαντικό είναι να τη δουν τα νέα παιδιά. “Υπόγεια στο μυαλό μου όταν γυρίζω την ταινία λέω μακάρι να τη δουν τα νέα παιδιά. Γιατί τον τόπο τον μαθαίνουμε από την ιστορία. Η ιστορία δεν είναι για τα μπαούλα και τις ντουλάπες. Μας ακολουθεί. Χωρίς να το καταλαβαίνουμε είναι από πίσω μας”.

Όσο για το μήνυμα που στέλνει στη νέα γενιά της “τεχνολογίας”, ο Παντελής Βούλγαρης δήλωσε: “Φυσικά σήμερα υπάρχει αυτή η επανάσταση της τεχνολογίας που εγώ προσωπικά δεν έχω ιδέα βέβαια. Αυτό δε σημαίνει όμως, ότι η πληροφόρηση προέρχεται μόνο από αυτό το εντυπωσιακό μέσο. Θα συμβούλευα τα νέα παιδιά να ξεκινήσουν από τη γειτονιά τους! Εγώ παιδάκι για να γίνω κινηματογραφιστής ξεκίνησα από τη γειτονιά μου. Μετά πήγα στην Ομόνοια. Μετά γύριζα στα στενά δρομάκια. Μετά άκουγα τις ιστορίες του τόπου. Αυτό είναι πολύ βασικό. (…) Είναι ανάγκη να ξέρεις σε ποιον τόπο ζεις. Και αυτό το μαθαίνεις από την ιστορία και την τέχνη”.

Η ταινία «Το Τελευταίο Σημείωμα» κυκλοφορεί στις αίθουσες στις 26 Οκτωβρίου!

Δες στο ρεπορτάζ μου για την εκπομπή Cinelovers όλα όσα έγιναν στη λαμπερή βραδιά:

Λίγα λόγια για την ταινία 

Η κινηματογραφική επιστροφή του Παντελή Βούλγαρη τέσσερα χρόνια μετά την επιτυχημένη και πολυβραβευμένη «Μικρά Αγγλία», καταπιάνεται με μια από τις πιο συγκλονιστικές σελίδες της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας: την εκτέλεση 200 αγωνιστών την 1η Μαΐου 1944 στην Καισαριανή, από τους Γερμανούς κατακτητές, ως αντίποινα για τη δράση της ελληνικής αντίστασης. Ο Παντελής Βούλγαρης, με την Ιωάννα Καρυστιάνη να υπογράφει το σενάριο, θα μας μεταφέρουν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Χαϊδαρίου το διάστημα πριν την Πρωτομαγιά του ’44, και θα μας γνωρίσουν τους ανθρώπους πίσω από τα τραγικά γεγονότα. Ένα κινηματογραφικό «σημείωμα» μνήμης, σεμνότητας και αναστοχασμού, όπου η μυθοπλασία συναντά την ιστορία και τους ήρωές της.

Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας ο 34χρονος Ναπολέων Σουκατζίδης, Κρητικός μικρασιατικής καταγωγής, αγωνιστής του λαϊκού κινήματος και κρατούμενος σε εξορίες και φυλακές από το 1936.  Την περίοδο της φυλακής του στο Χαϊδάρι, εκτελούσε χρέη διερμηνέα του Γερμανού Διοικητή του στρατοπέδου, Καρλ Φίσερ. Έξω από το στρατόπεδο, η μνηστή του Ναπολέοντα, Χαρά Λιουδάκη, με σθένος, καρτερία και βαθιά αγάπη στεκόταν δίπλα στον αρραβωνιαστικό της, έστω κι αν οι συναντήσεις τους ήταν για ελάχιστες στιγμές στα επισκεπτήρια, και πάντα υπό την επιτήρηση ενόπλων φρουρών. Η τύχη του Ναπολέοντα και άλλων 199 συγκρατούμενων του αποφασίζεται μετά την ενέδρα της ελληνικής αντίστασης στον Στρατιωτικό Διοικητή Λακωνίας, σε χαράδρα της περιοχής των Μολάων. Ο θάνατος του Διοικητή Κρες και τριών Γερμανών της συνοδείας του επιφέρει ως αντίποινα την εκτέλεση 50 Ελλήνων για κάθε ένα Γερμανό.

Ο Σουκατζίδης είναι στη λίστα των 200 μελλοθάνατων. Την ημέρα της εκτέλεσης βρίσκεται μπροστά σε ένα δίλλημα ζωής, όταν ο Φίσερ, που μέσα στο διάστημα της φυλάκισης του Σουκατζίδη στο Χαϊδάρι ανέπτυξε σεβασμό για τον Έλληνα διερμηνέα, του δίνει τη δυνατότητα να εξαιρεθεί βάζοντας στη θέση του ως διακοσιοστό άλλον.

Στο «Τελευταίο Σημείωμα» πρωταγωνιστούν ο Ανδρέας Κωνσταντίνου, στον ρόλο του Ναπολέωντα Σουκατζίδη, ο Γερμανός ηθοποιός Αντρέ Χένικε ως ο Καρλ Φίσερ και η ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός Μελία Κράιλινγκ ως η Χαρά Λιουδάκη. Μαζί τους ένα σπουδαίο cast αναγνωρισμένων και νέων ηθοποιών μεταξύ των οποίων οι: Τάσος Δήμας, Αινείας Τσαμάτης, Βασίλης Κουκαλάνι, Λουκάς Κυριαζής, Λευτέρης Λαμπράκης, Μιχάλης Αεράκης, Δημήτρης Καλογεράκης, Κωνσταντίνα Χατζηαθανασίου, Μανώλης Μαυράκης, Γιώργος Καραμαλέγκος, Ιώ Ασηθιανάκη, Μανώλης Ψαρουδάκης και Βασίλης Σύρρος.

Καλή προβολή!

xxx.

Xenia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *