Σήμερα Τρίτη 5 Ιουνίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Με αφορμή αυτήν την τόσο σημαντική ημέρα λοιπόν, σε αυτό το post νιώθω την ανάγκη να σου εκφράσω μια από τις κύριες ανησυχίες μου. Δυστυχώς ζούμε σε μια πολύ δύσκολη και κρίσιμη εποχή τόσο για τη χώρα μας όσο και για ολόκληρο τον πλανήτη. Η γη ασφυκτιά όλο και περισσότερο χρόνο με τον χρόνο από την ανευθυνότητα και την απληστία μας. Κάπου διάβασα πως το χειρότερο ζώο στον πλανήτη είναι ο άνθρωπος. Πόσο αλήθεια είναι! Φαινόμενο του θερμοκηπίου, λιώσιμο των πάγων στην Ανταρκτική, καυσαέρια, μόλυνση της θάλασσας, πυρκαγιές και εμπρησμοί, υπερκατανάλωση κρέατος, κατάχρηση πλαστικού, παράνομο κηνύγι, βασανισμός ζώων για να βγάλουν κάποιοι χρήματα στη βιομηχανία της μόδας (γούνες κ.λ.) και πολλά άλλα καταστρέφουν ‘μέρα με τη ‘μέρα τον πλανήτη που μας φιλοξενεί. Πολλά ζώα πεθαίνουν από την πείνα καθώς καταστρέφεται το περιβάλλον και η τροφή τους (π.χ. πολικές αρκούδες).

Όλα αυτά συμβαίνουν για δύο λόγους. Για να βγάλουμε λεφτά, λεφτά, λεφτά λες και αυτό έχει κάποια αξία στη ζωή και γιατί δεν έχουμε παιδεία. Από το πλαστικό μπουκάλι του νερού που θα πετάξουμε από το παράθυρο του αυτοκινήτου (!) μέχρι το νερό που αφήνουμε να τρέχει μέχρι να σαπουνίσουμε τα πιάτα, όλα αυτά μπορεί να μην το φαντάζεσαι αλλά προσθέτουν ένα ακόμα λιθαράκι στην εξαθλίωση του πλανήτη (κυριολεκτικά) και του είδους μας (μεταφορικά;).

Επειδή μπορώ να γράψω έκθεση ιδεών για το φλέγον και επίκαιρο ζήτημα της περιβαλλοντικής καταστροφής και της επιτακτικής ανάγκης για προστασία του περιβάλλοντος, θα βάλω τελεία. Σε αυτό το post θα διαβάσεις tips που εφαρμόζω καθημερινά (πλέον ασυναίσθητα) συνεισφέροντας στην οικολογία και προστατεύοντας τον πλανήτη. Άλλωστε η Ιστορία έχει αποδείξει ότι οι μεγάλες αλλαγές έρχονται μόνο με συλλογική προσπάθεια! Τι λες, θα βοηθήσεις;

#1 Ανακύκλωση ΤΩΡΑ!!!

Καλά σίγουρα το έχεις ξανακούσει αυτό. Και είναι πολύ σημαντικό. Το μεγαλύτερο μέρος των συσκευασιών και προϊόντων που χρησιμοποιούμε καθημερινά ανακυκλώνεται. Τίποτα δεν είναι σκουπίδι. Ανακυκλώνοντας τα χρησιμοποιημένα προϊόντα σου και τις άδειες συσκευασίες και κυρίως τις ηλεκτρικές σου συσκευές, βοηθάς στην εξοικονόμηση πρώτης ύλης και φυσικά τον πλανήτη ν’ ανασάνει.

My tip: Η δικαιολογία σου “Που να τρέχω τώρα;” πλέον δεν πιάνει. Οι μπλε κάδοι ανακύκλωσης έχουν κατακλύσει τους δρόμους της πόλης. Έχε έναν μεγάλο κάδο απορριμάτων στην κουζίνα σου για να τοποθετείς τα ανακυκλώσιμα προϊόντα και έναν μικρό για τα σκουπίδια σου. Μια φορά την εβδομάδα άδειαζε τα προϊόντα αυτά στον μπλε κάδο. Τόσο απλό!

#2 ΌΧΙ άλλο πλαστικό!

Καλά εδώ ευτυχώς λιγοστεύουν οι επιλογές σου. Τα καλύτερα νέα είναι ότι χρεώνονται οι πλαστικές σακούλες, αν και θα έπρεπε να απαγορευτούν εντελώς! Οι πάνινες τσάντες είναι πιο ανθεκτικές, χωρούν περισσότερα πράγματα και βοηθούν και τον πλανήτη.

My tip: Για να μην τις ξεχνάς, έχε πάντα 3 – 4 πάνινες τσάντες στο καπό του αυτοκινήτου σου. Έτσι θα είναι πάντα διαθέσιμες, αν πεταχτείς απρογραμμάτιστα μέχρι το supermarket.

#3 Μερικοί το προτιμούν… κρύο!

Και πολύ καλά κάνουν! Μάθε πως καταναλώνεις πολλή ενέργεια για να παράξεις καυτό νερό, που τελικά καταλήγει στην αποχέτευση. Έπειτα πρέπει να περάσει από βιολογικό καθαρισμό και ακόμα περισσότερη ενέργεια για να μπορέσει να επαναχρησιμοποιηθεί.

My tip: Προτίμησε χλιαρό νερό για το ντους σου που προστατεύει και το δέρμα σου από την ξηρότητα και τους ερεθισμούς. Το καυτό νερό, αντίθετα, θα τα επιδεινώσει και φυσικά προκαλεί και χαλάρωση του δέρματος.

#4 Περιόρισε το χαρτί!

Η υπερκατανάλωση του χαρτιού καταστρέφει τα δάση, τα οποία καταστρέφονται και από χίλιους άλλους παράγοντες (πυρκαγιές, εμπρησμούς κ.λ.) Επίσης, οι χάρτινες αποδείξεις περιέχουν BPA, μια τοξίνη που μπορεί να περάσει στον αέρα, το νερό και το έδαφος και να βλάψει όλα τα έμβια όντα (και τα ωάριά σου επίσης!). Μην εκτυπώνεις λοιπόν, τα mails που δεν χρειάζεσαι και μην παίρνεις απόδειξη για τις συναλλαγές σου στο ΑΤΜ. Επίσης, εκσυγχρονίσου! Η τεχνολογία είναι εδώ και σε καλεί να την ανακαλύψεις!

My tip: Πλήρωνε όλους τους λογαριασμούς και τις οφειλές σου στο δημόσιο μέσω e-banking, που έχουν όλες οι τράπεζες ή με πάγια εντολή. Και ζήτα από την κάθε εταιρεία να σου τους στέλνει ηλεκτρονικά και όχι με ταχυδρομείο. Με αυτόν τον τρόπο βοηθάς στην εξοικονόμηση χαρτιού και γλιτώνεις και χρόνο (και τις ατελείωτες ουρές στην τράπεζα…)

#5 Άλλαξε διατροφικές συνήθειες!

Η υπερκατανάλωση κρέατος οδηγεί στην ανάγκη για περισσότερα ζώα. Φυσικά αυτό δεν μπορεί να γίνει με φυσικό τρόπο, καθώς ένα γουρουνάκι, κατσικάκι, αρνάκι, κοτοπουλάκι κ.λ. αργεί πολύ να μεγαλώσει. Συνεπώς καταλήγουμε σε ενέσεις με αντιβιοτικά και ορμόνες που ενισχύουν τη γρήγορη ανάπτυξη των ζώων και καταστρέφουν φυσικά την υγεία σου…

My tip: Τρώγε κρέας μόνο δύο με τρεις φορές την εβδομάδα. Όταν τρέφεσαι με λαχανικά πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως τα μανιτάρια, αντί να καταναλώνεις κόκκινο κρέας, μπορείς να μειώσεις τη χοληστερόλη και το σάκχαρο στο αίμα σου, ακόμα κι αν το κάνεις μόνο μια φορά την εβδομάδα. Η καρδιά σου και ο πλανήτης θα σε ευχαριστεί. Άσε που έχεις πολλές άλλες επιλογές, με κύρια τα ΖΥΜΑΡΙΚΑ!!!!

#6 Δεν έχεις χρόνο για λαϊκή… Κανένα πρόβλημα! Διάλεξε κατεψυγμένα!

Τα κατεψυγμένα λαχανικά διατηρούνται περισσότερο (που σημαίνει ότι ελάχιστα από αυτά καταλήγουν στα σκουπίδια) και συχνά έχουν μικρότερο ανθρακικό αποτύπωμα από τα φρέσκα. Αυτό συμβαίνει γιατί τα προϊόντα σε βαθιά ψύξη μπορούν να ταξιδέψουν με το πλοίο από οποιαδήποτε μακρινή χώρα μέχρι το supermarket, αντί να πρέπει να μεταφερθούν με αεροπλάνο που απαιτεί τεράστια ενέργεια.

My tip: Υπάρχουν κατεψυγμένα λαχανικά, που περιέχουν πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά ακόμα κι από τα φρέσκα, όπως τα μύρτιλλα και τα μπιζέλια (ο αρακάς ντε!)

#7 Πες ναι στα βακτήρια (όχι σε όλα)!

Τα αντιβακτηριακά σαπούνια και καθαριστικά που κυκλοφορούν στο εμπόριο εισάγουν στον υδροφόρο ορίζοντα απορρυθμιστές ορμονών (όπως η τρικλοζάνη), που δηλητηριάζουν τη θαλάσσια ζωή.

My tip: Τα αντιβακτηριακά προϊόντα δεν σκοτώνουν μόνο τα επικίνδυνα μικρόβια αλλά και τα καλά βακτήρια που αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού σου συστήματος, κάνοντάς σε άρα πιο επιρρεπή στις ασθένειες. Το ξανασκέφτηκες;

#8 Το νερό κάνει θαύματα!

Ξέχνα το στεγνό καθάρισμα! Τα ρούχα εμβαπτίζονται σε διαλύματα, τα οποία αργότερα κυλούν από τους υπονόμους στο έδαφος μολύνοντας τα αποθέματα νερού των άγριων ζώων.

My tip: Κάνε μια έρευνα! Στη γειτονιά σου σίγουρα θα βρεις κάποιο οικολογικό καθαριστήριο. Τα ρούχα εκεί καθαρίζονται με νερό και βιοδιασπώμενα απορρυπαντικά, αποφεύγοντας έτσι τη μυρωδιά χημικών και κοστίζουν το ίδιο.

Κλείνοντας, θυμίσου πως δεν πρέπει να θεωρούμε τον πλανήτη δεδομένο, όπως είπε και ο Leonardo DiCaprio, όταν παρέλαβε το Oscar του. Τις επιπτώσεις των πράξεών μας τις βιώνουμε ήδη και θα τις βιώσουν ακόμα περισσότερο τα παιδιά μας. Αν δεν σε έπεισε ο Leo, άκου τουλάχιστον τον καθηγητή Steven Hawking που είπε πως η γη είναι ένα τίποτα μπροστά στο τεράστιο του σύμπαντος. Αυτό όμως που την κάνει τόσο σημαντική είναι ότι φιλοξενεί τους ανθρώπους που αγαπάμε…

Τροφή για σκέψη…

xxx.

Xenia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *