Γεια σας, γεια σας! Επανέρχομαι δυναμικά στην ενότητά μας Eat & Fit γιατί η αλήθεια είναι ότι έχω σημειώσει πολλές απουσίες… Όμως, θα επανορθώσω ευθύς αμέσως. Η νηστεία της Σαρακοστής ενδείκνυται ξεκάθαρα για μια στροφή στη vegan διατροφή. Δεν ξέρω αν έχεις ακουστά την τάση του Veganuary, δηλαδή Vegan + January! Σύμφωνα με αυτήν την τάση ο Ιανουάριος ήταν ένας μήνας αφιερωμένος στη vegan διατροφή. Αυτό σημαίνει ότι vegans, χορτοφάγοι αλλά και κρεατοφάγοι για έναν μήνα (Ιανουάριο) απείχαν από κάθε είδους ζωική τροφή και στο τέλος περιέγραψαν την εμπειρία τους και κατά πόσον θα το εφαρμόσουν κατά διαστήματα. Οι συμμετοχές ξεπέρασαν κάθε όριο και τα αποτελέσματα ήταν άκτως ενθαρρυντικά.

Ας κάνουμε λοιπόν, εμείς τον Μάρτιο vegan friendly και ας δοκιμάσουμε αυτήν την τάση! Τι λέτε; Για αρχή σας έχω μια ελαφριά, θρεπτική και πανεύκολη συνταγή που μάλιστα μπορείτε να πάρετε μαζί σας στο γραφείο για ένα light lunch! Πλιγούρι με ρεβίθια και καβουρδισμένο σουσάμι! Και φρέσκα φύλλα σαλάτας! Και ντοματίνια! Και φρούτα! Και λευκά αμύγδαλα ωμά! Είστε έτοιμες;

Υλικά

Θα χρειαστείτε:

  • 1/2 φλ. πλιγούρι
  • χυμό και ξύσμα από μισό λεμόνι
  • 1/2 φλ. ρεβίθια (τα μουλιάζουμε σε νερό για 12 ώρες)
  • 1 κλαράκι δεντρολίβανο
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 45 ml ελαιόλαδο
  • 6 κλαράκια μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 6 κλαράκια δυόσμο, χοντροκομμένο
  • 40 γρ. καβουρντισμένο σουσάμι
  • 1/2 κ.γ. μαυροκούκι

Για συνοδευτικά:

  • 120 γρ. ντοματίνια (πολύχρωμα)
  • 60-70 γρ. φύλλα σαλάτας
  • 130 γρ. φρούτα του δάσους
  • 30 γρ. ωμά αμύγδαλα

Εκτέλεση!

  • Βράζουμε τα ρεβίθια με το δεντρολίβανο. Αλατίζουμε 10 λεπτά πριν γίνουν και στραγγίζουμε. Βράζουμε 1 φλ. νερό με λίγο αλάτι και μουλιάζουμε το πλιγούρι με τον χυμό.
  • Σοτάρουμε τα κρεμμύδια στο ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα ρεβίθια, ανακατεύουμε και αδειάζουμε σε μπολ μαζί με το πλιγούρι και το ξύσμα. Κολλάμε μια μεμβράνη επάνω του και αφήνουμε να κρυώσει. Ανακατεύουμε το σουσάμι, το μαυροκούκι, τα αρωματικά, τρίβουμε πιπέρι και βάζουμε στο τάπερ.
  • Γεύμα: Στο τάπερ 5 θέσεων προσθέτουμε, εκτός από το πλιγούρι με τα ρεβίθια, τα ντοματίνια, τα φύλλα σαλάτας, τα φρούτα του δάσους και τα ωμά αμύγδαλα.

Extra tip!

Χτυπάμε σε μπολάκι 40 ml χυμό πορτοκαλιού, 15 ml χυμό λεμονιού, 1 κ.γ. μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι κι έχουμε μια πικάντικη σάλτσα που ταιριάζει τέλεια στο vegan γεύμα μας!

2 μερίδες/ 15′ προετοιμασία/ 12′ αναμονή/ 1 ώρα εκτέλεση

Καλή όρεξη!

xxx.

Xenia

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *