Γράφει η Μπέτυ Ζαχαριά

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα έχουν αρχίσει να παίρνουν τη θέση τους στα γιορτινά μας σπίτια. Σε λίγο θα ξεκινήσουν τα οικογενειακά τραπέζια με τα λουκούλλεια γεύματα της γιαγιάς και τον καλό της – πάντα – λόγο στο στόμα: “Φάε παιδάκι μου!… Σε βλέπω αδύνατο!” Ας μην κοροϊδευόμαστε! Όλα αυτά… και δεν θέλουμε και δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε… Και γιατί να τα αποφύγουμε άλλωστε, αφού υπάρχει η λύση. TRX! Το είδος λειτουργικής γυμναστικής που σου εγγυάται αποτέλεσμα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ας ξεκινήσουμε! Προλαβαίνουμε να είμαστε πιο fit τώρα στις γιορτές.

Το TRX εφηύρε o Αμερικανός πεζοναύτης του ναυτικού Randy Hetrick. Λόγω του περιορισμένου χώρου μέσα στο υποβρύχιο και ελλείψει εξοπλισμού προπόνησης, θέλοντας να παραμένει σε φόρμα, εφηύρε έναν πολύ αποτελεσματικό τρόπο εκγύμνασης. Ουσιαστικά, έδενε σκοινιά στο κρεβάτι του και έκανε ασκήσεις δύναμης. Συνάντησα λοιπόν, τη γυμνάστρια Εύα Αργυρόπαϊς, που ειδικεύεται στο TRX και μου απάντησε σε όλες μου τις απορίες, οι οποίες σίγουρα είναι και δικές σου, σχετικά με το -εν λόγω- είδος γυμναστικής.

Συνέντευξη

Τί είναι το TRX;

Ε.Α.: Το TRX είναι η λειτουργική προπόνηση κατά την οποία ο αθλητής, έχοντας τη βοήθεια μόνο ενός ιμάντα με λαβές, εκτελεί μια μεγάλη γκάμα ασκήσεων. Χρησιμοποιεί μόνο το βάρος του σώματός του με σκοπό να αναπτύξει δύναμη, ισορροπία, ευλυγισία, σταθερότητα κορμού και αρθρώσεων και συντονισμό. Έτσι αυξάνει την οστική μάζα, εκτοξεύοντας στα ύψη τον μεταβολισμό του και αποφεύγει κακώσεις και τραυματισμούς, ενώ γυμνάζει όλες τις μυϊκές ομάδες ταυτόχρονα με μία μόνο άσκηση! Βασική φιλοσοφία του είναι η ενδυνάμωση του κορμού.

Τί πλεονεκτήματα έχει;

Ε.Α.: Το TRX μπορούμε να πούμε πως έχει αρκετά πλεονεκτήματα. Με λίγο χρόνο άσκησης δουλεύουμε όλο το σώμα, εναλλάσσοντας ασκήσεις σε δευτερόλεπτα. Χρησιμοποιώντας το, βελτιώνουμε το μυϊκό μας σύστημα σε δύναμη κυρίως. Έχει διαφορετικό επίπεδο δυσκολίας, ανάλογα με την απόσταση που θα έχουμε από τον ιμάντα. Κοντά ή μακριά, αυξάνουμε ή μειώνουμε την ένταση. Ουσιαστικά, χρησιμοποιούμε το βάρος του σώματός μας για να ρυθμίσουμε την ένταση της άσκησης, απλά περπατώντας πιο κοντά ή πιο μακριά από το σημείο του TRX. Υπάρχει τεράστια ποικιλία πολυεπίπεδων ασκήσεων (3 επίπεδα: οβελιαίο, μετωπιαίο και εγκάρσιο). Επίσης, είναι σύντομο το χρονικό διάστημα προπόνησης, κάνοντας την προπόνηση γρήγορη, βολική και παρεΐστικη.

Σε ποιους χώρους μπορεί κάποιος να εξασκηθεί;

Ε.Α.: Στα γυμναστήρια. Γίνονται ομαδικά προγράμματα, υπό τις οδηγίες ειδικά καταρτισμένου στο TRX γυμναστή, γιατί είναι πολύ βασικό και απαραίτητο να μάθουμε να έχουμε σωστή στάση του σώματός μας, εκτελώντας την κάθε άσκηση. Όμως, εφόσον κάποιος έχει κάνει κάποια μαθήματα και γνωρίζει τα βασικά, μπορεί να κάνει TRX ΠΑΝΤΟΎ, στο σπίτι, στην αυλή, στο μπαλκόνι, ακόμη και να κρεμάσει τους ιμάντες σε ένα δέντρο! Εξάλλου, το μόνο που χρειάζεται είναι ο ειδικός ανθεκτικός ιμάντας με λαβές και πολλή όρεξη για γυμναστική.

Υπάρχει περιορισμός σχετικά με την ηλικία, το φύλο και τη φυσική κατάσταση;

Ε.Α.: Κανένας απολύτως περιορισμός! Όλοι μπορούμε να ξεκινήσουμε TRX. Ανεξάρτητα από φύλο, ηλικία, από το αν κάποιος είναι αρχάριος ή προχωρημένος αθλητής. Σύμφωνα με έρευνα του καθηγητή Christian Thompson στο Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο, η προπόνηση με TRX είναι ασφαλής και αποτελεσματική ακόμα και για μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα ισορροπίας.

Γιατί κάποιος να επιλέξει trx έναντι εναλλακτικών μορφών άσκησης;

Ε.Α.: Είναι καθαρά θέμα επιλογής του ασκούμενου. Το TRX δεν υστερεί συγκριτικά με άλλες μορφές άσκησης. Είναι πολύ δυναμική μορφή άσκησης και μπορεί κάποιος να κάνει TRX ως βασική προπόνηση ή να το χρησιμοποιεί συνδυαστικά, ως συμπληρωματική, όπως κάνουν πολλοί αθλητές ομαδικών αθλημάτων, κολύμβησης, στίβου και ποδηλασίας.

Είναι επικίνδυνο είδος άσκησης;

Ε.Α.: Δεν θεωρείται επικίνδυνο άθλημα. Ωστόσο, όπως σε όλα τα αθλήματα, είναι απαραίτητο να εκτελούνται σωστά οι ασκήσεις, για να μην υπάρξει κάποιος τραυματισμός στους μύες.

Σε πόσον καιρό βλέπεις αποτέλεσμα στο σώμα σου, αν γυμνάζεσαι συστηματικά;

Ε.Α.: Στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής σε συνδυασμό με συστηματική προπόνηση 3 φορές την εβδομάδα, βλέπουμε στον πρώτο μήνα κιόλας το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Σε κάποιον που έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με τη γυμναστική, θα του συνέστηνες το trx ή χρειάζεται πρώτα μια ειδική ενδυνάμωση;

Ε.Α.: Ανεπιφύλακτα! Δεν χρειάζεται ειδική ενδυνάμωση ή κάποιο πρόγραμμα ενδυνάμωσης προηγουμένως. Ξεκινώντας TRX αποκτάς τη δύναμη και την τεχνική που χρειάζεσαι.

Τέλος, μια συμβουλή για τις αναγνώστριες του blog που σκέφτονται να ξεκινήσουν trx…

Ε.Α.: Σηκωθείτε! Ας πάρουμε από έναν ιμάντα και ξεκινάμε!!!

Η γυμνάστρια μιλάει από μόνη της… Γι’ αυτό μην κάθεσαι άλλο στον καναπέ! Ήρθε η ώρα για γυμναστική. Καλή προπόνηση!

Φιλιά,

Μπέτυ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *