Γράφει η Μπέτυ Ζαχαριά

“You can’t replace a legend… but you can create your own!” Σκεπτόμενη μια ‘μέρα αυτήν την έκφραση και μια και την άνοιξη γιορτάζουμε τη γιορτή της γυναίκας, μου ήρθε στο μυαλό μια γυναίκα – θρύλος στο είδος της, η Αρετή Μαστροδούκα. Έτσι αποφάσισα να την επισκεφτώ και να μάθω τα μυστικά της επιτυχημένης καριέρας της.

Η έκφραση που προανέφερα, περιγράφει απόλυτα την ίδια και συνάμα όλη την επιτυχημένη πορεία της στον χώρο της πυγμαχίας και του kick boxing, τα οποία παραδοσιακά θεωρούνται “ανδρικά” αθλήματα… Η Αρετή ωστόσο, δεν είναι μόνο η πρώτη Ελληνίδα επαγγελματίας πυγμάχος αλλά και τρεις φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια!

Από το παρκέ στο ρινγκ

Όλα ξεκίνησαν όταν, ως αθλήτρια του μπάσκετ στη γυναικεία ομάδα του Sporting, η Αρετή πέρασε έξω από μια σχολή πυγμαχίας… κι έτσι απλά αποφάσισε να κάνει την αλλαγή, να ασχοληθεί με το άθλημα που αγαπούσε από μικρή, την πυγμαχία. Έτσι, συμπτωματικά θα λέγαμε, έγινε η μετάβαση από το παρκέ στο ρινγκ. Αποφασισμένη, ατρόμητη και σίγουρη γι’ αυτήν την αλλαγή, ξεκίνησε την επιτυχημένη πορεία της στον χώρο της πυγμαχίας.

Αφήνοντας πίσω της οριστικά το μπάσκετ, ένα άθλημα καθαρά ομαδικό, αφοσιώθηκε στην πυγμαχία, κάτι εντελώς διαφορετικό… “Είναι ατομικό άθλημα συγκριτικά με το μπάσκετ, όμως δουλεύεις με πολλούς ανθρώπους, όπως ο προπονητής και οι συναθλητές σου, για να μπορέσεις να επιτύχεις ένα αποτέλεσμα. Όμως, όταν ανεβαίνεις πάνω στο ρινγκ, είσαι μόνος σου! Παρ’ όλα αυτά, δεν θα το έλεγα καθαρά ατομικό άθλημα’”, λέει χαρακτηριστικά η ίδια.

Ο αγώνας για την κορυφή

Ξεπερνώντας τις δυσκολίες και τα εμπόδια που της παρουσιάστηκαν, πληρώνοντας η ίδια τα έξοδα για κάθε αγώνα – ελλείψει φυσικά χορηγών – με “όπλα” τη θέλησή της και την αγάπη της γι’ αυτό που κάνει, η Αρετή τα κατάφερε! “Θυσίες πολλές όλ’ αυτά τα χρόνια, όχι μόνο την περίοδο του αγώνα, αλλά από την αρχή μέχρι να καταφέρω τον στόχο μου, χωρίς φόβο”, λέει χαρακτηριστικά. Το πιο σημαντικό τελικά, σύμφωνα με την Αρετή, είναι να έχουμε στόχους… “Είναι σημαντικό να έχουμε στόχους και να βασιζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις με πείσμα. Είσαι εκεί για να βαδίσεις μόνη σου, να βάλεις τους στόχους σου και όποιος βρεθεί να σε βοηθήσει έχει καλώς αλλιώς, πρέπει να είσαι δυνατή, αποφασισμένη και όπου φτάσεις”, συμπληρώνει. Η Αρετή μάλιστα έχει κι ένα σχετικό μότο, στο οποίο και πιστεύει πολύ. “You never know how strong you are, until being strong is the only choice you have” (“Ποτέ δεν ξέρεις πόσο δυνατή είσαι, μέχρι το να είσαι δυνατή είναι η μόνη σου επιλογή”).

Ο άνθρωπος…

Άραγε πόσο την έχουν αλλάξει οι τίτλοι και οι επιτυχίες; Οι τρεις τίτλοι είναι απλά τρεις τίτλοι, τα όσα περνάς μέχρι να φτάσεις εκεί σε κάνουν αυτό που είσαι. Στην περίπτωση της Αρετής το να ασχοληθεί με την πυγμαχία αποτέλεσε τη σωστή επιλογή ώστε να διοχετεύσει τον δυναμισμό, το πάθος, την επιμονή, την υπομονή, την ενέργεια και τη θέληση που την διακρίνουν.

Η δασκάλα…

Ως δασκάλα πυγμαχίας και kick boxing η Αρετή αντικρούει την κοινή αντίληψη ότι η πυγμαχία προάγει τη βία. Η ίδια, έχοντας ήθος, αρχές και ούσα υπέρμαχος του ευ αγωνίζεσθαι, διδάσκει στους μαθητές της τι πραγματικά είναι η πυγμαχία, δηλαδή ένα απλό άθλημα σαν όλα τα άλλα. “Είναι πολύ εσφαλμένη η αντίληψη ότι η πυγμαχία προάγει τη βία, όπως νομίζουν πολλοί”, λέει. Και βέβαια είναι αλήθεια πως αν σκεφτεί κανείς κάποια δυσάρεστα περιστατικά που έχουν συμβεί και έχουν συνδυαστεί με τη χρήση βίας ενισχύοντας την αντίληψη ότι το άθλημα σχετίζεται με τη βία, όπως π.χ. περιπτώσεις με ανθρώπους της νύχτας, είναι εύκολο να νομίσει κανείς ότι η πυγμαχία ή το kick boxing προάγουν τη βία. “Πρέπει να υπάρχει από τους δασκάλους και τους προπονητές σωστή νοοτροπία, ήθος και αρχές για να προάγουν το άθλημα όπως πραγματικά είναι”, λέει η Αρετή.

Τα Μυστικά της επιτυχίας της

Μυστικό της επιτυχίας της, εκτός από το ταλέντο της, είναι το ότι βλέπει την πυγμαχία σαν ένα παιχνίδι του μυαλού. Αυτή είναι και η λεπτή γραμμή που χωρίζει την πυγμαχία από τη βία. “Το να μπορείς να σκέφτεσαι και να λειτουργείς σαν αθλητής, να κρατάς τα όρια και να έχεις ήθος. Είναι βασικό όταν αποφασίζουμε ν’ ασχοληθούμε με οποιοδήποτε άθλημα, να το κάνουμε για τον σωστό λόγο και όχι για να αποδείξουμε την ισχύ μας έναντι των άλλων”, λέει η Αρετή και συνεχίζει: “Είναι βασικό για όσους ασχολούνται με την πυγμαχία να καταλαβαίνουν ότι είναι απλώς ένα άθλημα και ότι ο σκοπός τους δεν είναι να κάνουν κακό σε κάποιον άλλον. Ο αγώνας στο ρινγκ είναι σαν μια παρτίδα σκάκι: Διαβάζεις τον αντίπαλο, βρίσκεις τα αδύνατά του σημεία και τον κερδίζεις”.

“Δυστυχώς συμβαίνουν τόσα πολλά δυσάρεστα και βίαια γεγονότα στον κόσμο που δεν με αφήνουν ανεπηρέαστη. Πρέπει όμως, ο καθένας μας από μόνος του να κάνει αυτό που μπορεί, να προάγει το θετικό, την αλλαγή για το καλύτερο, την καλή ψυχή, να είμαστε άνθρωποι πάνω από όλα”, συμπληρώνει.

Το άθλημα

Η πυγμαχία και το kick boxing αποτελούν έναν αποτελεσματικό τρόπο άσκησης και εκγύμνασης κερδίζοντας ολοένα και περισσότερες γυναίκες υποστηρικτές, ειδικά στο εξωτερικό. “Θεωρώ ότι η πυγμαχία και το kick boxing είναι από τους καλύτερους τρόπους άθλησης και εκγύμνασης. Είναι ενθαρρυντικό το ότι ξεκινά να διαδίδεται και στη χώρα μας αυτή η αντίληψη. Θα ήταν καλό να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο και ένας τρόπος που θα συντελούσε στην περαιτέρω διάδοση του αθλήματος είναι η προβολή του από επώνυμους αθλητές και προσωπικότητες που εκπέμπουν δημοσιότητα”.

Τα διατροφικά tips της επιτυχίας

Μαζί με την προπόνηση έρχεται φυσικά και η διατροφή. “Δυστυχώς κάτι μαγικό δεν υπάρχει, αυτό που θα έλεγα εγώ όμως, είναι να μην κάνουμε δίαιτα αλλά διατροφή”, λέει η Αρετή και συνεχίζει: “Η συνήθεια και ο τρόπος ζωής παίζουν σημαντικό ρόλο, γι’ αυτό πρέπει να μάθουμε να δίνουμε στο σώμα μας τις σωστές τροφές που χρειάζεται, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στην προπόνηση και να έχουμε αντοχή και δύναμη. Αποφεύγουμε λοιπόν, να παραλείπουμε γεύματα και το σώμα μας δεν πρέπει να μένει χωρίς τροφή για πολλή ώρα, καθώς πρέπει να του δίνουμε την ενέργεια που χρειάζεται. Τρεις λόγοι άλλωστε, που θα έκαναν μια κοπέλα να ασχοληθεί με το άθλημα είναι ότι θα αποκτήσει αυτοπεποίθηση, πειθαρχία και πολύ ωραίο σώμα”.

Η Αρετή στον ελεύθερο χρόνο της

Η ίδια, λάτρης της θάλασσας, ασχολείται στον ελεύθερο χρόνο της με το surfing, έχει ένα αξιαγάπητο σκυλάκι την Ίρμα, που λατρεύει και όπως μου είπε, της αφιερώνει πολύ χρόνο. Πρόσφατα επίσης, ολοκλήρωσε έναν κύκλο σπουδών στο life couching, ενώ διαβάζει και βιβλία ψυχολογίας.

Η Αποχώρηση

Μετά από μια επιτυχημένη πορεία, γεμάτη νίκες και διακρίσεις και έχοντας φτάσει ψηλά στην κορυφή, η Αρετή αποφάσισε η ίδια να κρεμάσει τα γάντια της και να αποχαιρετήσει τα σχοινιά του ρινγκ και την αγωνιστική δράση. “Θεωρώ ότι έρχεται κάποια στιγμή, που όσο και να σου αρέσει να είσαι μέσα σε όλο αυτό, όσο είσαι ακόμη καλά στα πόδια σου και στέκεσαι δυνατά σαν αθλητής, πρέπει να πάρεις την απόφαση να σταματήσεις και να συνεχίσεις να κάνεις αυτό που αγαπάς μέσα από άλλη σκοπιά. Σαν δάσκαλος πια οφείλεις να περάσεις τις γνώσεις και τις εμπειρίες σου στους μαθητές σου και να αποχωρήσεις με το κεφάλι ψηλά”.

Η Αρετή μπορεί να κρέμασε τα γάντια της, όμως παραμένει δραστήρια στον χώρο ως δασκάλα πυγμαχίας, kick boxing και cross training, περνώντας τις γνώσεις και τις εμπειρίες της στους μαθητές της.

Η Master Team!

Η Αρετή Μαστροδούκα είναι απόφοιτος της σχολής ΤΕΦΑΑ Αθηνών και με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος σε πυγμαχία, kick boxing και παγκράτιο, σήμερα είναι επικεφαλής του Αθλητικού Συλλόγου Ο ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ THE MASTER TEAM, που εδρεύει στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Περιστέρι. Μπαίνοντας στη σχολή της, όπου διδάσκει η ίδια, μια αύρα πρωταθλητή σε περιβάλλει από το πρώτο κιόλας βήμα, κάνοντάς σε να θέλεις να ξεκινήσεις την ίδια ώρα προπόνηση. Η ίδια, καθώς και το έμπειρο και άξιο team δασκάλων της σχολής, απαρτιζόμενο από την Αναστασία Νταλιάνη και τον Κώστα Σιδηρόπουλο, είναι δίπλα σου έτοιμοι να σε βοηθήσουν και να σε διδάξουν.

Αν λοιπόν, θέλεις να αποκτήσεις δύναμη, αυτοπεποίθηση, να εκτονωθείς αλλά και να γυμναστείς, πρέπει σίγουρα να σκεφτείς την πυγμαχία. Εμένα πάντως η Αρετή με ενέπνευσε! Εύχομαι κι εσένα…

Καλή Προπόνηση!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *