Γράφει η Μπέτυ Ζαχαριά

Γεια σου! Είμαι η Μπέτυ και μαζί θα λύσουμε τις απορίες σου για τη γυμναστική, την άσκηση και τις νέες τάσεις στο fitness! Όλοι λίγο πολύ χρειάζεται ν’ αφιερώνουμε χρόνο στον εαυτό μας και να ξεφεύγουμε από το άγχος και την κούραση της καθημερινότητας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να το πετύχουμε αυτό και σίγουρα ένας είναι η γυμναστική, η άθληση του σώματός μας (Ναι το ξέρω ότι βαριέσαι… όμως σκέψου πόσο καλό κάνει στην υγεία σου!) Υπάρχουν πολλά αθλήματα και είδη προπόνησης αλλά και νέες αθλητικές δραστηριότητες με τις οποίες μπορείς ν’ ασχοληθείς. Σίγουρα λοιπόν, θα έχεις ακουστά το CrossFit, ένα νέο είδος προπόνησης που κυκλοφορεί πολύ τον τελευταίο καιρό!

Όπως όλες οι επιστήμες μέσα από την έρευνα εξελίσσονται, το ίδιο συμβαίνει και με τον κλάδο της γυμναστικής. Συνέχεια μαθαίνουμε νέες τεχνικές εκγύμνασης του σώματός μας, νέα είδη προπόνησης και αθλήματα που έχουν ως στόχο την καλύτερη φυσική μας κατάσταση με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Όταν μιλάμε για την προπόνηση CrossFit, λοιπόν, εννοούμε ακριβώς αυτό!

Συνάντησα τον γυμναστή Φίλιππο Φιλιππόπουλο, ιδιοκτήτη του γυμναστηρίου SUPER FITNESS, ο οποίος θα λύσει όλες τις απορίες σου σχετικά με τη νέα μόδα του CrossFit! Διάβασε και που ξέρεις; Μπορεί τελικά να δεις τη γυμναστική με άλλο μάτι!

cross-2

Τί είναι το CrossFit και ποιός ο σκοπός του?

Φ.Φ.: Το Crossfit είναι ένα συγκεκριμένο είδος προπόνησης, ένα άθλημα που χρησιμοποιεί συνεχώς εναλλασσόμενες λειτουργικές ασκήσεις υψηλής ισχύος. Χρησιμοποιεί μια μεγάλη γκάμα ασκήσεων που περιλαμβάνει άρση βαρών, ενόργανη γυμναστική και ασκήσεις καρδιοαναπνευστικής αντοχής. Το πρωτότυπο είναι ότι όλες αυτές οι ασκήσεις είναι βγαλμένες από την καθημερινή μας ζωή, δηλαδή μιμούνται κινήσεις που κάνουμε καθημερινά, όπως ο τρόπος που θα καθίσουμε, όταν θα σηκώσουμε ένα βάρος κ.α. ενεργοποιώντας πολλές αρθρώσεις μαζί. Το CrossFit μάς μαθαίνει τη σωστή τεχνική ώστε να αποφύγουμε τους τραυματισμούς, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της προπόνησης αλλά και στις καθημερινές μας κινήσεις. Όλες αυτές οι ασκήσεις φυσικά, εκτελούνται σε υψηλές εντάσεις, είναι δηλαδή ασκήσεις υψηλής ισχύος.

Στόχος τώρα του CrossFit είναι να βελτιώσει τη φυσική μας κατάσταση σε κάθε μια από τις δέκα αναγνωρισμένες αρχές της καλής φυσικής κατάστασης και ευεξίας, οι οποίες είναι η δύναμη, η ισχύς, η ταχύτητα, η καρδιοαναπνευστική αντοχή, το σθένος, η ευκινησία, ο  συντονισμός, η ακρίβεια και η ισορροπία. Επίσης το CrossFit μάς προετοιμάζει ν’ αντιμετωπίσουμε κάθε είδους φυσική πρόκληση. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στην Αμερική έχει ενταχθεί στα σχολεία ως βασική προπόνηση!

Ακούγεται ευρέως ότι είναι δύσκολο. Ισχύει;

Φ.Φ.: Δεν είναι δύσκολο… Όπως είπα και πιο πάνω, το CrossFit βασίζεται σε συγκεκριμένες τεχνικές και ασκήσεις στις οποίες όλοι μπορούν να ανταποκριθούν.

Πού μπορεί να εξασκηθεί κάποιος και τι χρειάζεται για να εξασκηθεί;

Φ.Φ.: Η εξάσκηση γίνεται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους για προπόνηση CrossFit με τα απαραίτητα μέσα. Υπάρχουν και γυμναστήρια με ειδικά διαμορφωμένο χώρο για προπόνηση, όπως το γυμναστήριο Super Fitness καθώς και χώροι προπόνησης αποκλειστικά για CrossFit, όπως το Eastside Barbell Club. Το μόνο που χρειάζεται είναι θέληση και προσοχή στις συμβουλές του γυμναστή ώστε να γίνουν σωστά οι ασκήσεις και να μην υπάρξει τραυματισμός.

Υπάρχουν διαφορετικά είδη CrossFit;

Φ.Φ.: Όχι! Το CrossFit είναι συγκεκριμένο είδος προπόνησης με ειδικές τεχνικές.

Πόσο διαρκεί μια προπόνηση CrossFit;

Φ.Φ.: Διαρκεί μία ώρα. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι χωρίζεται σε τρία μέρη: Το warm up ζέσταμα, την εκμάθηση τεχνικών ασκήσεων και τέλος το κυρίως work out, όπου σ’ ένα συγκεκριμένο χρόνο 12 – 16 λεπτά γίνεται η εκτέλεση των ασκήσεων με τη μέγιστη ένταση και δύναμη.

Είναι ατομικό ή ομαδικό άθλημα;

Φ.Φ.: Είναι και τα δύο… Μπορεί δηλαδή κάποιος να γυμναστεί με personal trainer αλλά και ομαδικά. Ο καθένας λειτουργεί ατομικά στην προπόνηση, δίνει τον καλύτερο εαυτό του, ό, τι δύναμη έχει, όμως υπάρχουν και ασκήσεις που χρειάζονται 2 και 3 άτομα μαζί στο πλαίσιο της προπόνησης, οπότε δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι μόνο ομαδικό ή ατομικό άθλημα. Ένα χαρακτηριστικό της προπόνησης αυτής είναι ότι ενώ ο καθένας προπονείται ατομικά, όλοι μαζί σαν ομάδα ενθαρρύνουμε ο ένας τον άλλον ώστε όλοι οι αθλητές να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό!

Έχει ακουστεί ότι μπορεί να είναι επικίνδυνο για κάποιον… Ισχύει;

Φ.Φ.: Επικίνδυνο άθλημα δεν είναι… είναι ωστόσο, απαραίτητο να εκτελούνται σωστά οι ασκήσεις για να αποφύγουμε τραυματισμούς. Για παράδειγμα στο ποδόσφαιρο, που θεωρείται από τα πιο διαδεδομένα αθλήματα, υπάρχουν συχνότεροι τραυματισμοί.

Θα μπορούσε να γίνει συνδυαστικά με κάποιο άλλο άθλημα;

Φ.Φ.: Το CrossFit είναι ένα είδος προπόνησης από μόνο του! Είναι μοναδικό γιατί σε ελάχιστο χρόνο γυμνάζει αποτελεσματικά πολλά μέρη του σώματος! Επειδή ακριβώς αποκτούμε δύναμη, εκρηκτικότητα και αντοχή, το CrossFit μπορεί σίγουρα να συνδυαστεί με αθλήματα, όπως οι πολεμικές τέχνες π.χ. kickboxing ή πυγμαχία. Πλέον μάλιστα τεχνικές του CrossFit έχουν ήδη ενταχθεί σε προπονήσεις kickboxing και πυγμαχίας.

Είναι πιο σύνηθες στις γυναίκες ή στους άντρες;

Φ.Φ.: Είναι το ίδιο…

Συμβουλές για αρχάριους! Τί  πρέπει να προσέχουν όσοι ξεκινούν τώρα CrossFit;

Φ.Φ.: Το βασικό είναι να απευθύνονται σε γυμναστές αποφοίτους ΤΕΦΑΑ, που έχουν καλή γνώση. Επίσης, πριν ξεκινήσουν προπόνηση CrossFit, καλό θα ήταν να κάνουν μια έρευνα αγοράς ώστε να βρουν τον ιδανικό χώρο με τον απαραίτητο εξοπλισμό για το άθλημα. Τέλος, είναι απαραίτητο για κάποιον να έχει θέληση να μάθει καινούριες ασκήσεις και να αποκτήσει τεχνική κατάρτιση.

Οι αθλητές εξομολογούνται…

Η Φανή είναι αθλήτρια του CrossFit και μου είπε λίγα λόγια για την εμπειρία της…

Φ: Σ’ αυτό το μικρό διάστημα που ασχολούμαι με το CrossFit έχω μάθει πολλά υπέροχα πράγματα! Μέσα από της μεγάλης έντασης προπονήσεις άρχισα ν’ αποκτώ δύναμη και μεγαλύτερη αντοχή χωρίς να κάνω χρονοβόρες ασκήσεις… Λίγο και καλό που λέμε, δηλαδή! Είδα το σώμα μου ν’ αλλάζει! Έμαθα να λειτουργώ μέσα σε ομάδα, να βοηθώ και να ενθαρρύνω τους συναθλητές μου καθώς κι εκείνοι εμένα! Τέλος έμαθα να πιστεύω στον εαυτό μου ακόμα και για πράγματα που αρχικά μου φαίνονταν ακατόρθωτα! Είναι κάτι διαφορετικό και όμορφα εθιστικό! Σίγουρα να το δοκιμάσετε!

Αυτά για σήμερα! Εγώ πάντως ξεκίνησα ήδη ζέσταμα. Ελπίζω να έπεισα κι εσένα να ξεκινήσεις CrossFit ή τουλάχιστον να σηκωθείς λίγο από τον καναπέ σου… Καλή προπόνηση, λοιπόν!

Φιλικά,

Μπέτυ

cross-1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *